Ha tortillalap van, reggeli, ebéd és vacsora is van

K.G. | 2021. Február 10.
A tortillalap a világ egyik legnagyszerűbb alapanyaga, ami mindig ott kellene, hogy lapuljon a kamrában.

Ha tortilla van otthon, akkor tulajdonképpen reggelid, ebéded és vacsorád is lehet belőle, csak a fantáziád és a kamrában, hűtőben található alapanyagok szabnak határt a felhasználási lehetőségeknek. A tortilla egy vékony, kerek tésztalap, amit kukoricalisztből készítenek, rövid ideig sütik kövön, majd lehűtik. Mi nyilván nem állunk neki kövön sütögetni a lakásban, hanem inkább megvesszük a boltban. A kukoricalisztes tortilla az igazi, de természetesen megfelel mindennapos étkezéseink színesítésére a sima fehér és teljes kiőrlésű lisztes változata is.

Az a csodálatos a tortillában, hogy akármit tehetünk bele: a pörköltöt, amit nem evett meg a gyerek, a maradék tejfölt és szalámit, sajtot és zöldséget, tényleg, amit a kezünk ér, csak tekerjük fel, vágjuk félbe, és már fogyaszthatjuk is. Most három olyan receptet hoztunk tortillából, ami ezen a feltekert változaton egy kicsit túlmutat, de ugyanúgy 10 perc elkészíteni.

Tortillapizza

A pizzához ebben az esetben nem kezdünk el tésztát keleszteni, hanem kibontunk egy csomag tortillát, és a család minden tagjának külön ízlés szerinti pizzát készíthetünk.

Hozzávalók:

A tortillapizza percek alatt elkészül (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Egy kevés olívaolajat hevítünk, beledobjuk pirulni az apróra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a bazsalikomot, paradicsomot, sót és borsot, majd 20 percig főzzük kis lángon. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük és már kenhetjük is a tortillákra. A feltétekkel ne spóroljunk, a tetejére sok sajtot szórjunk és toljuk be a sütőbe addig, míg meg nem pirul a sajt.

Sárgabarackos quesadilla

Olyan, mint egy felturbózott, luxus melegszendvics, mi most egy egészen különleges, édeskés, zöldséges fajtát mutatunk belőle.

Hozzávalók:

A quesadilla olyan étel, amiben csak a sajt az állandó hozzávaló (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Forró olívaolajba dobjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk a fahéjjal, paprikával, lime héjával, meglocsoljuk a lime levével, és így pároljuk a hagymát üvegesre. Hozzáadjuk a felaprított barackot, paprikát, paradicsomot és addig hagyjuk a tűzön, míg megpuhulnak a zöldségek. Egy forró serpenyőbe fektetünk egy tortillalapot, megszórjuk sajttal, majd amikor megolvadt a sajt, ráteszünk a zöldséges salsából egy jó adagot, ráborítunk egy másik tortillát és megfordítjuk az egészet, hogy a másik oldalát is megpirítsuk. Háromszögekre vágva tálaljuk.

Mogyoróvajas-banános tortilla

Ki mondta, hogy a tortilla csak sósan készíthető el? Jöhet a desszert! 

Hozzávalók:

Lehet akár palacsinta is a tortillából (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Mi sem egyszerűbb, pont azt kell a tortillalapokkal tenni, mintha palacsintát töltenénk: két evőkanál mogyoróvajat szétkenünk egyenletesen egy tortillalapon, egy evőkanál mézzel meglocsoljuk, rápakolunk banánszeleteket, megszórjuk aprított dióval, majd az egészet feltekerjük. Ha biztosra akarunk menni, fogpiszkálóval összetűzzük a tortillát, hogy ne tekeredjen szét a sok tölteléktől.

Forrás: 1, 2, 3

A sokoldalú krumpli:

Exit mobile version