nlc.hu
Gasztro
Reteksaláta recept

Pikáns saláta ropogós hónapos retekből

A ropogós retek már csak a színe miatt is jobb kedvre derít, de ha még azt is elmondjuk, hogy a diétában is segíthet, és az érrendszerre is jó hatással van, biztos, hogy még jobban szeretni fogod!

A hónapos retek pont ugyanolyan finom vajas kenyérrel, mint salátákban, vagy akár főtt tojás mellé ropogtatva. Nem kell neki nagy felhajtás, mégis könnyen finomat tehetsz a tányérodra.

Retek, a tavasz ropogós hírnöke

Ha te is retekrajongó vagy, mondj köszönetet Marco Polónak, ugyanis ő ismertette meg Európával ezt a zöldséget. Azóta már tudjuk, hogy a retek a Holdon is megél, itt, a földön pedig akár 29 kilósra is megnőhet. A vitamindús hónapos retek a magas rosttartalma miatt a tavaszi tisztítókúrák és fogyókúrák sztárja. Ha rendszeresen eszel retket, jó eséllyel nem lesznek emésztési problémáid, segíti a máj tisztulását, és vízhajtó tulajdonsága miatt a vizesedéssel sem kell számolnod.

A retek jellegzetes, pikáns ízét jótékony illóolajok biztosítják, amik az érrendszerünket is segítenek karban tartani, emellett a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. De akkor is érdemes fogyasztanod – akár kompót formájában is –, ha természetes módon szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet. Bővelkedik C-vitaminban és B-vitaminban, valamint remek magnézium-, vas-, réz- és kalciumforrás is. Akkor se mellőzd a retket, ha megfáztál, és eldugult az orrod: már egy-két szem retek is hatékonyan tisztítja a légutakat.

Pikáns reteksaláta

Ha egy hamisítatlan tavaszi salátára vágysz, ezt készítsd el! Nagyon finom, és az sem baj, ha dupla adagot eszel belőle, mert nem hizlal.

Saláta retekkel

Mennyei reteksaláta (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 3 db retek
  • ½ avokádó
  • 2 marék bébispenót
  • 3 marék rukkola
  • 4-5 szem koktélparadicsom
  • 4-5 királyrák
  • vaj a sütéshez
  • reszelt parmezán
  • tökmagolaj
  • só, bors

Elkészítés:

A retkeket szeld vékony szeletekre, a koktélparadicsomokat vágd ketté, az avokádót vágd fel, kanalazz ki belőle 2-3 gombócot, majd a királyrák kivételével tedd az összes hozzávalót egy salátástálba. Egy kis tálba önts 2 evőkanál tökmagolajat, sózd, borsozd, keverd el, és öntsd rá a salátára. Fogj egy serpenyőt, és kevés vajon süsd meg a királyrákokat – vigyázz, ne süsd sokáig, gyorsan elkészülnek! Végül dobd a salátára őket, az egészet keverd alaposan össze, szórd meg a tetejét parmezánnal, és már eheted is a könnyű, tavaszi salátát!

Még több egészséges zöldség!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top