A fejes salátát akkor szoktuk megvenni, amikor diétázni készülünk, és azt gondoljuk, most aztán minden este salátázni fogunk, aminek ez a zöldség lesz az alapja. Aztán persze a fogyókúrából az első két nap után semmi sem lesz, és a nyakunkon marad a fejes saláta háromnegyede, ezért készítünk gyorsan egy tojásos nokedlit, mert ahhoz még jó lesz ecetesen. Pedig nemcsak salátának, hanem akár főételnek is tökéletes ez a zöldség.
A fejes saláta a bőrt is szépíti
A fejes saláta az egyik legrégebben ismert zöldség, amit nem csupán ételekhez használnak. A népi gyógymód szerint a pattanásokra és pikkelysömörre is remek hatással van a saláta tisztító ereje, ha borogatásként használjuk ezt a zöldséget: két salátalevelet főzünk egy liter vízben 20 percig, és ezzel a folyadékkal (langyosra hűtve) borogatjuk az arcbőrt legalább 10 percig.
Salátaleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db fejes saláta
- 1 evőkanál szárított petrezselyem
- 2 evőkanál szárított oregánó
- 2 bögre csirke alaplé
- ½ bögre tejszín
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál bors
Elkészítése:
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és alaposan lepirítjuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott fejes salátát, petrezselymet, oregánót és addig kevergetjük, míg a saláta összeesik. Felöntjük a csirke alaplével és 20 percig főzzük fedő nélkül. Botmixerrel pürésítjük a levest, sózzuk, borsozzuk, beletesszük sűrű keverés mellett a tejszínt is, és még öt percig főzzük, majd pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Salátás pite
Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta
- 1 db fejes saláta
- 2 közepes főtt édesburgonya
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 gramm fetasajt (vagy bármilyen más sajt, ami kéznél van)
- 50 gramm vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 bögre tej
- só, bors
Elkészítése:
Egy serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felcsíkozott fejes salátát és fonnyadásig pirítjuk. Az olvasztott vajat elkeverjük a tejjel és lassú lángon összeforraljuk a sajttal, sózzuk, borsozzuk. Egy piteforma aljára nyomkodjuk az egyik leveles tésztát, erre pakoljuk a vékonyra szeletelt főtt édesburgonyát, majd jöhet a salátás keverék és a tetejére a másik leveles tészta. Lekenjük a pite tetejét egy felvert tojással, és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Mi lesz a desszert?
- Nagymamám édes puszedlije
- Ez a legfinomabb gofritészta titka
- Ezekkel a nyalánkságokkal lepd meg a tűz jegyeket