nlc.hu
Gasztro

Gofritészta recept

Ez a legfinomabb gofritészta titka

A tökéletes gofri aranysárga színű, kívül ropogós, belül omlós, nem túl olajos, de nem is ragad bele a gofrisütőbe. Most eláruljuk a receptjét és azt is, mikre figyelj oda különösen a tészta készítésekor.

Már az ókori görögök is tudták, hogy a gofri egy mennyei csemege. Akkor még forró vaslapon sütögettek különböző ostyákat. Majdnem ezer évvel később, egy kézműves alakította ki a különleges bordákkal ellátott eszközt, amiben aztán kisüthették a tésztát. A világ számos országát meghódító belga gofri  1964-ben lett igazán népszerű, amikor bemutatták a New York-i világkiállításon. Míg az Egyesült Államokban a gofrit ropogósra sütik, juharsziruppal és bacon szalonnával eszik, addig Belgiumban csoki, gyümölcs és fagyi kerül mellé. Nálunk még mindig a puhább tésztájú gofri hódít, amihez legszívesebben Nutellát, lekvárt fogyasztunk.

Hozzávalók

  • 2 bögre búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 4 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 ½ csésze tej
  • ⅓ csésze vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (ha épp nincs, elhagyható)
  • ⅓ bögre olaj
A tökéletes gofri

A tökéletes gofri (Fotó: Getty Images)

Így készül

  1. Keverd össze alaposan a gofri száraz hozzávalóit, tehát a lisztet, a sütőport, a kristálycukrot és a sót!
  2. Válaszd szét a tojások sárgáját és a fehérjét!
  3. A tejet melegítsd fel, a vajat olvaszd meg!
  4. A tojásfehérje kivételével egy másik edényben (tehát ne rögtön a szárazakhoz add) öntsd össze a folyékony hozzávalókat, tehát a tojássárgáját, a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot, majd kézi habverővel ezt is keverd el!  
  5. A száraz és a folyékony hozzávalókat – kivéve még mindig a tojásfehérje – ezen a ponton már egyesítheted. A keveréssel viszont légy óvatos, maradjon még kissé darabos a tészta.
  6. A gofrisütőt időközben már bekapcsolhatod, hogy rendesen felforrósodjon. 
  7. A tojásfehérjét gépi habverő segítségével verd kemény habbá! Ezt követően, vigyázva, hogy a hab minél kevésbé törjön össze, add hozzá a tésztához!
  8. A keveréket ne habverővel (kézivel sem), hanem egy spatula vagy nagyobb fakanál segítségével, kíméletesen forgasd össze, de továbbra se keverd túl folyékonyra, maradjon sűrűbb a tészta, ez kell ugyanis ahhoz, hogy a sütést követően kívül ropogós, belül viszont omlós-levegős legyen a végeredmény.
  9. A gofrisütőt enyhén olajozd meg, úgy, hogy lehetőleg mindenütt érje a formát, de ne üljön meg benne!
  10. A tésztát úgy adagold a gofrisütőbe, hogy minél egységesebben kitöltse a formát, de sehol ne dagadjon magasabbra a peremnél, pláne ne folyjon túl!
  11. Süsd a gofrikat a gép használati utasításában javasolt ideig! Sütés közben lehetőleg ne nyitogasd a masinát!
  12. Az elkészült gofrikat magában, porcukorral, öntettel, tejszínnel és/vagy gyümölcsökkel tálald!

Még több szuper desszert:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top