nlc.hu
Gasztro

Őszi krémlevesek

Krémlevest mindenki tud főzni, néhány alapanyag és fél óra az egész

Sütőtökkrémleves, brokkolikrémleves, zellerkrémleves – neked melyik a kedvenc őszi krémlevesed?

Most már napra pontosan tudjuk, hogy mikor köszönt be az ősz: csütörtökön. Éppen ezért jól tesszük, ha előkotorjuk a szekrény mélyéről a zoknikat, harisnyákat, blézereket és kardigánokat, majd felpróbáljuk a március 13-án levetett farmerunkat, és az eredmény tükrében őszi ételreceptek után nézünk. Ha feljön a farmer és kényelmes, akkor nincs teendő, ha viszont kissé bevág a hasunkba, vagy – ó, borzalom – a térdünkig tudjuk csak felhúzni, akkor itt az ideje a tettek mezejére lépni.

Szerencsére az ősz a krémlevesek ideje is egyben, és ezek nemcsak egyszerűek, finomak, átmelegítenek és táplálnak, de a recepttől függően simán el lehet készíteni őket diétás és a kalóriákkal sokkal engedékenyebben bánó változatban is. Mindenhogy jó lesz, ígérem.

Cukkinikrémleves baconchips-szel

Cukkinikrémleves baconchipsszel, isteni volt! (A szerző fotója)

Krémlevest nagyjából bármilyen zöldségből és gyümölcsből lehet főzni, de az őszi termések különösen alkalmasak rá. Brokkoli, cukkini, sütőtök, zellergumó, édesburgonya, és még sorolhatnám, mi minden terem ilyenkor. Az elkészítésük sem egy ördöngösség, ráadásul egy szelet sajtos melegszendviccsel komplett étkezésnek tekinthetők.

Ha kiválasztottuk az alapanyagot, akkor következik a krémleves karakterének a kijelölése. Gazdagíthatjuk krumplival, amitől krémesebb és teltebb lesz. Dönthetünk úgy is, hogy inkább édes irányba visszük az ízeket, ilyenkor a zeller és a sütőtök mellé tehetünk a levesbe almát. A répakrémlevest ízesíthetjük például gyömbérrel és naranccsal is, de különböző paprikafélékkel is megbolondíthatjuk. Ám ezek egyáltalán nem kötelező körök, az sem baj, ha maradunk az eredeti koncepciónál.

Univerzális krémleves recept

A krémlevesek általánosságban a következőképpen készülnek: először vajon vagy olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, közben előkészítjük a zöldséget, feldaraboljuk. Amikor a hagyma kész, rádobjuk a zöldséget, felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi, sózzuk, fűszerezzük és puhára főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt vagy tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk.

Ezek a technikai alapok, innentől jön a kreativitás. Ha éppen elégedettek vagyunk a súlyunkkal, az alapzöldség mellé tehetünk kockára vágott krumplit. Társíthatjuk is a zöldségeket: a brokkolikrémleves és sütőtökkrémleves például simán elbír egy répát és egy fél szál petrezselyemgyökeret. A fűszerezés szintén a fantáziánkon múlik, általában a szerecsendiót örömmel látják a krémlevesek, de a kedvenc zöldfűszereinket is bevethetjük. Azt, hogy a végén tejszínnel, főzőtejszínnel vagy tejföllel krémesítjük a levest (esetleg valami növényi megfelelőjével), szintén csak az egyéni ízlésünktől és laktóz-tűrőképességünktől függ, technikailag a felsoroltak mindegyike tökéletesen alkalmas a feladatra.

Levesbetét

Ez a téma az abszolút kedvencem. Nagyjából a nyolctojásos cérnametélten kívül minden remekül illik a krémlevesekhez és kiváló karaktert ad nekik. Készíthetünk kolbász- vagy baconchipset (a vékonyra szeletelt hentesárut száraz serpenyőben ropogósra sütjük), piríthatunk rá diófélét vagy olajos magvakat, reszelhetünk bele jóféle félkemény sajtot vagy darabolhatunk/morzsolhatunk bele penészes sajtokat. A különböző, izgalmas olajok is jól állnak a krémleveseknek, de magunk is készíthetünk zöld olajat úgy, hogy friss zöldfűszereket összeturmixolunk olívaolajjal, majd átszűrjük, hogy tiszta legyen. Próbálkozhatunk fokhagymás krutonnal, sőt, ha nagyon sietünk, bolti levesgyöngyöt is szórhatunk a levesbe, ami nutricionális szempontból ugyan értékelhetetlen, a gyerekek ennek ellenére (vagy éppen ezért) imádják.

Brokkolikrémleves, sütőtökkrémleves, zellerkrémleves alaprecept

Krémlevesek

Színpompás és illatos, mint maga az ősz (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma
  • 3 dkg vaj vagy olaj
  • fél kg brokkoli, sütőtök vagy zeller, darabokra vágva
  • 1 nagy szem krumpli vagy alma (elhagyható)
  • 1 szál sárgarépa (elhagyható)
  • fél szál petrezselyemgyökér (elhagyható)
  • víz
  • só, bors, szerecsendió, egyéb fűszerek
  • 2 dl tejszín vagy tejföl

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük a zsiradékon.
  2. Közben elkészítjük a zöldséget. Ha nem a mélyhűtőből vesszük elő: amit kell, meghámozunk és feldaraboljuk. A zeller keményebb, mint a brokkoli vagy a sütőtök, így azt kisebbekre vágjuk.
  3. Amikor kész a hagyma, rádobjuk, felöntjük vízzel, hogy jól ellepje, sózzuk, fűszerezzük, puhára főzzük.
  4. Végül lehúzzuk a hőforrásról, hozzáadjuk a tejszínt vagy tejfölt, és botmixerrel összeturmixoljuk.

A levesbetétet külön tálaljuk, mindenki annyit tesz a levesére, amennyit szeretne, de csak közvetlenül fogyasztás előtt, meg ne puhuljon.

Még néhány krémlevesrecept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top