Gasztro

Szereted a diós bejglit? Sokba fog ez kerülni!

Köszönjük, májusi fagy, köszönjük, nyugati dióburok-fúrólégy.

Az adventi időszakra akár 4000 forint fölé is emelkedhet egy kilogramm tisztított dióbél ára, míg tavaly átlagosan csak 3500 forintba került, írja a Napi.hu. A drágulás részben a májusi fagyoknak, részben egy viszonylag új kártevőnek, a nyugati dióburok-fúrólégynek köszönhető.

Hazánkban először 2011-ben, Kőszeg környékén jelent meg a fúrólégy, de mára gyakorlatilag az egész Dunántúlon tömegesen elterjedt, és várhatóan néhány éven belül már a keleti határok mentén is tömeges előfordulására számíthatunk. Az intenzív növényvédelemmel nem rendelkező kisebb ültetvényeken a kártevő pusztításának mértéke akár a 100 százalékot is megközelítheti. 

Mivel az új kártevő ellen való védekezés költséges és komoly szaktudást igényel, a kiskerti diófák és a 10-20 fás dióligetek termésétől hosszabb távon biztosan elbúcsúzhatunk

– nyilatkozta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője, aki szerint hozzá kell szokni, hogy a jövőben a karácsonyi bejglit már senki nem házi dióval fogja tölteni. 

A négyezer forintos árral egyébként megközelítettük a lélektani határt, a vásárlók tömegei állítólag 4-5 ezer forintnál többet nem akarnak adni a dióbélért. 

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Még több cikk a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top