nlc.hu
Gasztro

Erdélyi, abált, kolozsvári: melyik szalonna, mire jó?

Erdélyi, abált, kolozsvári: melyik szalonna mire jó?

Még akkor is, ha született városi vagy, jó eséllyel belőled is feltör néha napján a vidéki nosztalgia. Ilyenkor kívánod meg a szalonnát, és azért, hogy finomat ehess, segítünk, melyiket válaszd!

Pirított szalonna nélkül nincs túrós csusza, és a szalonnasütés is értelmét veszítené a zsíros finomság nélkül. Az ünnepi, meg a magyaros ételek jelentős része is szegényesebb lenne egy darabka füstölt szalonna nélkül. De mikor, melyik szalonna a nyerő?

Zsírszalonna

A szalonnasütések sztárja, a kenyérre csepegtetett zsír szülőanyja a zsírszalonna, vagyis a csemegeszalonna. A sertés bőrös hátrészéből készül, amit sózással, pácolással, füstöléssel tartósítanak. Ha hűvös, de száraz helyen tárolod, sokáig eláll – ellenkező esetben megavasodik. Magyaros ételekbe tökéletes.

Sós szalonna

A sós szalonna a sertés hátrészéből készül, ami a 3 heti sózást követően viszonylag sokáig eláll, de nem addig, mint a füstölt társai. Itt is figyelned kell arra, hogy megavasodhat, vagyis azt tanácsoljuk, ne bugyoláld be, helyette jól szellőző helyre tedd. Az íze sült csirke és pulykahús mellé perfekt, kellemesen szaftossá teszi a szárazabb húsokat.

Abált szalonna, csécsi szalonna

Az abált szalonna az, amit tokaszalonna néven is emlegetnek. Mivel nem füstölik, nem áll el túl sokáig, így érdemes kisebb adagot venni belőle, mert frissen igazán finom. Az abált szalonnát sós-fokhagymás vízben főzik, pácolják, abálják. A csécsi szalonna mondhatni az abált különc testvére, amit onnan ismerhetsz fel, hogy a tetejét pirospaprika fedi. Nyersen, kenyérrel és lila hagymával az igazi.

A szalonna a magyar konyha elmaradhatatlan alapanyaga

A szalonna kenyérrel és hagymával is isteni finom! (Fotó: Getty)

Császárszalonna

A császárszalonna alapja az oldalas, amit sós vizes főzés után megfüstölnek, ez által nyeri el a jellegzetes aromáját. De van olyan császárszalonna is, amit nem füstölnek, ez azonban pont emiatt nem áll el sokáig. Tepsis burgonyával, hagymával egyben sütve, mennyei lakoma!

Bacon

Most rendet teszünk a fejekben: a leheletvékony szeletekben árult bacon a kolozsvári szalonnához és a lebőrözött császárszalonnához hasonlít a leginkább, annyi különbséggel, hogy speciális gőzöléssel főzik meg. Sütve a legfinomabb, de gyorsan romlik, gyorsan edd!

Teaszalonna

A sertés kabátszalonnájából, azaz a karaj zsírrétegéből készülő teaszalonnát sózás után lángolják, és hasonlóan a zsírszalonnához, valamint a kolozsvári szalonnához, tökéletes a káposztás ételekbe.

Mitől lesz jó a szalonna?

Nem mindegy hogy a szalonnát húsdisznóból vagy zsírdisznóból készítik, mint ahogy az sem, hogy meddig és mivel etetik a sertést, és hogyan tartják az állatot.

Ma már ritka az évekig nevelt sertés, helyette a nagyipari termelés vette át a főszerepet, ahol nem szánnak időt sem a hizlalásra, sem a füstölésre, helyette vagy felgyorsítják a folyamatot, vagy aromával igyekeznek pótolni a füstös ízt.

Jó tanács: ha előre csomagolt szalonnát veszel, nézd meg a címkét, és ha a szalonnán, a pácsón és a són kívül mást is tartalmaz, jobb, ha visszateszed a polcra. Igyekezz helyi termelőktől venni a szalonnát, vagy olyan helyről, ahol tudod, hogy nem aromákkal manipulálták a végeredményt.

Kenyérszalonna

A húsdisznók vékonyka szalonnarétegéből készül a kenyérszalonna, amit sózás után pácolnak, majd füstölnek. Krumplis ételek mellé, lecsóba remek választás.

Szalonnás krumpli, ahogy azt kell!

A szalonna a legegyszerűbb ételt is képes feldobni (Fotó: Getty)

Erdélyi szalonna

Az erdélyi szalonna a sertés hasa alján lévő zsírból készül. Az abált szalonnához hasonlóan ezt is sós-fokhagymás vízben főzik, de itt nem ér véget a művelet: ezt követően füstölik, tartósítják, ami miatt tovább eláll. Eheted nyersen, de sülve is nehéz vele leállni.

Kolozsvári szalonna

A bableves és a káposzta régi cimborája a kolozsvári szalonna. Oldalasból készül, amit sóznak, pácolnak és füstölnek. Utánozhatatlan ízt ad az ételeknek, és, ha kihagyod, azonnal érezni fogod a mardosó hiányát.

Megéheztél? Főzz magyaros ételeket! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top