nlc.hu
Gasztro

Pokorny Lia szakácskönyve

Hogy miket össze nem párosít Pokorny Lia és Szatmári Feri egy új szakácskönyvben

A színésznő beállt a „híres emberek szakácskönyvet írnak” sorába, receptjei a fenntarthatóság jegyében születtek. Pokorny Lia profi és szenvedélyes szakácsokat is felkért, hogy segítsenek neki könyve elkészítésében.

2020 van, tele a polc olyan kifejezésekkel, hogy szelektív szemétgyűjtés, hulladékmentesség, ökológiai lábnyom, fenntarthatóság stb., stb., stb., és lassan nem telik el nap anélkül, hogy ne találkoznál ezek közül legalább kettővel a Facebookon. Tök jó, hogy így van, még jobb, ha a témákhoz kapcsolódó cselekedetekből el is rak mindenki egy szeletet, és alkalmazza a mindennapjaiban. Ehhez persze a megfelelő körülményeken túl kell némi tudatosság, odafigyelés, ennek egyik része lehet például, hogy nem pazarlunk semmivel, kajával pedig végképp nem. Utóbbi szellemében íródott Pokorny Lia napokban megjelenő szakácskönyve, ami a Holnapra is marad címet kapta, az alcíme pedig: Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében

A fenntarthatósággal és minden fentebb felsorolt témával sokat foglalkozunk itt az nlc. „lapjain”, két évvel ezelőtt egy kolléganőnk fogta magát, és egy hétre kipróbálta, képes-e totál hulladékmentesen élni (azóta ugyan nem hulladékmentes, viszont a lehető legkevesebb szemetet termeli), egy évvel később pedig feltette azt a kérdést is magának, hogy

lehet-e zero waste szemlélet mellett egészségesen étkezni?

Így válaszolta meg: „Ha az ember nagyon utánajár a dolgoknak, ha van elég ideje több helyre eljárni, ha maga is meg tud termelni dolgokat, és persze ha van elég pénze, lehet. A konyha a legegyszerűbb területe az életmódnak, de tény, hogy rettenetesen sok, már megszokott ételről és alapanyagról való lemondással jár. Viszont kellő kreativitással ezen a fronton a legkönnyebb csatát nyerni. Ráadásul biztos, hogy a szervezetünk csak nyer az ügyön. A csomagolás nélkül beszerezhető élelmiszerek és alapanyagok között ugyanis jó eséllyel alig akad olyasmi, amivel egyébként napi szinten mérgezi magát az ember. Viszont a drasztikus változtatás pszichésen nem egyszerű, a folytonos »kívánósság« mellett ugyanis a társas együttlétekre is kihat, ha egyik napról a másikra semmit nem fogyasztunk, ami csomagolásban kerülne elénk. Hál’ istennek a csapolt és üveges sörökről (és egyéb hasonló kiszerelésben felszolgált italokról) még ekkor sem kell lemondani, de ez azért nem minden esetben elég. Szóval ahogy mindenben, itt sem árt a fokozatosság. Arról nem is beszélve, hogy nem minden szervezet és kiválasztás egyforma, így egy drasztikusabb étrendváltozásnál erősen oda kell figyelni a bevitt anyagokra és a szervezetünk adottságaira, igényeire is. Ehhez pedig akár szakember segítségét is érdemes kérni, vagy ha mást nem, legalább figyelni a tápanyaghiány látványosabb jeleit.”  

Forrás: 21. Század Kiadó

Forrás: 21. Század Kiadó

A kulcsgondolat a jelen írás kapcsán, hogy tényleg a konyha a legegyszerűbb területe az életmódnak, Pokorny Lia szakácskönyve pedig kellemes kiindulópontja ennek a tudatosságnak. A kötet bevezetőjében a színésznő azt írja, hogy nagyon szeret főzni, a főzésnek már a gondolata is kellemes emlékeket hoz fel benne: „Ha bármikor főzésre gondolok, ott látom magam Hatvanban, a nagymamámnál, a Táltos utcában, az étkezőasztal nagyjából szemmagasságban van, nagymama nyújtja a rétestésztát, és az egész konyhát belengi a húsleves illata.”

A nagymama rétestésztájának a receptje ugyan nincs benne a könyvben, cserébe egy csomó más, többnyire egészséges fogás. A könyv öt blokkra / fejezetre van osztva, a szerző pedig minden fejezethez segítséget hívott. Az Idebenthez Szatmári Ferit, ismertebb nevén Főzelékes Ferit. Akad is pár bizarr fogás, Pokorny meg is jegyzi, hogy azt szereti Feriben, hogy izgalmasan párosít zöldségeket, például csinál olyat, hogy kovászos uborkás cukkinifőzelék, vagy hogy mazsolás kölessaláta sült sárgarépával, mi viszont egy húsos fogás receptjét osztjuk meg, ez az őszi rizottó sült libamellel. Amúgy is közeleg a Márton-nap. 

Forrás: 21. Század Kiadó

Forrás: 21. Század Kiadó

Hozzávalók: 1 bőrös libamell, 1 fej hagyma, 30 dkg rizottó rizs (a recept nem tér ki rá, mi az arborióra esküszünk), 2 dl száraz fehérbor, 1 liter átszűrt húsleves, só, 4-5 pirított zsályalevél, parmezán és bor. 

Elkészítés: A libamell bőrét bevagdossuk, és bőrével lefelé közepes lángon sütni kezdjük egy serpenyőben. Amikor kisült a zsír, kivesszük a húst, és a zsírból is elveszünk egy keveset. A zsírra rádobjuk a hagymát, megpároljuk, hozzáadjuk a rizst, és szokásos módon rizottót készítünk: kevergetjük, majd 2 perc elteltével ráöntjük a bort, elforraljuk, majd lassú tűzön, a levest merőkanalanként adagolva, a rizst lassan és folyamatosan kevergetve al dentére főzzük. Egy serpenyőben a maradék zsíron megpirítjuk a zsályát, majd kivesszük. A libamellet szeletekre vágjuk, és azt is megpirítjuk. A rizottóra téve tálaljuk, parmezánt adunk mellé. 

A kettes etap az Odakint. Mint a bevezetőből kiderül, Pokorny Lia imád túrázni, a túrával pedig együtt jár az evés is. Néha bográcsoznak a szabadban, de általában inkább mindenki visz valamit magával, és bedobja a közösbe. Barátnője, Papp Luca almás pitéjét annyira szereti, hogy bevette a receptek közé, sőt Ormós Gabi kovászos kenyere is szépen le van írva, mi a töltött töktallérokat emeljük ki, ami a szerző szerint hidegen is működik. 

Hozzávalók: 1 nagyobb, hosszúkás sonkatök. A páchoz kell fél deci olívaolaj, 1 teáskanál rozmaring finomra vágva, 2 gerezd szétzúzott fokhagyma, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál borecet, só és csilipehely. A töltelékhez kell 20 dkg dió, 10 dkg szétmorzsolt feta, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál lenmag, só és bors. 

Elkészítés: A tököt meghámozzuk, uszkve 3 centis karikákra vágjuk, és összekeverjük a páccal, majd a szeleteket tepsibe és sütőpapírra téve 200 fokon 15 percig elősütjük. Eközben összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd kivesszük a tepsit a sütőből, a tölteléket rákenjük a szeletekre, és még 15-20 percre visszatoljuk az egészet a sütőbe. Ha a teteje megpirult, készen is vagyunk. 

A harmadik fejezet címe A városban. Ennek a résznek az elkészítésében a Good Karma étterem segédkezett, több recept is tőlük származik. Indiai vonalon mozog a fejezet, van itt hideg kókuszos répaleves, tonhal tikki, vegán pakora és mangó lassi, na meg két curry is, illetve egy fűszeres paradicsomlekvár. 

Hozzávalók: 1 dl olaj, 2 evőkanál egész római kömény, 2 evőkanál fekete mustármag, 3 evőkanál reszelt fokhagyma-gyömbér keverék, 1-2 zöld vagy piros chili, 1 evőkanál őrölt koriander, 1 evőkanál kurkuma, chilipor ízlés szerint, másfél deci almaecet, 2 db 40 dkg-os paradicsomkonzerv, 4 evőkanál sötét nádcukor, só. 

Elkészítés: Az olajat vastag falú lábasban felmelegítjük (erre a célra az öntöttvas a legjobb, mondjuk mi), beleszórjuk a mustármagot és a római köményt. Pirítjuk, míg pattogni nem kezdenek, ekkor adjuk hozzá a fokhagymás-gyömbéres mixet és a chilit. Kis lángon pároljuk, kevergetjük 1-2 percig, hagyjuk, hogy az olaj magába szívja a fűszerek ízét. Mehet bele a koriander, a kurkuma és a chilipor. A fakanalat bátran használjuk, a fűszerkeveréknek nem szabad leégnie az öt percnyi pirítás során. Ekkor mehet bele az almaecet és a cukor, majd összeforralás után a paradicsom. Jó fél órát kell kis lángon, fedővel párolni, majd a fedőt levéve a kívánt állagúra besűríteni. Üvegbe töltjük, tetejére kevés olajat öntünk, rácsavarjuk a fedelet az üvegre, és hagyjuk kihűlni. Hűtőben hónapokig eláll.

A negyedik rész a Vidéken. Ehhez Karalyos Gábort hívta segítségül Pokorny Lia, Karalyos Vegán Hegylakó néven vezet blogot. A színésznő a neten bökte ki az írásokat, aztán kiderült, hogy a szerző Karalyos, aki szintén színész. Úgy tűnik, a színpadon túl a konyhában is jól érzik magukat együtt. A fejezet a hamis húslevessel nyit (tökből készül, mi is kipróbáltuk, recept és élmények itt),  de van itt daal, tojásmentes omlett (csicseriborsólisztből), túrótlan gombóc (kölesből) és répafasírt is. Ennek a receptjét közöljük. 

Hozzávalók: 4 nagy sárgarépa, 4 evőkanál csicseriborsóliszt, só, 1 csapott teáskanál füstölt pirospaprika, olaj és zöldfűszer, utóbbi ízlés szerint, ki mit szeret. 

Elkészítés: A sárgarépát lereszeljük, hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, megszórjuk a fűszerekkel és átgyúrjuk. A keveréket pihentetjük, kivárjuk, míg a liszt magába szívja a nedvességet. Golyókat gyúrunk belőle, kilapítjuk, és olajban kisütjük. 

Forrás: 21. Század Kiadó

Forrás: 21. Század Kiadó

A könyv ötödik fejezete rövid. Négy évszakra négy smoothie. Ősz van, ez az őszi béta: 1 kg sárgarépa, 90 dkg alma, 75 dkg narancs, 10 dkg édeskömény, 3 dkg gyömbér. Megtisztítjuk a zöldségeket, belerakjuk a gyümölcscentrifugába, és megisszuk, ami kijön belőle. 

Pokorny Lia szakácskönyvét azok szerethetik, akik ki akarnak lépni a húsleves-rántott hús-pörkölt hármasából, de még nem tudják, merre induljanak. Ehhez jó alap.  

Merülj el a nehezebb ételekben: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top