Így eheted magad egészségesre! – Immunerősítő ételek Mezei Elmirától

Belső Olga | 2020. November 18.
A zsírjában sült csirkemáj és a borókabogyós szarvasragu is támogatja az immunrendszert, ahogy egy csomó, jóféle süti is. Immunerősítő ételek, Mezei Elmira új szakácskönyvéből.

Amikor az egészséges, immunerősítő táplálkozás szóba kerül, sokak lelki szemei előtt mindenféle, legalábbis gyanús színű és illatú levek jelennek meg, amiket magyar ember kizárólag jógaóra után hajlandó elfogyasztani, de azt is csak életében egyszer. Hogy mennyire fals ez az elképzelés, remekül alátámasztja Mezei Elmira napokban megjelent, Immunerősítő ételek című szakácskönyve, amiben többek között zsírban sült csirkemáj és csokis-diós keksz is szerepel.

Nem véletlen egyébként a kiadvány időzítése, hiszen mindannyian küzdünk a világjárvány hatásai által okozott stresszel, a megbetegedéstől való félelemről nem is beszélve. Éppen ezért „jobb minden eshetőségre felkészíteni a szervezetet, mert minél erősebbek a védőbástyák, annál könnyebben tud megbirkózni a kihívásokkal. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő tápanyagellátottság a pszichés megküzdési képességeinket is nagyban befolyásolja” – áll a szerző személyes bevezetőjében.

A receptek egyik kiindulópontja, hogy semmi olyan hozzávalót nem tartalmaznak, amit ne lehetne beszerezni Magyarországon. Ez persze időnként némi utánajárást kíván, de bőven lehet találni olyan recepteket is, amelyek tényleg teljesen hétköznapi hozzávalókból állnak össze, sőt, egyes hozzávalók helyettesítése is csak fantázia kérdése. Glutént, tejterméket és finomított cukrot szintén egyik étel sem tartalmaz, aminek nagyon egyszerű oka van: az erős immunrendszerünk és egészségünk érdekében arra kell törekedni, hogy mindennap a lehető legtöbb hasznos tápanyagot fogyasszuk el, ezért a szokásos étkezéseket kell minél minőségibb ételekkel megoldani, kerülve az értéktelen, üres kalóriákat.

További fontos jó tanács, hogy használjunk sok-sok fűszert, mivel ezek extra kalória hozzáadása nélkül képesek nemcsak nagyszerű ízeket, de antioxidánsokat, hasznos illóolajokat és vírusölőket is a szervezetbe juttatni – gondoljunk csak például a fokhagymára vagy a gyömbérre, mint két, közismert immunerősítőre, de a sort még nagyon sokáig lehet folytatni – a borókás szarvasragu recept különösen megragadja az ember fantáziáját. Emellett a bogyós gyümölcsök, a gyógygombák, a gyógynövények és a fermentált ételek fogyasztása is jó hatással van az egészségre.

Nézzünk is néhány egyszerű receptet a könyvből!

Zsírban sült csirkemáj

Ezt az ételt persze bármilyen szárnyasmájból el lehet készíteni, de a csirkéhez a legegyszerűbb hozzájutni és ez a legolcsóbb is.

Zsírjában sült csirkemáj (Fotó: Harlan Cockburn)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az edény aljára terítjük a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, rátesszük a májdarabokat és ráöntjük a zsírt, Lefedjük és a lehető legkisebb lángon (ha gáztűzhelyen készül, akkor akár egy hőelosztót alátéve) kb. 35 percig sütjük.
  2. Kihűtjük, majd üvegbe töltve a hűtőszekrényben tároljuk. Pirítós kenyéren, illetve nyers vagy sült zöldségkarikákkal tálaljuk.

Zöldséges kölesmuffin

A maradék párolt gabona felhasználására is alkalmas recept, akár rizsből, quinoából vagy másból is készülhet.

Zöldséges kölesmuffin (Fotó: Harlan Cockburn)

Hozzávalók (7-8 darabhoz)

Elkészítés

  1. A zsíron megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát. Kevergetve pirítjuk egy-két percig. Beletesszük a gombát és a fűszereket, sózzuk.
  2. Amikor a gomba már kicsit megpirult, hozzáadjuk a kölest, összekeverjük. Áttesszük egy tálba, gyors mozdulatokkal a villával felvert tojással vegyítjük, elosztjuk a kizsírozott (muffinpapírral kibélelt) muffinformákban, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük.

Karfiol-póréhagyma leves sonkával

Itt egy újabb jó példa, hogy az egészséges étel nem feltétlenül nélkülözi a csodás ízű füstölt sonkát és más földi jót.

Karfiol-póréhagyma leves (Fotó: Harlan Cockburn)

Hozzávalók

A tálaláshoz

Elkészítés

  1. Az olívaolajon megfuttatjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a karfiolt, a fűszereket, sót, borsot, valamint az alaplevet.
  2. Puhára főzzük, turmixoljuk, sonkakockákkal és pórékarikákkal megszórva tálaljuk.

Rakottkel-torta

A rakott ételekben minden benne van, amire csak szüksége van a szervezetnek: szénhidrát, fehérje, rost és vitaminok.

Rakottkel torta (Fotó: Harlan Cockburn)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kelkáposzta nagyobb leveleit leszedjük a torzsáról és kivágjuk belőlük a középső vastag eret. A leveleket forró, sós vízben két percig főzzük, majd jól lecsepegtetjük és leszárogatjuk őket.
  2. A zsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a reszelt zöldségeket és pár percig kevergetve pirítjuk. Beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, megfűszerezzük a fűszerkeverékkel és az egészet együtt 10-15 perc alatt megpirítjuk.
  3. Kicsit hagyjuk hűlni, belekeverjük a tojásokat. Egy kerek, csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, ráteszünk két kelkáposztalevelet, arra egy réteg húst, megint levelek, megint hús, amíg el nem fogy a töltelék. A tetejére levelek kerüljenek.
  4. Befedjük egy méretre vágott sütőpapírkoronggal, lefedjük egy réteg alufóliával vagy egy vasfedővel és betesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 50 percig sütjük, kivesszük, a tortaformáról lekapcsoljuk a peremét, és mint egy tortát, szeletekre vágva tálaljuk.

Dolgozzunk azon az immunrendszeren!

Exit mobile version