nlc.hu
Gasztro

Őszi krémlevese receptek

3 különleges krémleves, amit kötelező elkészíteni

Borongós őszi napokon ki tudna nemet mondani egy tál meleg, tápláló és isteni finom krémlevesnek? Három olyan receptet mutatunk, amiknél jobbat az idei szezonban keresve sem találsz!

Megdönthetetlen a krémlevesek népszerűsége, amin egy percig sem kell csodálkozni: laktatóak, finomak, táplálóak és pillanatok alatt, könnyedén összedobhatóak még egy magamfajtának is, akinek enyhén szólva lila gőze sincs, mi fán terem a főzés.  Ráadásul ezek a finom őszi receptek remek megoldást jelentenek a hűtőszekrényben vagy a kamrában megbúvó maradékok felhasználására is!

Dobd fel az őszi napokat különleges krémlevesekkel

Ez nem a nagyi borsólevesreceptje: borsó- és mentakrémleves

Indítsunk egy igazán különleges ízvilágú krémlevessel – ami nem, nem az egyszerű sütőtökkrémleves –, ahol már az első kanál után igazi ízorgiában lehet részed. Imádni fogod, ahogy a menta üde, friss íze minden egyes falatban visszaköszön. És akkor itt még nincs vége: összesen 20 percre van szükséged, hogy mindezt átélhesd.

Hozzávalók:

  • 3, 5 csésze fagyasztott borsó
  • 3 csésze zöldségalaplé
  • 4 nagy medvehagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • fél csésze mentalevél
  • negyed csésze tejszín
  • fél evőkanál só
  • negyed teáskanál fekete bors
Legtutibb őszi krémlevesek

Különleges ízvilág, ami egy próbát mindenképp megér! (Fotó: Getty/MarynaVoronova)

Elkészítés:

Hevíts fel olajat egy közepes serpenyőben, közepes lángon. Dobd bele a medvehagymát és a fokhagymát, majd 6-8 percig kevergesd, amíg meg nem dinsztelődnek. Ezután add hozzá a zöldségalaplevet, a borsót, a mentát, a citromlevet, valamint a sót és a borsot. Forrald fel, majd közepes lángon párold körülbelül 8 percig, vagy amíg a borsó meg nem puhul. Ezután öntsd bele a levesed a turmixgépbe a tejszínnel és indulhat a pürésítés.  Fűszerezz sóval és borssal, amennyiben szükséges. Tálald melegen.

Tipp

Tálald vajban pirított kenyérkockákkal és egy kis mentalevéllel.

Egy csipetnyi nyár egy tál krémlevesben: kukoricakrémleves

Ez a krémleves izgalmas, ropogós, fűszeres és intenzív, akárcsak a meleg nyári hónapok. Idézd meg az esős, szomorkás őszi napokon a nyár és Mexikó tüzes szellemét. Durván 50 perc kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 6 kukoricacső
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 hagyma apróra vágva
  • 1 doboz zöld chili
  • 4 fokhagymagerezd darálva
  • 1 babérlevél
  • fél csésze zöldség alaplé
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fekete bors
  • fél teáskanál chilipor
  • negyed teáskanál fehér bors
  • fél teáskanál oregánó
  • negyed csésze koriander
  • 2 lime
  • Cholula mexikói chiliszósz (kihagyható)
  • cotija sajt (parmezán is tökéletesen megfelel)

Elkészítés:

Közepesen forró grillen vagy forró grill serpenyőben  körülbelül 10 percen keresztül forgasd a kukoricákat. Miután megpirult, tedd félre. Ha kihűlt vágódeszkán szeleteld le a kukoricaszemeket. Egy csészényi kukoricamagot tegyél félre. A kukoricacsövekből is tegyél félre négyet. Ezután egy nagy edényben olvaszd fel a vajat, vedd le a tűzről és add hozzá a lisztet. Keverjünk hozzá lisztet, és készíts belőle rántást. Add hozzá a hagymát, a zöld chilit, a fokhagymát, az oregánót, a babérlevelet és főzd 2 percig vagy amíg a hagyma megpuhul.

Öntsd hozzá a zöldségalaplét, és add hozzá a félretett egy bögre kukoricát, valamint a kukoricacsöveket. Az egészet közepes lángon főzd 25 percig. Ezután vedd ki és dobd el a kukoricacsöveket és a babérlevelet.

Tegyél ki egy fél csésze levest egy külön edénybe, a maradékot pedig turmixépben pürésítsd a kívánt állagra. Keverd vissza a félretett levest, és kész is vagy.

Tipp

Az elkészült krémlevesed tetejére önts egy csipetnyi chiliszószt – ha szereted. Ha nem, akkor a pirított kukoricából mindenképp kerüljön pár szem díszítésként, de a koriander, a sajt és a tejföl se maradjon le.

 

Az ínyencségek kedvelőinek: paradicsomkrémleves füstölt marhahússal

Turbózd fel a paradicsomlevest, aminek titkos hozzávalója a füstölt marhahús. Egészen biztos, hogy mindenki megfogja nyalni a 10 ujját. Laktató különlegesség egy óra alatt. Nem hangzik rosszul, igaz?

Hozzávalók:

  • fél kiló darált marhahús
  • fél teáskanál fokhagymapor
  • fél teáskanál hagymapor
  • 1 ½ evőkanál szőlőmagolaj
  • fél hagyma apróra vágva
  • 6 fokhagymagerezd (ledarálva)
  • 4-6 chipotle apróra vágva (fafüstön szárított jalapeño)
  • 2 evőkanál barbecue szósz
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 3 teáskanál só
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 sűrített paradicsomkonzerv
  • 1/4 csésze koriander apróra vágva
  • 1 liter marhahús alaplé
  • ¼ csésze Worcestershire szósz

 

Elkészítés:

Egy nagy edénybe tedd bele a marhahúst, a fokhagyma- és hagymaport, majd 5 percig főzd. A marhahúst vedd ki a fazékból, és tedd félre. Ugyanebben a fazékban dinszteld meg a hagymát, adj hozzá egy teáskanál sót, és időnként keverd meg. Főzd 5 percig vagy amíg a hagyma áttetszővé nem válik. Ezután add hozzá a darált fokhagymát, a chipotle paprikát és a barbecue szószt, az oreganót, sót és borsot. Keverd össze, és pirítsd egy percig. Add hozzá a paradicsomkonzervet, a koriandert, a marhahús alaplevet, (tetszés szerint egy kis vörösbort) és jól keverd össze.
Hagyd egy kicsit kihűlni, majd utána öntsd a turmixgépbe a levesed. És már a finisben is vagy: nincs más dolgod, csak a kívánt állagúra összeturmixolni az egészet.

Tipp

Megbolondíthatod a különleges krémlevesed egy kis tejföllel, petrezselyemmel és pirított kenyérrel.

 

Készíts ellenállhatatlan desszerteket az ősz slágergyümölcseiből:

(Nyitó kép: getty/ Anjelika Gretskaia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top