nlc.hu
Gasztro
Sajtchips házilag

Így készül a legfinomabb, ropogós sajtchips házilag

Te készítettél már valaha sajtchipset? Ha még nem, itt az ideje kipróbálnod! Íme, a recept!

A sajtchips nem csupán egészségesebb, diétabarát alternatívája a burgonyachipseknek és más hasonló ropogtatnivalóknak, de valójában még sokkal finomabb is. Fogyasztható magában nassolnivalóként, de kerülhet salátába vagy akár levesbetétként is bevethető. És elkészíteni sem ördöngösség. 

Milyen sajtból?

A sajtchips alapja mindig valamilyen keménysajt. A legkézenfekvőbb az ementáli, de ha a sósabb ízeket kedveled, válassz cheddart, ha pedig a legkönnyebb és egyben legropogósabb verziót szeretnéd megsütni, akkor parmezánt. Sőt, a különféle sajtokat akár vegyesen is használhatod, a cheddar-parmezán kombináció például isteni.

Ementáli: A legismertebb lyukacsos, kemény sajt, melynek szülőhazája Svájc. Hagyományosan nyers tejből készül, 70 kg vagy még nagyobb korongokban. Zsírszázaléka: 45%, jól vágható és egyenletesen lyukacsos. Íze alapvetően diós, azonban nagyban függ az érlelés idejétől, hogy mennyire válik pikánssá. A legjobb minőségű svájci ementálikat a sajtüzem után még barlangokban is érlelik, így érik el a speciális ízüket.

Cheddar: Az angliai Somerset grófság Cheddar városából származik. Jellegzetes narancssárga színét az orlánbokor magjából kinyert annattónak nevezett pirosassárga kivonattal érik el, melynek hatóanyaga a bixin, a karotin rokona. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48%.

Parmezán: A világ  a legismertebb extrakemény sajtja. 1 kg parmezán előállításához 14 liter tejre van szükség, ennek köszönhetően már 25 gramm parmezán is elegendő, hogy nagyobb adag fehérjéhez juttassuk szervezetünket, és akár izomnövelő hatást is el lehet vele érni, ha kondizás előtt kapunk be belőle egy kicsit. A parmezán laktózmentes, a hosszú érlelési folyamat során ugyanis természetes úton lebomlik a tejcukor, így bátran fogyaszthatják a laktózérzékenyek is. Olaszországban eredetvédett a Parmigiano Reggiano elnevezésű kemény sajt, ami azt jelenti, hogy csakis az adott tartományok (Mantova, Reggio Emilia, Modena, Bologna és természetesen Parma) területén készült termékeket lehet ezzel a névvel illetni. 

Milyen fűszerekkel?

A sajtok önmagukban is ízletesek lesznek chips formájában, azonban ha fokoznád az élményt, akár meg is fűszerezheted őket, ízlés szerint. A következő fűszerek passzolnak hozzájuk a leginkább:

  • zsálya
  • kakukkfű
  • oregánó
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • feketebors
  • citrombors
  • szerecsendió

Mindezeken felül szórhatsz rá magvakat, például szezámmagot vagy köménymagot is.

sajtchips

Gusztusos és ropogós sajtchips (Fotó: Getty Images)

Így készül

  1. A sajto(ka)t reszeld le! Ha többféle sajtot használsz, keverd őket össze!
  2. A sütőt melegítsd elő 180 fokra!
  3. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral!
  4. A reszelt sajtot evőkanál nagyságú, nem túl vastag halmokban pakold a sütőpapírra! (Ha a halom túl magas, a chips kevésbé lesz ropogós.) Figyelj arra, hogy a halmok között legyen minimum  5 centiméter távolság, hiszen ahogy a sajt megolvad és szétterül, nagyobb helyre lesz majd szüksége.  
  5. Ízlés szerint fűszerezd és/vagy szórd meg magvakkal a sajthalmokat!
  6. A tepsit tedd be a sütőbe! Ahhoz, hogy a sajt megsüljön, nagyjából 6-8 percre lesz szükség, azonban ez eltérő lehet a különféle sajtok és a különböző sütők esetében. Éppen ezért a legjobb, ha figyeled: onnantól, hogy a szélei aranybarnába váltanak, már gyorsan megsül az egész korong.
  7. Miután kivetted a sütőből, borítsd a chipseket egy darab papírtörlőre és hagyd kihűlni. Fogyasztható frissen, de légmentes tárolóedényben akár több napig is eláll.

Még több egészséges nassolnivaló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top