nlc.hu
Gasztro

Karácsonyi vásárlás járvány idején

A koronavírus-járvány erősen betehet a karácsonyi vásárlásnak

Más lesz idén a karácsony ahhoz képest, ahogy megszoktuk. Az üzletekben aligha hemzsegnek majd az emberek, a netes rendelések száma megnő.

Mindenre kihatással van az idei koronavírus-járvány, és meglepő lenne, ha éppen a karácsonyi vásárlások forgatókönyvét ne írná át. A Magyar Nemzet cikke szerint úgy tűnik, hogy a hagyományos bevásárlóhelyeken a korábban legtöbb bevételt hozó ezüst- vagy aranyvasárnapig idén már lezajlik az ajándékbeszerzések jelentős része, az internetes áruházakban viszont az utolsó pillanatig kitarthat az ünnepi bevásárlási szezon.

A Magyar Nemzet úgy véli, hogy idén a családok visszafogott év végi ünneplésre, a kereskedelmi szereplők pedig korlátozott bevásárlási szezonra készülhetnek, ezzel decemberben várhatóan megszakad az elmúlt években mért rekord­értékesítések sora. „A járvány sürget: adventkor már szokatlanul visszafogott lehet az év végi »roham«, mert az előrelátás jegyében, aki teheti, már megkezdte az előrehozott ajándékbeszerzéseket. Novemberben már fokozott ünnepek előtti forgalom jelentkezik az üzletekben, bevásárlóközpontokban” – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, majd a Központi Statisztikai Hivatal tegnap megjelent szeptemberi és első kilenchavi értékesítési adatait értékelve rámutatott: januártól szeptemberig elérte a tavalyi szintet a vásárolt árumennyiség, ami azt jelzi, hogy a koronavírus évében megnehezült gazdasági helyzetben sem esett vissza itthon a bolti fogyasztás.

Vámos szerint nehezen megjósolható az ünnepi felfutás mértéke, mivel a vírus mindent kiszámíthatatlanná tesz, sőt úgy véli, hogy a tavaszihoz hasonlóan korlátozni kell az üzletek működését, ami lefarag az egyébként is visszafogott bevételekből.

állatmikulások üres bevásárló kocsi előtt mosolyognak

Fotó: Pixabay

A főtitkár arról is beszélt, hogy a ruházati piacon szeptember végéig nagy arányú, 20-25 százalékos mínusz volt, eközben az élelmiszerek értékesítése volumenben 3,5 százalékkal múlta felül az előző évit, az ütem viszont szeptemberre ugyancsak lelassult, de még mindig plusz két százalékot produkált. Hogy miben változtat a karácsony, az a következő hetekben kiderül. 

Vámos szerint az egyéni védekezésen van a hangsúly, ennek fő eszköze a maszk, a kötelező viseletet szigorúan ellenőrzik. Maszkban nem lehet megállapítani, pontosan hány éves a vevő, ezért a vásárlási idősáv egyesek szerint nem is annyira fontos, noha Szolnokon ismét bevezették. „Igazoltatásra a bolti alkalmazottak nem jogosultak” – jegyezte meg.

A karácsony tulajdonképpen már elkezdődött: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top