Még mindig tart a fügeszezon, süssetek belőle sütit!

Belső Olga | 2020. Október 22.
Azt is eláruljuk, hogy milyen fűszerekkel hozza a füge a legjobb formáját.

Az október az új szeptember. 150 évvel ezelőtt, Petőfinél már a szeptember vége is erősen az ősz szférájába tartozott, ehhez képest most, így, hogy nyakunkon a téli időszámítás, még mindig nyílnak a völgyben a kerti virágok, de legfőképp még mindig érik a füge a kertben. Dömping van, úgyhogy a szintén boldog, fügefa-tulajdonos barátnőimmel nagyban megy a receptcsere. Menők vagyunk, saját sütiket találunk ki fügére, a két legjobban sikerült, ám nem túl bonyolult süti álljon is itt.

Habcsókos-fügés pite

Ennek a pitének az alapja linzertészta, rajta karikára vágott, érett, édes és fűszeres füge van, amit habcsókokkal koronáztam meg. Mennyei, de tényleg.

Egy szelet mesés, fűszeres fügés pite, a tetején habcsókkal (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók (jó nagy, 34 cm átmérőjű pitéstálhoz)

A habcsókhoz

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a linzertésztát: A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal, utána beletesszük a tojást és még annyi tejfölt, hogy össze tudjuk gyúrni. Betesszük a hűtőbe és fél órán át hagyjuk pihenni.
  2. Amikor letelt az ideje, kinyújtjuk a tésztát, vagy egyenesen belenyomkodjuk a pités tálba, de úgy, hogy a széleket is beborítsa. Betesszük a 180 fokosra felmelegített sütőbe és elősütjük, éppen csak annyira, hogy megmerevedjen a tészta.
  3. Karikára vágjuk a fügét és ráhelyezzük az elősütött linzertésztára. Most jönnek a fűszerek: szórunk rá őrölt fahéjat, kardamomot (ha van. Ha nincs, alighanem tudunk élni nélküle), gyömbérport és csorgatunk rá citromlevet. Ha ehető héjú citrommal dolgozunk, akkor reszeljük rá a héját is!
  4. Készítsük el a habot: először csak úgy, magában kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, majd, amikor már ígéretes hab keletkezett, adjuk hozzá a cukrot és az ecetet, úgy verjük keményre.
  5. Töltsük habzsákba vagy ha nincs, kiskanállal rakjunk halmokat a habból a pite tetejére, majd toljuk be a 180 fokos sütőbe és addig süssük, amíg a habcsókok kis színt nem kapnak. Ez idő alatt a füge is kellemesen megpuhul és átjárják a fűszerek. Kész is a sütemény.

Habos-fügés aprósütemény

Ennek a sütinek az alapja puha piskóta (hülyebiztos recepttel, nyugodtan belevághatunk), amit rózsavizes cukorsziruppal itatunk át, erre jön a friss füge, amit mascarponés tejszínhabbal koronázunk meg.

Falatnyi fügés-tejszínhabos sütemények (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

A piskótához

A sziruphoz

A habhoz

Elkészítés

  1. Először megsütjük a piskótát. A tojások sárgáját elkeverjük a meleg vízzel, majd belekeverjük a cukrot is és apránként a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket habbá verjük és végül óvatosan ezt is beleforgatjuk a masszába.
  2. Kibélelünk sütőpapírral egy sütőlemezt, rásimítjuk a piskóta masszáját és 180 fokosra előmelegített sütőben megsütjük. Nem fog összeesni, nem kell félteni, nem lesz semmi baja, a sütőpor gondoskodik róla.
  3. Amikor kész, kivesszük a tepsiből, megfordítjuk, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
  4. Elkészítjük a szirupot: a vizet felforraljuk a cukorral, főzzük legalább öt percig, végül elzárjuk és a végén hozzáadjuk a rózsavizet.
  5. Közben felkarikázzuk a fügéket: rendszerint az alján meg a csúcsán kívül 3 szelet adódik egy gyümölcsből.
  6. A piskótából közepes (nagyjából füge méretű) pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki és megkenjük mindet a rózsavizes sziruppal, majd teszünk rájuk egy-egy karika fügét.

    Az összes piskótakarikát megkenjük rózsavizes sziruppal (Fotó: Belső Olga)

     

  7. Most az alaposan behűtött tejszínt elkezdjük habbá verni, félúton hozzáadjuk a mascarponét, a cukrot és a rózsavizet is. A kész habot habzsákba töltjük (vagy egy nejlonzacskóba, aminek levágjuk a sarkát) és habrózsákat nyomunk a fügék tetejére. Kész is a falatnyi, zamatos, friss gyümölcsös sütemény.

És akkor most jön a kérdés, hogy mit csináljunk a lehulló fügedarabokkal? Természetesen fügelekvárt főzünk belőle: betesszük egy kis lábasba, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, fahéjat, gyömbért, citromlevet és -héjat, sűrűre főzzük, majd steril üvegbe töltjük és mehet is a dunsztba. Nekem egy kis üveggel lett a lehulló darabokból, milyen jól fog jönni télen a palacsintába!

Sütőtökből is finom sütit lehet sütni

Exit mobile version