Fellélegezhetnek az ünnepekre készülő magyarok, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet közlése szerint ugyanis nem várható drágulás a hazai halpiacon, ami azt jelenti, hogy körülbelül a tavaly decemberi árakra lehet majd számítani karácsony előtt – írja a Pénzcentrum.
Az oldal értesülései szerint a teljes magyar haltermelés 30-35 százalékát ebben az időszakban vásárolják a magyarok. Ebből a mennyiségből 13-15 ezer tonna hal tógazdaságokból, 3500-4000 tonna pedig akvakultúrás tenyésztésből származik.
A ponty továbbra is a legnépszerűbb hal a magyar vásárlók között, utána sorban a harcsa, a kárász és a busa következik. A fagyasztott halak között az afrikai harcsa, a süllő és a pisztráng a legnépszerűbb.
A szakmai szervezet sietett megnyugtatni a vásárlókat, hogy nem várható halhiány, az ellátás folyamatos, ugyanakkor azt javasolják, hogy aki teheti, ne várjon a halvásárlással az utolsó napokig. Hangsúlyozták, hogy az édesvízi halak akár 60-80 napig is eltarthatóak a mélyhűtőben, ezért érdemes előre megrendelni vagy megvásárolni az ünnepi vacsorához szánt termékeket.
Mennyibe kerülhet egy szelet ponty?
A Pénzcentrum átböngészte a Központi Statisztikai Hivatal árait is, ez alapján a szeletelt ponty vagy a pontyfilé kilónkénti átlagára 2280 forint körül alakul. Ez tavaly december óta körülbelül 50 forintos drágulást jelent.
A magyarok egyébként európai szinten csaknem sereghajtók a halfogyasztás tekintetében: míg a lista élén álló Portugáliában évente átlagosan 54 kilogramm halat fogyasztanak fejenként, addig Magyarországon ez csupán évi 6,7 kilót tesz ki. Az európai átlagfogyasztás fejenként 20 kilogramm körül alakul évente.
Halas receptek, nem csak karácsonyra:
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- Halburger, halas wrap – itt van az édesvízi ragadozó halak szezonja
- Tétova ínyenc tavaszi, tárkonyos halragu levese