nlc.hu
Gasztro

Kelkáposztás egytálételek

Van élet a főzeléken túl: 3 remek egytálétel kelkáposztából

A kelkáposztára fintorogtunk gyerekkorunkban, de felnőttként már tudjuk, hogy van élet a kelkáposzta-főzeléken túl. Mutatjuk, milyen egytálételt készíts 20 perc alatt, amit az egész család imádni fog.

A kelkáposzta egy gyereknek sem a szíve csücske általában, de amikor felnövünk, azért jó eséllyel ráébredünk, hogy milyen változatosan el lehet készíteni ezt a zöldséget, hogy ízletes, laktató és egészséges fogások kerüljenek az asztalra. Most három olyan egytálételt hoztunk kelkáposztából, amit alig 20 perc elkészíteni és még a gyerekek sem fogják eltolni a tányért a kelkáposzta miatt.

A kelkáposzta egészséges

A kelkáposzta tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: kálium, kalcium, magnézium, vas, A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminok, ráadásul rostdús is. Rendszeres fogyasztása kisimítja a ráncokat, véd a degeneratív betegségektől, csökkenti a környezetszennyezés és a stressz ideg-, szív- és érrendszerünkre gyakorolt negatív hatásait.

Paradicsomos-kelkáposztás spagetti

Gyors, vegetáriánus étel, amiben az a zseniális, hogy a szószt a tészta főzőleve adja.

Hozzávalók:

  • 400 gramm spagetti
  • 400 gramm koktélparadicsom (vagy darabolt paradicsomkonzerv)
  • 2 nagy citrom reszelt héja
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 400 gramm kelkáposzta
  • parmezán sajt
  • 1 liter víz
3 egytál kelkáposztával

A kelkáposztás spagetti 20 perc alatt kész van (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egyszerű dolgunk van: fogunk egy nagy, mély serpenyőt (például wokot), és mindent egybeöntünk. Először a száraz tésztát beledobjuk, mehet rá a darabolt paradicsom, a két citrom héja, olaj és só. Közben felforralunk egy liter vizet a vízforralóban (vagy lábosban), és ezzel nyakon öntjük a serpenyőben a hozzávalókat, majd forrás után magas lángon főzzük 6 percig, állandó kevergetés mellett. Amikor már majdnem minden vizet felszívott a tészta, akkor levesszük a tűzről, négy tálba osztjuk az ételt, bőven megszórjuk sajttal és tálaljuk.

Készítsd el diétásan!

Kukorica-, csicseriborsó- vagy hajdinatésztából diétás verziót is készíthetünk, mindegyiknek különböző ízvilága van, ami csak feldobja az ételt.

Kelkáposztás-kecskesajtos quinoa

Ha igazán egészséges vacsorára vágyunk, akkor jöhet a kelkáposztás quinoa! Húsevők nyugodtan bolondítsák meg egy kis csirkemellsonkával.

Hozzávalók:

  • 2 bögre víz
  • 1 bögre quinoa
  • ½ fej kelkáposzta
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 mogyoróhagyma
  • 1 evőkanál dióolaj (vagy olívaolaj)
  • 3 evőkanál pirított fenyőmag vagy dió
  • ¼ bögre morzsolt kecskesajt
  • só, bors
Kelkáposztás egytáételek

Egészséges, laktató vacsora kelkáposztából (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy lábasban felforraljuk a vizet, rakunk bele két teáskanál sót, majd hozzáadjuk a quinoát és lefedve, úgy főzzük 10 percig, hogy forrásban maradjon. Utána hozzáadjuk a feldarabolt kelkáposztát és lefedve főzzük 5 percig, majd levesszük alacsonyra a lángot, és így hagyjuk párolódni még 5 percet.

Amíg megfő a quinoa és a kelkáposzta, addig egy nagy tálba összekeverjük a citromlé felét, a reszelt citromhéjat, apróra vágott mogyoróhagymát, dióolajat, pirított fenyőmagot és a kecskesajtot. Ehhez hozzáöntjük a forró, megfőtt kelkáposztás quinoát és összekeverünk mindent, közben gyönyörködünk a felszabaduló illatokban. Sózzuk, borsozzuk a keveréket, meglocsoljuk a maradék citromlével, és már tálalhatjuk is.

Kolbászos-babos kelkáposzta

Nem kell több hozzá, mint 20 perc, hogy a hozzávalókból egy laktató vacsora kerüljön az asztalra.

Hozzávalók:

  • 200 gramm kolbász (bármilyen)
  • ½ evőkanál olívaolaj
  • ½ vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ teáskanál oregánó
  • ½ teáskanál pirospaprika
  • 425 gramm fehérbabkonzerv (vörös babból is remek lesz)
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 fej kelkáposzta
  • parmezán sajt
  • só, bors
Mit főzz kelkáposztából?

Ha paradicsomlével felengedjük, akkor leves is lehet a kelkáposztás ételből (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy nagy, mély serpenyőben megpirítjuk egy kevés olajon a felkarikázott kolbászt. Amíg pirul a kolbász, feldaraboljuk a kelkáposztát. A kolbászhoz adjuk a felkockázott hagymát, majd a fokhagymát, pirítjuk két percig, majd lehúzzuk a tűzről, így keverjük hozzá a pirospaprikát. Lecsöpögtetjük a fehérbabot, hozzáadjuk a kolbászhoz, majd rázúdítjuk a paradicsomot és a kelkáposztát is, sózzuk, borsozzuk. Lefedve főzzük 10 percig, és már tálalhatjuk is.

Tipp

Csak óvatosan a sóval, mert a kolbász is jó sós lehet fajtájától függően. Tálaláskor köretnek fokhagymás kenyeret vagy tortilla chipset is kínálhatunk hozzá.

Forrás: Paradicsomos-kelkáposztás spagetti; Kelkáposztás-kecskesajtos quinoa; Kolbászos-babos kelkáposzta

Mutatunk krumliból is csodákat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top