nlc.hu
Gasztro

Felmérés a vigaszételekről járvány idején

Karanténkaja: mi palacsintával, a svédek húsgolyóval vigasztalták magukat

Megváltozott ételfogyasztási szokások: felmérés készült arról, hogyan főzünk, eszünk koronajárvány idején.

A Mastercard tizenkilenc országot érő gasztrokutatása szerint a járvány óta egy átlagos magyar felnőtt jelenleg 40 százalékkal több időt, heti 20 órát tölt el a konyhában.

A megnövekedett főzési kedv együtt jár azzal is, hogy szeretünk új dolgokat tanulni és alkalmazni, a magyarok döntő többsége (60%) állítja, hogy sokat tanult a konyhai fortélyokról az elmúlt egy évben, és kifejezetten nyitott új receptek kipróbálására. (Hobbipékek, szevasztok!) A válaszadók 54%-a arról számol be, hogy elsősorban televíziós főzőműsorok, internetes blogok, közösségi média, valamint különböző streaming-szolgáltatások segítségével fejlesztette főzőtudását. Közel ugyanennyien (55%) állítják, hogy az utóbbi időszakban nagyobb figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra.

Másik fontos változás, hogy a lezárások miatt többször esznek együtt azok, akik egy háztartásban élnek. A megkérdezett magyarok többsége (60%) szerint ezek a közös étkezések újra összehozták a családot. Nem csoda, hogy a többség (82%) szívesen megtartaná a rendszeres közös étkezés szokását. Ugyan a különböző járványügyi intézkedések miatt a személyes meghívások száma mindenhol csökkent, amikor persze valahol enyhítenek a korlátozásokon, sokan megragadták az alkalmat, hogy meghívják a családot, barátokat, de áthidaló megoldásként volt, akik virtuális vacsorát rendeztek. 

Talán nem meglepő, hogy változás van az élelmiszervásárlási szokásokban is. Magyarországon kicsit kevésbé népszerű az online bevásárlás, mint az EU többi országában – talán a lazább nyitvatartási szabályok miatt. Honfitársaink negyede (26%) próbálta ki az online bevásárlást a lezárások alatt, míg az EU-átlag ennél valamivel magasabb volt (30%).

A felmérésben kitértek arra is, hogy melyik nemzetnél milyen étel az, amit ezekben az embert próbáló hónapokban szívesen fogyasztottak vagy fogyasztanak, mi a helyi komfortkaja.

A legnépszerűbb kényelmi ételek országonként:

Magyarország – Palacsinta

Egyesült Királyság és Írország – Roast dinner
Franciaország – Crêpes
Olaszország – Spaghetti alla Carbonara
Németország – Rindsrouladen
Spanyolország – Tortilla
Lengyelország – Naleśniki
Oroszország – Kotleti 
Ukrajna – Borscs
Törökország – Köfte
Románia – Mămăligă 
Hollandia Stamppot  
Portugália – Bacalhau a bras 
Svédország – Húsgolyó
Belgium – Frieten 
Csehország – Guláš 
Ausztria – Bécsi szelet
Szlovákia – Kapustnica 

palacsinta

Fotó: Pixabay

Mindent a palacsintákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top