Mi az, ami szebbé tehet egy szürke, borongós és hideg januári napot? Persze, hogy egy tál tárkonyos raguleves! Nokedlivel és sertéshússal még finomabb, mint a megszokott verzió, mint a pulykahúsos, tárkonyos raguleves. Mutatjuk, hogyan készítsd el!
Tárkonyos raguleves sertéshússal és nokedlivel
Ha a szokásosnál egy kicsivel több időd van, és nem vagy rest nokedlit szaggatni, készítsd el ezt a tárkonyos ragulevest!
Hozzávalók a leveshez:
- 25-30 dkg sertéscomb
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 5 dkg szeletelt csiperkegomba
- 3 marék zöldborsó
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál citromlé
- 2 dl főzőtejszín
- 3 teáskanál tárkony
- 1 teáskanál majoránna
- 2 db babérlevél
- 1 db húsleveskocka
- ízlés szerint só, bors
- olaj
Hozzávalók a nokedlihez:
- 36-40 dkg finomliszt
- 1 egész tojás
- só
- 3 dl víz
Elkészítés:
Első lépésként önts egy kevés olajat egy fazékba, dobd rá az apró kockákra vágott vöröshagymát és párold üvegesre. Ezután karikázd fel a zöldségeket, add a hagymához, sózd, borsozd, és add hozzá a kockákra vágott húst is. Az egészet főzd addig, amíg a hús ki nem fehéredik, ekkor öntsd a fazékba a borsót és a gombát, és engedd fel 2 liter vízzel.
Morzsold bele a húsleveskockát, szórd meg majoránnával, tárkonnyal, dobd bele a babérleveleket, és kis lángon főzd a levest. Közben kóstolgasd, és ha kell, fűszerezz utána! Amikor már majdnem kész a leves, azaz a vége felé, jöhet a nokedli.
Egy tálban egy fakanállal keverd össze a lisztet, a tojást, meg a vizet, majd sózd meg, és nokedliszaggató segítségével szaggasd bele a lobogó levesbe a tésztát. Ha nincs nokedliszaggatód, akkor elég egy éles kés, meg egy vágódeszka is: vizezd be a kést, és vágj apró darabokat a tésztából közvetlen a levesbe. Amint a tésztadarabok feljöttek a leves felszínére, kész a nokedli. Eddigre jó eséllyel a zöldségek és a hús is megpuhul, de persze, biztos akkor lehetsz benne, ha ellenőrzöd.
Ezt követően egy pohárban keverd el a tejszínt és a tejfölt, adj hozzá egy merőkanállal a forró levesből, majd folyamatos kevergetés közben öntsd bele a levesedbe. Arra azonban vigyázz, hogy amikor beleöntöd, a levest kis lángon főzd, nehogy összekapja a tejszínt és a tejfölt a forró lé. Ha ezzel is megvagy, utolsó lépésként facsard bele a citromlevet, és újraforralás után már eheted is a tárkonyos ragulevesedet!