nlc.hu
Gasztro
Krémes sütőtökkrémleves recept

Sütőtökkrémleves, ami nagyon krémes, tejszínes

Olcsó, kiadós, ráadásul finom és egészséges alapanyag a sütőtök. Ezúttal egy nagyon krémes, tejszínes sütőtökkrémleves receptet mutatunk.

A sütőtök egy hálás alapanyag, amit sokféleképp használhatunk fel a konyhában, hiszen izgalmas, laktató és nem mellesleg finom ételeket varázsolhatunk belőle. Kiváló önmagában, süteményekben is, de isteni krémleves is készülhet sütőtökből.

Szuper krémes, egészséges sütőtökkrémleves

Könnyedén, gyorsan valami finomat? Sütőtökkrémleves! (Fotó: Getty)

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, durván apróra vágva
  • 2 fokhagymagerezd, durván apróra vágva
  • 600 g sütőtök, hámozva, apróra vágva
  • 1 burgonya, apróra vágva
  • 2 sárgarépa apróra vágva
  • 1 póréhagyma (csak fehér rész) apróra vágva
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 3 csésze (750 ml) alaplé
  • 1/2 csésze (125 ml) tejszín
  • 1 evőkanál tökmag

Tipp: Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, pirított mogyoróval, szezámolajjal vagy reszelt gyömbérrel, így még finomabb ízvilágot kaphatunk.

Elkészítés:

1. Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és 2-3 percig főzzük puhára. Ezután következzen a fokhagyma, illetve a zöldségek, majd a szerecsendió is. Adjuk hozzá alaplét és 2 csésze (500 ml) vizet, majd forraljuk fel. Miután felforrt, vegyük vissza kis lángra a levesünk, fedjük le, és főzzük így további 25 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk egy kicsit hűlni.

2. Miután a levesünk nem túl forró, turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd alacsony lángon keverjük hozzá a tejszínt, és fűszerezzük. Kész is vagyunk.

Többé nincs titok, így lesz igazán krémes a sütőtökleves:

  • Célszerű a turmixoláskor egy kevés olajat adni a tökhúshoz, ami nem nehezíti el a levesünket, ellenben nagyon kellemes krémes leves születik belőle.
  • Ha tej helyett tejszínnel dolgozunk, egy extra krémes, sűrű és isteni finom sütőtökrémlevest kaphatunk.
  • A tejszínnel vagy növényi tejjel való krémesítés esetében dolgozzuk el alaposan botmixerrel az alapanyagokat. A tejszínen kívül kitűnő választás még a mascarpone.

A sütőtökben rengeteg vitamin található (Fotó: Getty Images)

A sütőtöknek rengeteg jó hatása van a szervezetünkre, így ha nem is rajongunk érte, egy próbát megér a kóstolás:

  • A sütőtök 90 százaléka víz, úgyhogy a fogyókúrázók is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják. Ráadásul a húsa és magja mellett még a virága is ehető.
  • A sütőtök gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban.
  • Gyógyír az emésztési bajokra, segíti a máj munkáját, és a szívproblémák megelőzésében is hatékonyan használható.

Krémlevesek:

(Nyitókép: Getty Images)

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top