A sütőtök egy hálás alapanyag, amit sokféleképp használhatunk fel a konyhában, hiszen izgalmas, laktató és nem mellesleg finom ételeket varázsolhatunk belőle. Kiváló önmagában, süteményekben is, de isteni krémleves is készülhet sütőtökből.
Szuper krémes, egészséges sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, durván apróra vágva
- 2 fokhagymagerezd, durván apróra vágva
- 600 g sütőtök, hámozva, apróra vágva
- 1 burgonya, apróra vágva
- 2 sárgarépa apróra vágva
- 1 póréhagyma (csak fehér rész) apróra vágva
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 3 csésze (750 ml) alaplé
- 1/2 csésze (125 ml) tejszín
- 1 evőkanál tökmag
Tipp: Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, pirított mogyoróval, szezámolajjal vagy reszelt gyömbérrel, így még finomabb ízvilágot kaphatunk.
Elkészítés:
1. Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és 2-3 percig főzzük puhára. Ezután következzen a fokhagyma, illetve a zöldségek, majd a szerecsendió is. Adjuk hozzá alaplét és 2 csésze (500 ml) vizet, majd forraljuk fel. Miután felforrt, vegyük vissza kis lángra a levesünk, fedjük le, és főzzük így további 25 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk egy kicsit hűlni.
2. Miután a levesünk nem túl forró, turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd alacsony lángon keverjük hozzá a tejszínt, és fűszerezzük. Kész is vagyunk.
Többé nincs titok, így lesz igazán krémes a sütőtökleves:
- Célszerű a turmixoláskor egy kevés olajat adni a tökhúshoz, ami nem nehezíti el a levesünket, ellenben nagyon kellemes krémes leves születik belőle.
- Ha tej helyett tejszínnel dolgozunk, egy extra krémes, sűrű és isteni finom sütőtökrémlevest kaphatunk.
- A tejszínnel vagy növényi tejjel való krémesítés esetében dolgozzuk el alaposan botmixerrel az alapanyagokat. A tejszínen kívül kitűnő választás még a mascarpone.
A sütőtöknek rengeteg jó hatása van a szervezetünkre, így ha nem is rajongunk érte, egy próbát megér a kóstolás:
- A sütőtök 90 százaléka víz, úgyhogy a fogyókúrázók is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják. Ráadásul a húsa és magja mellett még a virága is ehető.
- A sütőtök gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban.
- Gyógyír az emésztési bajokra, segíti a máj munkáját, és a szívproblémák megelőzésében is hatékonyan használható.
Krémlevesek:
- Ezekkel a mennyei fokhagymakrémlevesekkel nem hibázhatsz
- Finom, egészséges és kiadós: édesburgonya-krémleves vörös lencsével
- Melengető gombakrémleves különleges levesbetétekkel
(Nyitókép: Getty Images)