A hónapos retek pont ugyanolyan finom vajas kenyérrel, mint salátákban, vagy akár főtt tojás mellé ropogtatva. Nem kell neki nagy felhajtás, mégis könnyen finomat tehetsz a tányérodra.
Retek, a tavasz ropogós hírnöke
Ha te is retekrajongó vagy, mondj köszönetet Marco Polónak, ugyanis ő ismertette meg Európával ezt a zöldséget. Azóta már tudjuk, hogy a retek a Holdon is megél, itt, a földön pedig akár 29 kilósra is megnőhet. A vitamindús hónapos retek a magas rosttartalma miatt a tavaszi tisztítókúrák és fogyókúrák sztárja. Ha rendszeresen eszel retket, jó eséllyel nem lesznek emésztési problémáid, segíti a máj tisztulását, és vízhajtó tulajdonsága miatt a vizesedéssel sem kell számolnod.
A retek jellegzetes, pikáns ízét jótékony illóolajok biztosítják, amik az érrendszerünket is segítenek karban tartani, emellett a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. De akkor is érdemes fogyasztanod – akár kompót formájában is –, ha természetes módon szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet. Bővelkedik C-vitaminban és B-vitaminban, valamint remek magnézium-, vas-, réz- és kalciumforrás is. Akkor se mellőzd a retket, ha megfáztál, és eldugult az orrod: már egy-két szem retek is hatékonyan tisztítja a légutakat.
Pikáns reteksaláta
Ha egy hamisítatlan tavaszi salátára vágysz, ezt készítsd el! Nagyon finom, és az sem baj, ha dupla adagot eszel belőle, mert nem hizlal.
Hozzávalók:
- 3 db retek
- ½ avokádó
- 2 marék bébispenót
- 3 marék rukkola
- 4-5 szem koktélparadicsom
- 4-5 királyrák
- vaj a sütéshez
- reszelt parmezán
- tökmagolaj
- só, bors
Elkészítés:
A retkeket szeld vékony szeletekre, a koktélparadicsomokat vágd ketté, az avokádót vágd fel, kanalazz ki belőle 2-3 gombócot, majd a királyrák kivételével tedd az összes hozzávalót egy salátástálba. Egy kis tálba önts 2 evőkanál tökmagolajat, sózd, borsozd, keverd el, és öntsd rá a salátára. Fogj egy serpenyőt, és kevés vajon süsd meg a királyrákokat – vigyázz, ne süsd sokáig, gyorsan elkészülnek! Végül dobd a salátára őket, az egészet keverd alaposan össze, szórd meg a tetejét parmezánnal, és már eheted is a könnyű, tavaszi salátát!