Már tavasz óta várjuk, hogy vége legyen ennek az évnek, annyi szörnyűséget zúdított a nyakunkba. Nem mintha a szilveszter elmúltával garantáltan jobb idők jönnének, de legalább a remény él bennünk, hogy 2021-ben szebb évet oszt nekünk a sors. Ezért hiába, hogy nem lesz nagy bulizás szilveszterkor a járvány miatt, mégis megadjuk a módját az ünneplésnek, és terülj-terülj asztalkámat rendezünk sok aprósüteménnyel magunknak otthon, a négy fal között.
Ha igazán finom ételeket akarunk enni – főleg, ha édes vagy sós sütikről van szó –, akkor mindig érdemes visszamenni kicsit az időben, és megkérdezni az igazán profi szakácsokat: a nagymamákat. A gyakorlatukkal és tapasztalatukkal nem érhet fel egy mai sztárszakács sem, úgyhogy akinek még van rá lehetősége, emelje fel a telefont, és kérje el a nagyitól az évtizedes, családi recepteket. Én ezt már sajnos nem tehetem meg, de szerencsére a nagymamám rám hagyta a receptfüzetét, amiben gyűjtötte a kincset érő receptjeit, úgyhogy most a sós aprósüteményekért fellapoztam, és rögtön találtam is benne két olyan egyszerű receptet, amit mindenképp el kell készíteni szilveszterre a családnak.
Ilyen recepteket hagyott rám a mama, nem egyszerű elolvasni a kézírását, de nekem kincset ér minden betűje:
Sajtos aprósütemény
Hozzávalók:
- 4 evőkanál vaj
- 2 tojás
- 3 kávéskanál tejföl
- só
- bors
- pirospaprika
- szerecsendió
- 5 dkg ementáli sajt
- 5 dkg füstölt sajt
- 12 dkg liszt
Elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk két tojás sárgáját, a három kávéskanálnyi tejfölt, és eldolgozzuk a sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor simára kevertük, mehet bele a kétféle reszelt sajt, majd az egészet összegyúrjuk a liszttel. Kinyújtjuk a tésztát, formázzuk – helyes kis pogácsákat vagy csíkokat is vághatunk belőle –, és megkenjük a tetejét a megmaradt tojásfehérjével. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük a sós sütit.
Tipp:
Mindegyik aprósüti tetejére nyomhatunk egy fél szem mandulát, úgy még finomabb.
A legegyszerűbb juhtúrós
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír (vagy vaj)
- 50 dkg friss juhtúró
- 2 tojássárgája
- 2 dkg só
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A lisztet elmorzsoljuk a hideg zsírral vagy a vajjal, hozzáadjuk a juhtúrót és a sót, majd alaposan összegyúrjuk az egészet. Ezután félretesszük a hűtőbe pihenni két órácskára. Ha letelt a pihenőideje, akkor lisztezett deszkán 3 centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és tojással lekenjük, majd betoljuk a forró sütőbe és aranybarnára sütjük. Nem kell megvárni, míg kihűl, melegen a legfinomabb!
Tipp:
Sütés előtt szórhatunk rá egész köménymagot, szezámmagot vagy szárított kaprot, hogy még izgalmasabb legyen az aprósütemény.