Póréhagymás quiche pancettával
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1.5 bögre liszt
- csipetnyi só
- 115 g vaj
- 4 evőkanál (nagyon) hideg víz
A töltelékhez:
- 85 gramm apróra kockázott pancetta
- 3/4 bögre apróra vágott póréhagyma
- 5 db tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 1 /2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 170 g reszelt, félkemény sajt
- 1/4 teáskanál kardamom
- apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
- A lisztet és a sót öntsük egy tálba, adjuk hozzá a puha vajat és robotgéppel alaposon dolgozzuk össze. Folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, amíg a tésztánk össze nem áll.
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, formázzunk akkora kört belőle, hogy beleférjen a piteformánkba. Majd óvatosan, a sodrófa segítségével, illesszük a tésztát a formába, a túlfutó széleket késsel vágjuk le. Amíg összeállítjuk a tölteléket, a tésztát rakjuk a hűtőbe.
- Egy serpenyőt forrósítsunk fel, ebben 7-8 percig, közepes lángon pirítsuk meg a pancettát. Ha ropogósra sült, szedjük ki a szalonnát egy tányérra, óvatosan töröljük ki a serpenyőt, majd dobjuk bele a póréhagymát és pirítsuk 1 percig, majd ezt is szedjük ki a pancetta mellé.
- Egy tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejfölt, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze. Végül öntsük bele a masszába a pancettát, a póréhagymát, a kardamomot, a petrezselymet, és a reszelt sajtot is.
- Öntsük a tojáskeveréket a tésztára, majd 40 perc alatt süssük ropogósra a quiche-t. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.
Tojással töltött burgonyakosárka
Hozzávalók:
- 500 gramm lehelet vékonyra szeletelt burgonya
- 3 evőkanál vaj
- 1/2 teáskanál fekete bors
- só
- 1/2 teáskanál rozmaring
- 8 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 1/4 teáskanál só
- 10 vékony szelet bacon apróra kockázva (pirítsuk meg!)
- 1 bögre cheddar sajt lereszelve
- 2 evőkanál apróra vágott snidling
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy 12 darabos muffinformát kenjünk ki vékony réteg olajjal.
- 2 evőkanál vajat olvasszunk fel, és keverjük össze a vékonyra szeletelt burgonyával. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a rozmaringot, majd a fűszeres-vajas burgonyával béleljük ki a muffin formákat (nyomkodjuk az ujjunkkal a forma oldalához és aljához). Süssük 15 percig 180 fokon, majd vegyük ki a sütőből, és egy kanál segítségével nyomkodjuk le a megpirult burgonyát, majd további 5-10 perc alatt süssük ropogósra.
- A tojásokat keverjük össze egy nagy tálban, adjuk hozzá a tejet, csipetnyi sót, borsot és keverjük habosra. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy evőkanál vajat, majd öntsük bele a tojást és süssük puhára. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a sajtot, a bacont és a metélőhagymát.
- Töltsük meg a tojással a burgonyakosarakat, szórjunk a tetejére egy kis sajtot, és körülbelül öt percig süssük őket 180 fokon, amíg a sajt meg nem olvad.
Pikáns tojássaláta
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 1/4 bögre majonéz
- 1/2 evőkanál citromlé
- 1/2 teáskanál só
- fél citrom reszelt héja
- 1/4 teáskanál bors
- 1/2 fej lila hagyma
- 2 evőkanál aprított kapribogyó
- 1 evőkanál kapor
- Francia baguette, vagy házi pita csipsz
Elkészítése:
- A tojásokat mossuk meg, és főzzük keményre. Ha megfőttek, vegyük le a tűzről, de további tíz percig hagyjuk még állni a forró vízben. Majd vegyük ki, hűtsük le, és hámozzuk meg a tojásokat. Vágjuk jó apróra őket.
- Egy habverő segítségével keverjük össze a majonézt, a citrom héját és levét, a sót és a borsot.
- Az apróra vágott tojást öntsük egy tálba, adjuk hozzá az felkockázott hagymát, a kapribogyót és a kaprot. Öntsük nyakon a majonézes öntöttel. Friss baguette-tel, vagy házi pita csipsszel a legfinomabb a tojássaláta.
Pesztós töltött tojás bacon ropogóssal
Hozzávalók:
A pesztóhoz:
- 1/4 bögre friss bazsalikom
- 3 evőkanál pirított fenyőmag
- 1 teáskanál só
- 1/4 bögre olívaolaj
A tojáshoz:
- 6 db tojás
- 3 szelet bacon (ropogósra pirítva)
- 2 evőkanál pesztó
Elkészítés:
- A tojásokat főzzük keményre, majd miután megfőtt, hagyjuk további 10 percig a forró vízben állni. A kihűlt tojásokat hámozzuk meg, vágjuk ketté. Óvatosan kanalazzuk ki a tojások sárgáját egy tálba, de vigyázzunk, hogy a fehérje ne sérüljön.
- A pesztóhoz a bazsalikomot, a fenyőmagot, a sót tegyük aprító-, vagy turmixgépbe és alacsony fokozaton kezdjük el aprítani, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat, addig, amíg a kívánt állagot nem kapjuk.
- A tojássárgáját egy villa segítségével keverjük össze a pesztóval, majd egy kanál, vagy egy habzsák segítségével töltsük meg a krémmel a tojásfehérjéket. A tetejét szórjuk meg pirított bacon darabokkal.
Menük húsvétra!
- Húsvéti menü egyszerűen, finoman
- Villantós húsvéti menü
- Idén is jól fogunk lakni: íme a legjobb húsvéti receptek
Szponzorált tartalom