3 isteni rántott zöldség, amit eddig alig sütöttél

nlc | 2021. Január 29.
Rántva minden jobb, de ne ragadj le a rántott húsnál és a rántott sajtnál! Olyan rántott finomságokat mutatunk, amik után megnyalod mind a 10 ujjadat!

A rántott ételek legalább annyira hozzátartoznak a magyar konyhához, mint a paprikás krumpli vagy a gulyásleves. Sokan azonban csak a húsokat és a sajtokat rántjuk ki, pedig a rántott zöldségekben is nagy potenciál rejlik!

Pikáns rántott cukkini tejfölös káposztasalátával

A cukkini sokoldalú zöldség, mivel az íze nem kifejezetten karakteres, rengetegféle ételt készíthetsz belőle a legkülönbözőbb fűszerezéssel. Most egy pikáns rántott verziót mutatunk, amit könnyedén összedobhatsz néhány perc alatt.

Hozzávalók:

A salátához:

A rántott zöldségek közül a cukkini sok mindenhez passzol (Fotó: DeAgostini/Getty Images)

Elkészítés:

Mosd meg, majd hámozd meg a cukkinikat, karikázd fel, és sózd, borsozd. Ezután külön tálba tegyél lisztet, amit keverj össze egy kevés őrölt Cayenne-borssal, egy másikba tojást, a harmadikba pedig zsemlemorzsát önts. Most már csak bele kell forgatnod a cukkinikarikákat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd tedd forró (de még nem gőzölgő) olajba őket, hogy pár perc alatt készre süljenek.

A salátát akár előre is elkészítheted, mert a rántott cukkini akkor igazán finom, ha friss. A káposztát tisztítsd meg, szeld apró cikkelyekre, a répát pedig hámozás után reszeld le közepes méretűre. A tejfölhöz és a majonézhez adj sót és borsot, végül az egészet keverd össze.

Extra ropogós rántott gomba tartármártással

Amíg a rántott hús szinte minden héten vendég az ebédlőasztalon, addig a gombáról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig nagyon egyszerű, és ízletes ételt készíthetünk belőle. A rántott gombához alig kell pár dolog, a végeredmény mégis egy igazán finom és ropogós rántott étel.

Hozzávalók:

A tartármártáshoz:

Rántott gomba egy kis csavarral (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

Szedd ki a gombák szárait, pucold meg őket, majd sózd, borsozd. A panírozáshoz külön-külön 3 tányérba önts lisztet, tojást és zsemlemorzsát. Mielőtt nekiállnál a panírozásnak, a liszthez add hozzá a pirospaprikát, a tojásokat pedig verd fel, és öntsd hozzá a tejet, amitől jobb lehet a panírod. Ezután már csak bele kell forgatnod a gombákat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütni. Persze, a rántott ételek a panírozás tudományára épülnek, hiszen csak akkor finomak, ha megvan hozzájuk a kellő tudás.

Utolsó lépésként készítsd el a tartármártást: az összes hozzávalót öntsd egy tálba, keverd el jó alaposan, és már mártogathatod is bele a ropogós gombákat. Mellé rizst vagy kuszkuszt kínálj.

Rántott karfiol zöldfűszeres mártogatóssal

A rántott ételek sorából a rántott karfiol sem maradhat ki. Ez az egyik legnagyobb klasszikus, sokunknál mégsem sűrűn kerül az asztalra. Most egy finom zöldfűszeres mártogatóst is hoztunk mellé!

Hozzávalók:

A mártogatóshoz:

Rántott karfiol zöldfűszeres mártogatóssal még finomabb, mint hagyományos tartárral (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

Mosd meg, majd szedd a karfiolt rózsáira, dobd bele sós vízbe, és főzd meg félkeményre. Várd meg, amíg kihűl, közben készíts elő 3 tányért, amikbe külön-külön lisztet, felvert tojást és zsemlemorzsát tegyél. Ezután következik a panírozás: forgasd bele a karfiolokat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd forró olajban süss addig őket, amíg aranybarna színt nem kapnak.

Már csak a mártogatós van hátra, amit szó szerint 1 perc alatt elkészíthetsz. Minden hozzávalót önts egy tálba, keverd el alaposan, és voilà, már neki is láthatsz falatozni!

Panírmentes ételekre vágysz? Tessék!

Exit mobile version