Még az utolsó, húsvét előtti két hétben is drágulni fog a sonka kilója. Akár 5-6 ezer forintot is elkérhetnek egy kiló jó minőségű húsáruért – számolt be a Tények.
A vásárlók, bár drágállják, mégis megvásárolják a húsokat, azt mondják, kell a húsvéti asztalra. Az áremelkedés oka az afrikai sertéspestis, a koronavírus-járvány és a nemzetközi helyzet is, de nagyban emelkedett a takarmányok ára is.
A sonka árát az is meghatározza, hogy milyen érleléssel készítik el. A gyorsérlelésűek kilónkénti ára 1500 forinttól kezdődik, a hagyományosaké pedig 2500 forinttól. A vásárlók minden esetben a minőséget keresik.
Éves szinten 7-8 ezer tonnányi füstölt árut vásárolnak a magyarok, ennek az egyharmada a húsvéti időszakban fogy el.
Kiemelt kép: illusztráció, Fotó: MTI / Ujvári Sándor