nlc.hu
Gasztro

A 10 legdrágább étel

A kaviáros fagyitól a hárommilliós pizzáig – A 10 legdrágább étel a világon

A csúcsgasztronómia sosem olcsó, hiszen a szakértelmet és a kifogástalan minőségű alapanyagokat meg kell fizetni. De mi van akkor, amikor az ár tényleg nem számít? Például tegyünk aranyat, kaviárt, szarvasgombát bele! Íme a világ legdrágább éttermi fogásai és menüi.

A szegedi Famous étteremben készítik Magyarország legdrágább hamburgerét, amely 37 990 forintba kerül. A luxusburgerben wagyu marhahús, szarvasgomba, libamáj és arany is van, mellé édesburgonya és pezsgő jár. Világviszonylatban még olcsónak is számít.

Az árrekorder magyar hamburger nyomán összegyűjtöttük a top 10 legdrágább ételt, illetve a menüt a világból. Annyit előre elárulhatunk, hogy több hamburger is felkerült a listára, sőt pizzák is vannak a legfényűzőbb fogások között.

10. Kétórás szusiélmény New Yorkban

Ár: 187 ezer forint
Hely: Masa étterem, New York, USA

A 2004-ben nyitott New York-i szusiétterem, a Masa éveken keresztül az Egyesült Államok legdrágább étterme, és a világ legdrágább szusiétterme volt. Bár ezeket a rekordokat azóta már túlszárnyalták, a most 595 dolláros menüvel még mindig befért a top 10-be.

A japán származású, de a nyolcvanas években Amerikában letelepedett Masa Takayama három Michelin-csillagot gyűjtött be, és azóta is ugyanolyan elhivatottsággal készíti a legkiválóbb szusit és más falatokat a vendégeknek. Ennek meg is kéri az árát, és a kétórás szusiélmény alapárában nincs benne az ital és az adó. Viszont borravalót nem fogad el.

9. Minden érzékszervre ható kísérleti kulinária

Ár: 189-270 ezer forint
Hely: Ultraviolet, Sanghaj, Kína

Paul Pairet francia séf 2012-ben nyitotta meg az Ultraviolet nevű éttermét Sanghajban, és a hely azóta is a kísérletezős, avantgárd vonalat képviseli a gasztronómiában. Egy menü 600 dollárnál kezdődik, de bizonyos napokon 860 dollárba kerül. És alig lehet bejutni.

A három Michelin-csillagos Ultravioletben csupán egyetlen asztal van, amelynél tíz vendég foglalhat helyet, és mindenki ugyanazokat az ételeket kapja. A hely többet ígér a csúcskategóriás kulináris élvezetnél, minden érzékszervre ható élményt nyújtanak: a fogások közben vetítések, hangok, zenék és különböző illatok segítségével vezetik a vendégeket, mintha egy előadáson lennének.

8. Homáros burger Kobe marhából

Ár: 245 ezer forint
Hol: Le Burger Brasserie, Las Vegas, USA

Hagyományos grillétteremnek tűnik a Las Vegas-i Le Burger Brasserie, de van egy olyan fogás az étlapon, amely nagyon kilóg a kínálatból: a 777 dolláros hamburger, aminek nemes egyszerűséggel ezt a nevet is adták.

777 dolláros hamburger

Kobe marhából készül a 777 dolláros hamburger, amelyben homár és libamáj is van (Fotó: Le Burger Brasserie)

A hamburgerbe rukkola, pancetta, kecskesajt, libamáj, homár és százéves balzsamecet kerül, a húspogácsa Kobe marhából készül, az egész mellé pedig baconös-paradicsomos salátát tálalnak. Az egy üveg Dom Perignon pezsgő ennyi pénzért már ajándék.

7. Színarany gazdagság fagylaltkehely

Ár: 315 ezer forint
Hely: Serendipity 3, New York, USA

Ha azt hitted, hogy a 300 forintért sokba kerül egy gombóc fagyi, akkor mutatjuk a világ legdrágább fagylaltkelyhét, amely már 16 éve tudhatja magáénak a rekordot. A New York-i Serendipity 3 cukrászdában kerek ezer dollárt kérnek egy fényűző fagyikehelyért, amit legalább két nappal korábban meg kell rendelni.

A csúcsminőségű vaníliafagylaltot madagaszkári vaníliarúddal ízesítik, és ha már ennyi az ára, jócskán megpakolják 24 karátos aranylapocskákkal. A fagylaltkehelybe kerül még desszertkaviár, méregdrága kézműves csokoládé, az egészet pedig Párizsból hozatott kandírozott gyümölcsökkel bolondítják meg. Ilyen finomságot nem lehet akármiben felszolgálni, a Baccarat kristálykelyhet pedig hazaviheti a tehetős fagyirajongó.

A tisztességesen megrakott desszerttel csak az a baj, ha nem vagyunk elég ügyesek, tízezreket érő falatok potyoghatnak szanaszét, ahogy az alábbi videón is látszik:

6. Futurisztikus degusztációs menü

Ár: 535 ezer forint
Hely: Sublimotion, Ibiza, Spanyolország

Aki megteheti, az egy komplex, háromórás gasztronómiai élményre is költhet 1700 dollárt a spanyol partiszigeten, Ibizán található Sublimotion étteremben.

A két Michelin-csillagos spanyol séf, Paco Roncero által megálmodott 15-20 fogásos degusztációs menü nem csak az ételekről és az ízekről szól. Igazi futurisztikus show-t kreáltak a vacsora köré, zene, látványos fények, virtuális valóság és meglepetések kísérik a fogásokat. Az biztos, hogy nagyon más élmény, mint a megszokott fine dining. Hasonló, mint a sanghaji Ultraviolet, de még drágább.

5. A csillió dolláros omlett

Ár: 630 ezer forint
Hely: Norma’s étterem, New York, USA

A New York-i Norma’s étterem alapból nem számít szuperdrágának, az ételek többsége a 8-10 ezer forintos sávban mozog, de van egy fogás, amiért 2000 ezer dollárt kérnek. Ez a The Zillion Dollar Lobster Frittata. Na nem a tojás és a krumpli kerül ilyen sokba, hanem a homár és a csaknem 30 deka sevruga kaviár.

Az étterem séfje, Emile Castillo 2004-óta készíti a csillagászati árú omlettet, amelyből átlagosan 14-et adnak el egy évben. Szerencsére a kispénzűekre is gondoltak, és a frittatának van egy kisebb és olcsóbb változata is, amelyen csak tizedannyi, 28 gramm kaviár van. A fogás ára is tizedannyi, 63 ezer forint. Jöhet reggelire?

4. A 24 karátos pizza

Ár: 630 ezer forint
Hely: Industry Kitchen, New York, USA

Egy finom pizza titka a jó minőségű alapanyagokban rejlik, ami nem mindig olcsó, de azt nem gondoltuk volna, hogy a világ legdrágább ételeinek toplistájára két pizza is felkerül. Az egyiket a New York-i Industry Kitchenben sütik, és 2000 dollárba, nagyjából 630 ezer forintba kerül.

Az olasz lisztből készült tésztát indiai tintahal tintájával festik feketére, feltétnek pedig stilton sajt, szarvasgomba, kaviár, libamáj és 24 karátos ehető arany kerül rá, és néhány rózsaszirommal díszítik. Ilyen hozzávalók mellett nem csoda, hogy ennyibe kerül, ráadásul állítólag finom is. Ha megkívántad, akkor viszont várnod kell, a 24 karátos pizzát 48 órával korábban meg kell rendelni.

3. Fleur Burger 5000

Ár: 1,57 millió forint
Hely: Fleur étterem, Las Vegas

Igen előkelő helyre került a listánkon a világ legdrágább hamburgere, amelyet Hubert Keller séf Las Vegas-i éttermében lehet megkóstolni. A különleges burger bucijában szarvasgomba van, a húspogácsa wagyu marhából készül, és természetesen nem hiányozhat a libamáj sem. A Fleur Burgert fekete szarvasgombából készült szósszal ízesítik és szarvasgombaszeletekkel tálalják.

Az ötezer dolláros ár felét a hamburgerhez felszolgált kivételes bordeaux-i bor teszi ki, az 1995-ös évjáratú Chateau Petrus értéke ugyanis nagyjából 2500 dollár, vagyis majdnem 800 ezer forint. Ráadásul szuvenírként az Ichendorf borospoharat is haza lehet vinni, és egy oklevelet is kap a vendég a nem mindennapi gasztroeseményről. A hülyének is megéri!

2. XIII. Lajos pizza

Ár: 3 millió forint
Hely: Renato Viola étterem, Salerno, Olaszország

Elérkeztünk a másik pizzához, amelyet a világ legdrágább ételei között tartanak számon. A XIII. Lajos névre keresztelt pizza ráadásul úgy került a második helyre, hogy nincs is rajta arany. Persze a méregdrága hozzávalókat egyáltalán nem spórolták ki a Renato Viola étterem séfjei sem.

A tészta minősített organikus lisztból készül, és 72 órán át kel, illetve pihen, mielőtt rákerülnek a feltétek: többféle kaviár – köztük a legdrágábbnak számító beluga és osetra fajta –, homár, garnéla, éti sáskarák, és természetesen bivalymozzarella. Az itallal ennél a fogásnál sem spóroltak, a legexkluzívabb konyakot, a Remy Martin Louis XIII-at szolgálják fel, amelyből egy üveg 700-800 ezer forintba kerül. Jár még a pizzához egy üveg félmillió forintos pezsgő is, az 1995-ös Krug Clos du Mesnil.

1. A gólyalábas halász élvezet

Ár: 4,56 millió forint
Hely: The Fortress Resort and Spa, Srí Lanka

Ha már végigetted a világ összes méregdrága fogását, akkor nem marad más hátra, mint egy különleges desszert a Srí Lanka-i Fortress luxusszállodában. A Gólyalábas halász élvezet névre keresztelt finomság nem kevesebb mint 14 ezer 500 dollárba, átszámítva több mint 4,5 millió forintba kerül. Nem is lehet bármikor rendelni belőle, legalább 24 órával korábban kell szólnia annak, aki megkóstolná.

The Fortress Stilt Fisherman Indulgence

Több mint 4,5 millió forintba kerül a világ legdrágább étele, a The Fortress Stilt Fisherman Indulgence. A desszert a hagyományos Srí Lanka-i gólyalábas halászatnak is emléket állít (Fotó: The Fortress Resort & Spa)

A látványos fogás alapját egy olasz tortaféle, a cassata adja, amelyet Bailey’s-szel ízesítenek, gránátalma- és mangókompóttal tálalnak, a krém pedig egy fenséges pezsgő sabayon. Az egész desszertet egy gólyalábas horgász kézműves csokiból készített figurája díszíti, így állítanak emléket a Srí Lankán hagyományosnak számító, de eltűnőben lévő mesterségnek. Az édesség ékköve egy 80 karátos akvamarin drágakő, amelyről úgy tartják, hogy gyógyító és nyugtató hatású, valamint jó szerencsét és védelmet ad.

Még több méregdrága étel az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top