nlc.hu
Gasztro

Csíkos habkarika, mini habcsók

Csíkos habkarika és mini habcsók – játsszunk a tojásfehérjehabbal!

Színpompás habkarikát és habcsókot készíteni gyerekjáték, kezdődhet a móka!

Habkarikát és habcsókot készíteni maga a jutalomjáték, az örömmeló. Először is nem kell sokat pepecselni a tésztával, anyagokat előkészíteni, gyúrni, meg maszatos kézzel vaníliás cukor után kutatni, hanem csak betesszük azt a két hozzávalót a tálba, a többit meg elintézi helyettünk a gép. Ez a két hozzávaló a tojásfehérje és a cukor, bár végül is bonyolíthatjuk, ha akarjuk egy csipet sóval és egy csipet citromsavval, vaníliás cukorral, de nem muszáj. Ezután jön a boldogság maga, amikor habzsákból lehet kinyomni a gyönyörű formákat.

Habkarika és mini habcsókok

Ez azért elég jól néz ki így. (A szerző fotója)

A habcsók és a habkarika a kimaradt tojásfehérjék felhasználásának az egyik legkézenfekvőbb módja. A másik a pavlova, de malomkő méretű habcsókot készíteni jóval kockázatosabb vállalkozás, mint picikéket. A legjobb, ha ilyenkor karácsony táján a tojáslikőr készítéssel kombináljuk, ebbe ugyanis csak a tojások sárgája kell, a fehérje meg mehet meringnek, oppardon, habcsóknak, csak az előbb cukrászul mondtam.

Tojáslikőr gyorsan, egyszerűen

5 dl zsíros tejet összeforralunk 2 dl habtejszínnel, 10 dkg cukorral és 1 rúd vaníliával. A tojások sárgáját kikeverjük 15 dkg cukorral, majd hőkiegyenlítés után beletöltjük a forró tejbe, összekeverjük, hagyjuk kihűlni, végül beletöltünk 2,5 dl vodkát vagy fehér rumot, megkóstoljuk, ha kell, teszünk még bele cukrot, üvegbe szűrjük, hűtőbe tesszük, kész.

Így lesz tökéletes a hab

A habcsók is nagyjából ennyire „bonyolult” ügy, habár hallottam már háziasszonyokat azon sopánkodni, hogy macerás, meg sokáig tart, de ők valószínűleg nem ismerik a jó technikát, túlbonyolítják. Pár dologra azért mégiscsak oda kell figyelni. Az első és legfontosabb, hogy az eszközök legyenek tökéletesen zsírtalanok! Ha mosogatógépet használunk, akkor ez 75 fokon magától is megtörténik, ha kézzel mosogatunk, és főleg, ha műanyag edénnyel dolgozunk, akkor viszont legyünk nagyon körültekintők! Ha ugyanis zsír marad valamelyik eszközön, akkor soha az életben nem lesz hab a tojásfehérjéből.

A habhoz először félig felverjük a tojásfehérjéket, ezután adagoljuk hozzá a porcukrot. Le is mérhetjük,

a helyes arány az 2:1, vagyis kétszer annyi tömegű cukor kell bele, mit tojásfehérje, de ha lazák vagyunk, az „ahány tojásfehérje, annyiszor tíz deka cukor” szabály is mindig beválik.

Fontos, hogy porcukorral dolgozzunk, mert a kristálycukor nem oldódik fel a tojásfehérjében és ropogni fog a fogunk alatt, ami nem túl kellemes.

Most jön az alkotás

Amikor eljutottunk odáig, hogy van egy jó kemény habunk, már nyert ügyünk van. Most jön a kreatív része a dolognak. Előkapjuk a habzsákunkat és beleillesztünk egy jó nagy csillag csőrt, mert az ad ki szép formát. Ezután kitaláljuk, hogy milyen színű legyen a végeredmény. Tudom, sokak szerint az ételfesték az ördög találmánya, szerintem meg nem, hanem egy szuper eszköz, ami izgalmasabbá teszi az alkotást és nem kevésbé a habcsókot.

Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ételfesték és ételfesték között is hatalmas különbségek vannak, az egyszerű, élelmiszerüzletben kaphatók sokkal kevesebb színt tartalmaznak, mint a szaküzletekben árult termékek, ezért az utóbbiakkal jóval intenzívebb színeket érhetünk el anélkül, hogy elfolyósítanánk a habot. Ökológiai meggyőződésű olvasóinknak mondom, hogy próbáltam már céklalével is rózsaszínre festeni a habcsókot, de csúfos kudarc volt, mert a színe a szárítás során kifakult, a habcsóknak viszont intenzív cékla ízt kölcsönzött, hát pfúj.

Csíkos habkarika készül

A habzsák falára csöppentsünk kevés ételszínezéket, utána tegyük bele a habot. (A szerző fotója)

Jópofa megoldás, ha nem színezzük telibe a habkarikát (habcsókot), hanem csak mókás csíkok kerülnek rá. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a habzsák falára csöppentünk két három csepp ételszínezéket, majd beletesszük a habot és kinyomjuk. Utántöltés előtt mossuk el a habzsákot vagy használjunk újat, esetleg tanuljunk meg együtt élni azzal, hogy a második eresztésen már nem lesznek tökéletesek a csíkok.

Rendkívül praktikus megoldás, ha a habkarikák közé apró habcsókokat is nyomunk a sütőpapírra. Ezzel egyrészt jól kihasználjuk a helyet a tepsin és gyorsabban is haladunk, másrészt nagyon jól fognak jönni a mini habcsókok egyszer, például amikor édességet, tortát díszítünk, vagy forró csoki tetejére, mályvacukor helyett.

készül a habcsók

Játsszunk cukrászdásat! (A szerző fotója)

Most jön a habcsók szárítása. Ennek kettő szerepe van, az egyik, hogy ugyebár kiszáradjon a habcsók (sose gondoltad volna!), a másik meg, hogy fertőtlenítsük a tojásfehérjét, ami akár szalmonellás is lehet. A szalmonella baktérium 75 fokon pusztul el, ezért ezt a hőfokot alkalmazzuk most is. Ez éppen ideális, mivel ezen a hőmérsékleten a habkarikák nem barnulnak meg, viszont egészen gyorsan megszáradnak. Ha van légkeverés, alkalmazzuk bátran, mivel úgyis egyszerre két-három tepsi van bent a sütőben. Elvileg egy órán át kell szárítani, a gyakorlatban akkor vagyunk készen, amikor le tudjuk pattintani a sütőpapírról a habcsókot és belül nem nedves.

Szeretsz édességgel pepecselni?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top