nlc.hu
Gasztro

Google top5 recept

2020 a házi konyhaművészet éve volt, de mit főztünk a Google szerint mi és a világ?

A magyarok palacsintát, édesburgonyát, kuglófot és bulgurt akartak főzni 2020-ban a Google szerint, de mi volt a helyzet a nagyvilágban? A kovászos kenyér benne van a top5-ben, de mi még?

Mint minden évben, idén is kiadta a Google, hogy év közben mire kerestek a legtöbbet az emberek. Gasztrorovat lévén, minket most csak az ételek érdekelnek, szerencsére ezt a listát is minden évben kiadják és roppant tanulságos. Egyrészt kiderül, hogy mi itt az nlc.-nél mutatóujjunkat mindig a gasztronómiai trendek ütőerén tartjuk és pontosan tudjuk, mire vagytok kíváncsiak, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy az összes top témáról írtunk év közben. Másrészt meg kiderült az is, hogy nincs új a nap alatt.

Nézzük is meg, mik voltak azok a receptek, amikre a magyarok kerestek 2020-ban:

  1. Palacsintarecept
  2. Édesburgonya-recept
  3. Kuglófrecept
  4. Bulgurrecept
  5. Kajarecept.

Gondolom, ezt az utolsót akkor írta be valaki a Google keresőbe, amikor semmi, de semmi ötlete nem volt, hogy mi a rántott feketenadálytő-hajtást kellene aznap az asztalra tenni vacsorára, és ez úgy látszik, elég gyakran megtörtént 2020-ban. Az vesse rájuk az első követ, aki még nem volt ilyen lelkiállapotban, habár, hogy konstruktívak is legyünk és ne csak megértők, tanácsolom, hogy legközelebb érdemes kissé szűkíteni a kört, célravezetőbb mondjuk szétnézni a kamrában, hogy mi van otthon és arra keresni receptet. Több lesz a használható találat.

Palacsinta- meg kuglófrecepttel már senkit nem fárasztanék így az év végi ünnepekkel menetrendszerűen jelentkező kajakómában, foglalkozzunk inkább az étellel elvi síkon és nézzük meg azt, hogy mire kerestek a legtöbben a Kárpát-medencén túl, amit úgy hívunk: nagyvilág!

Dalgona kávé

A legelső helyen idén a dalgona kávé végzett. Ez egy roppant elmés találmány, úgy néz ki, mint egy inverz cappuccino, van benne kávé meg tej, csak a tej van alul, méghozzá folyékony állapotban, felül meg a kávé, habbá verve. A recept egyszerű: kell hozzá 2 evőkanál instant kávé, 2 evőkanál forró víz és 2 evőkanál cukor, meg 2 dl tej. A forró vízben feloldjuk a kávét és a cukrot, majd alaposan felhabosítjuk és ezt a habot kanalazzuk a meleg tej tetejére.

A habkészítésbe egyébként sokaknak beletört a bicskája, általában robotgépet ajánlanak hozzá, ami még mindig nem garancia a sikerre. Elmondom a titkot: kézi tejhabosítóval kell csinálni, az a párszáz forintos ikeás például tökéletesen megfelel a célnak, pár perc alatt tuti kemény habot készít a kávéból. Cassandrai jóslatom a témával kapcsolatban, hogy ez az őrület hamarabb le fog csengeni, mint a Pokémon go, mert se nem finom, se nem gyors, ezért semmi értelme azon kívül, hogy egyszer érdekes volt megcsinálni.

Dalgona kávé se nem finom, se nem gyors (Fotó: Getty Images)

Dalgona kávé se nem finom, se nem gyors (Fotó: Getty Images)

Ekmek kataifi

Nem hallottál még róla sosem? Hát ez egyáltalán nem véletlen. Az ekmek kataifi egy görög-török sütemény, és mint ilyen, elképesztően szirupos, fahéjas, ráadásul krémes és habos is, szóval már majdnem olyan kívánatos, mit egy dominikai nyaralás így tél közepén: eléggé. Ennek ellenére a magyar konyhákba egyelőre nem szivárgott be, méghozzá megfigyelésem szerint azért, mert nem lehet ekmek tésztát kapni a sarki kisboltban, de még a szupermarketekben sem feltétlenül. Ami egyébként úgy néz ki, mint egy adag kócos és megfőtt cérnametélt. Bezacskózva árulják és addig kell húzogatni, amíg jó bolyhos nem lesz és ki nem tölti a tepsit, locsolnak rá egy csomó olvasztott vajat, majd megsütik.

Közben 2 csésze vízből és ugyanannyi cukorból szirupot főznek, jól lehűtik, ezzel locsolják meg a kisült tésztát, amit előtte alaposan megszórtak fahéjjal. Ezután kennek rá egy réteg sárgakrémet, amit sok tojássárgájából, tejből, cukorból és vaníliából kell főzni (kevéssé elegáns, bár gyorsabb változata a zacskós vaníliapuding), a tetejére pedig tejszínhab kerül. Összehűtik, szeletelik, megeszik. Fahéjat mindig lehet szórni rá még és még.

Elképesztően szirupos, fahéjas, ráadásul krémes és habos is

Ekmek kataifi (Fotó: Getty Images)

Kovászos kenyér

Ha tőlem egyszer valaki megkérdezné, hogy milyen új tudásra tettem szert a tavaszi karantén alatt, akkor elsőnek azt mondanám, hogy megtanultam birkatürelemmel, ordítás nélkül szolfézst, matekot, angolt és nyelvtant tanítani, valamint a zéróról a profi szintig fejlesztettem a kovászoskenyér-sütési művészetemet. Gondolom, ma Magyarországon még legalább ötmillióan vannak így ezzel, pacsi, nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább.

Pizza

A pizza mindig hálás téma, az pedig külön örvendetes, hogy úgy tűnik – márpedig a Google sosem téved –, ráébredt a világ, hogy nemcsak rendelni lehet, de otthon is meg lehet csinálni. Sőt, ha jobban belegondolunk, nagyjából ugyanannyi ideig tart otthon elkészíteni, mint megrendelni, és akkor biztos, hogy forrón fog az asztalra kerülni, ráadásul el tudjuk rá lőni a hűtőben kallódó, nyugdíjba vonulás előtt álló mindenféle maradékot.

Mondom is a receptet: két gáztepsi pizzához

A pizza sose lesz unalmas

Fotó: Getty Images

Hozzávalók

  • fél kiló liszt (ha van kenyérliszt, jó, ha nem, akkor ami van otthon),
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 teáskanál só
  • fél deciliter olaj
  • kb. 2,5 dl víz.

Elkészítés

Összegyúrjuk a hozzávalókat és addig dagasztjuk, amíg gumilabdaszerű állaga nem lesz. Megkelesztjük, olajos kézzel kinyújtjuk (lisztezett deszkán is lehet), kiolajozott tepsibe tesszük, pakolunk rá mindenfélét, de főleg sajtot, majd betoljuk a lehető legmagasabb hőmérsékletre előmelegített sütőbe, de tényleg, ami a csövön kifér. Figyelünk, amikor a széle megpirult, kész a pizza. 

Ez a vékony, roppanós pizza tésztája, ha vastagon szereted, akkor ez az adag egy tepsit tölt ki.

Lahmacun

Gondolom, az eddigiekből már sejtitek, hogy ezen a listán nincs pirított rozsomákfarok borókabogyós jam szufléval, szóval ez is egy ék egyszerű étel lesz, de mi? A lahmacun, amit lahmadzsunnak ejtünk, egy török pizzaféle, ami nem tévesztendő össze a papucs alakú pidével. A lahmacun tésztája nagyjából ugyanaz, mint a pizzáé (ld. eggyel feljebb), a lényeg a töltelék, de nem kell miatta izgulni, ez sem a Bocuse d’Or, hanem a Google top 5 recept.

Legyél nagyon trendi és süssél lahmacunt!

Lahmacun (Fotó: Getty Images)

A lahmacun töltelékéhez késes robotgépben összezúzunk egy hagymát, 2 gerezd fokhagymát, fél csokor petrezselymet, 1 nagyobb, piros húsú paprikát, 1 paradicsomot, fűszerezzük római köménnyel, pirospaprikával, esetleg csilivel, öntünk hozzá kevés olívaolajat és összegyúrjuk egy evőkanál paradicsompürével és fél kiló darált hússal, ami eredetileg semmiképp sem disznó, hanem borjú vagy bárány, de azt hiszem, mi ettől eltekinthetünk, ha akarunk.

A tésztából ízlés szerinti méretű golyókat formázunk, kinyújtjuk vékonyra, megkenjük ezzel a húsos mixtúrával, majd betoljuk a 200 fokos sütőbe és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon eredetiek akarunk lenni, megcsöpögtetjük citromlével, feltekerjük és úgy falatozunk.

Ez egy eléggé felhasználóbarát recept, nem véletlen, hogy ekkora népszerűségnek örvend, úgyhogy, ha mára még nincs ötleted, tessék, legyél nagyon trendi és süssél lahmacunt!

Na jó, itt van a recept a magyar top4-hez

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top