„Hagyma, csípős mehet?” – A kérdés, amire a gyrososnál sokan sokszor mondanak nemet (velem együtt) fájó szívvel, mert hát a hagyma nagyon finom, csak éppen fogyasztása után általában mérsékelten szalonképes az ember. De hagymáról beszélni általánosságban ma már alig lehet, hiszen ha az ember kimegy egy valamirevaló piacra, az biztos, hogy legalább 8-10 fajtát gond nélkül megkap. Ez persze örvendetes dolog, feltéve, hogy tudjuk, melyik típust mire érdemes használni. Ha eddig benned is voltak kérdőjelek a téma kapcsán, most segítünk, hogy eligazodj a hagymafélék között.
Vöröshagyma
Hogy néz ki?
Nincsen olyan magyar ember, aki ne ismerné, hiszen a honi gasztronómia egyik nagyágyújáról van szó. Ő az:
Mire jó?
Sütésre, főzésre, pörköltekhez, levesekhez. A húslevesnek például gyönyörű színt ad, ha külső, vöröses héját is rajta hagyjuk.
Milyen íze van?
Markáns, nyersen csípős. Sírsz, amikor pucolod.
Lila hagyma
Hogy néz ki?
Lila héj, fehér hús.
Mire jó?
Salátába, sajtos-tejfölös lángosra, juhtúrós sztrapacskára – például.
Milyen íze van?
Édeskésebb a vöröshagymánál.
Fokhagyma
Hogy néz ki?
Keményebb külső héj, egymástól jól elválasztható gerezdek.
Mire jó?
Nyersen, sütve és főzve is fogyasztható. Levesek, főételek, pácok alapvető alkotóeleme. Készülhet belőle fokhagymakrém, és lehet konfitálni is, az eredmény valódi ínyencség.
Milyen íze van?
Erőteljes, hosszan érezteti az aromáját. Refluxosok, epebetegek mértékkel fogyasszák!
Póréhagyma
Hogy néz ki?
Fehér bőr, ami zöldbe vált, szálas szerkezete van.
Mire jó?
A legfinomabb krémleves belőle készíthető, de párolva köretekhez is adhatjuk, akár krumplipüréhez. Nyersen pedig saláták kiváló alkotórésze.
Milyen íze van?
Édeskés, kissé vajas.
Fehérhagyma
Hogy néz ki?
Olyan mint a vöröshagyma, csak a külső héja hófehér.
Mire jó?
Salátába, levesbe remek, egyáltalán nem csípős, könnyebben fogyasztható, mint a vöröshagyma.
Milyen íze van?
Édes.
Sonkahagyma
Hogy néz ki?
Színe a vörös- és a lila hagymáé között van, alakja hosszúkásabb.
Mire jó?
Bármire, tényleg. Én egyszer próbaképpen vettem vöröshagyma helyett, mert sokkal szebb volt, és használtam főtt és sült életekbe ugyanúgy, ahogy salátába.
Milyen íze van?
Nem csíp, finom, édeskés.
Mogyoróhagyma
Hogy néz ki?
A mogyoróhagyma vagy elegánsabb nevén salottahagyma kisebb a vöröshagymánál, héja lilás vagy szürkés. Gerezdes szerkezetű, húsa lilás színű.
Mire jó?
Állítólag jól rendbe teszi a gyomrot, főzésre és salátákhoz is jól használható, sőt, savanyúságot is lehet készíteni belőle.
Milyen íze van?
Édeskésebb vörös és lila testvérénél.
Gyöngyhagyma
Hogy néz ki?
Apró, gömb alakú hagymafejek, ezüstösen csillogó fehér héjban.
Mire jó?
Belőle készül a gyerekek kedvenc savanyúsága, de vannak raguk is, amikhez ajánlják.
Milyen íze van?
Nem csíp, édeskés.
Medvehagyma
Hogy néz ki?
Zöld levelek, fehér virágzat. Megtévesztően hasonlít a gyöngyvirágra, minden évben megírjuk a szezon kezdetén, hogyan lehet a medvehagymát a gyöngyvirágtól megkülönböztetni.
Mire jó?
Remek pesto alapanyag, sós süteményekben – például pogácsában – is finom, de nagyon jó krémleves is készíthető belőle, és a tavaszi szendvicsekben is öröm ráharapni.
Milyen íze van?
Nagyon hasonló a fokhagymáéhoz.
Metélőhagyma
Hogy néz ki?
Cserépben kapható egész évben a hiperekben. Úgy néz ki, mint egy kaspónyi dundi fűszál.
Mire jó?
Vajas kenyérre, zsíros kenyérre, salátába vagy kész rizs vagy burgonya köretre is lehet szórni. Csak nyersen használjuk, ízesítőként.
Milyen íze van?
Olyan, mintha beleharapnál a tavaszba.