nlc.hu
Gasztro

Veszélyes gyümölcsök

Csábító, de gyilkos gyümölcsök, amit jobb, ha a fán hagysz!

Bár ránézésre gusztusosak, ezek a gyümölcsök akár simán meg is ölhetnek.

Ártalmatlannak, sőt kifejezetten étvágygerjesztőnek tűnhetnek ezek a gyümölcsök, ám nem szabad bedőlni a látszatnak, hiszen igen veszélyes, sőt halálos mérgeket tartalmaznak..

Akiszilva

Az akiszilva Jamaika nemzeti gyümölcse, melyet azonban csak nagyon óvatosan, a megfelelő szakértelemmel elkészítve szabad fogyasztani. A magja, illetve éretlen állapotban még a magköpenye is egy hipoglicin nevű mérget tartalmaz, mely kiválthatja az úgynevezett jamaikai hányásos betegséget, ami hipoglikémiához, kómához, de akár halálhoz is vezethet. Kizárólag a teljesen érett, magjától és héjától is megszabadított magköpenye ehető.  

Akiszilva

Akiszilva (Fotó: Getty Images)

Tiszafa

A tiszafa vörös, bogyós gyümölcse úgynevezett taxánt tartalmaz, melyet mérgező mivolta dacára is felhasználtak többek között férgesség kezelésére, menstruáció megindítására, szívgyógyszerek, illetve emlőrák kezelésére szolgáló gyógyszerek készítéséhez is. A gyümölcs elfogyasztása intenzív görcsöket, nehézlégzést, valamint szívelégtelenséget válthat ki, majd igen gyorsan bekövetkezik a halál.

Közönséges tiszafa

Közönséges tiszafa (Fotó: Getty Images)

Farkasmaszlag

Az Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában honos farkasmaszlag hánytatófa, hánytatódió, illetve kígyófa neveken is ismert és ezekre bizony rá is szolgál. A gyümölcse sztrichnint tartalmaz, mely igen erős méreg, patkánymérgek készítéséhez, de gyilkosságok, illetve öngyilkosságok elkövetéséhez is használták, szépirodalmi művekben és a való életben egyaránt. A fogyasztása heves görcsrohamot, végül pedig fulladást vált ki. 

Farkasmaszlag

Farkasmaszlag (Fotó: Getty Images)

Közönséges kecskerágó

A közönséges kecskerágó ágain ősszel jelenek meg a ránézésre egyébként igazán bájos, rózsaszínes termések, melyeket azonban szintén tilos megenni. Mérgező glikozidokat tartalmaznak ugyanis, melyek hányást, szédülést, hallucinációkat, veseelégtelenséget, végül pedig halált okozhatnak. A tünetek ráadásul nem azonnal jelentkeznek, csak 12-18 órával a termés elfogyasztása után. 

Közönséges kecskerágó

Közönséges kecskerágó (Fotó: Getty Images)

Manszanilyafa

A Larib-térségben, illetve a floridai partvidéken élő nanszanilyafa gyümölcsét kis halálalmának is nevezik. Nem véletlenül, hiszen nagyon hasonlít egy almára, azonban a fogyasztása emésztőrendszeri károsodást, de akár halált is okozhat. A fának ráadásul gyakorlatilag minden porcikája mérgező: a belőle kiömlő tejszerű nedv hólyagosodást, égési sérüléseket okoz, az égő ágaiból és leveleiből származó füst pedig megvakíthat. A Guinness-rekordok könyve a bolygó legveszélyesebb fájának nyilvánította.

Manszanilyafa

Manszanilyafa (Fotó: Getty Images)

Inkább ezeket edd!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top