A sütőtök a hagyományos sült tök mellett kiváló krémleves-alapanyag, de remekül harmonizál céklával, édesburgonyával együtt sütve. A hideg időben egy csésze krémleves igazi lélekmelegítő, nagyon kellemes a gyomornak, és szinte percek alatt össze lehet dobni, még a leglustábbaknak is.
Hoztunk egy gyors, egyszerű, kevés hozzávalós receptet kifejezetten azoknak, akik nem szeretnek sok időt a konyhában tölteni.
Mielőtt azonban nekiesnél a receptnek fogadd meg: kétfajta sütőtök alkalmas arra, hogy sütőben sütve élvezzük az ízeit: a sonkatök (más néven: pézsmatök) és a nagydobosi tök. A sonkatök az ismertebb fajta, az a tipikus sárga, hosszúkás tök, a nagydobosi pedig a nagyobb, kerek, szürke héjú sütőtök, aminek rettentő mézédes a húsa.
Sütőtökkrémleves lustáknak
Hozzávalók:
- 1 kicsi sütőtök (kb. 700g)
- 150 ml kókusztej
- 2 csésze zöldség alaplé
Elkészítés:
- Tedd a sütőtököt a sütőbe, egy órán keresztül hagyd puhulni 200 fokon
- Távolítsd el a magokat, húzd le a sütőtök bőrét
- Tedd a sütőtököt, az alaplét és kókusztejet a turmixgépbe, és keverd össze.
Készen is vagyunk!
Tipp
Turbózd fel friss reszelt gyömbérrel vagy hagyd ki a kókusztejet az alapanyagokból, helyettesítsd tejföllel és metélőhagymával.
Miért egyél sok sütőtököt?
A sütőtök sokféle problémára nyújthat megoldást:
- serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén,
- remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni,
- magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére,
- ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban.
A magot is süsd meg!
A sütőtökből megmaradt magokról mosd le a tök szálait, szárítsd meg szétterítve a magokat, majd 150 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron süsd meg mindet. Sütés előtt fűszerezd ízlés szerint.
Szuper egytálételes recepteket ajánlunk:
- Finom, olcsó, gyors: 3 recept kuszkusszal
- Mit főzzek ma vacsira? Egytálételt!
- Egy elrontott palacsinta: így született a császármorzsa
(Nyitókép: Getty Images/Tamari Dundua / EyeEm)