nlc.hu
Gasztro

Nagy pelét fogtak egy keszthelyi üzletben

Különleges rágcsáló rajcsúrozott egy balatoni áruházban – videó

Kiderült, hogy nem egyedül bandázott a boltban. Egyiküket azért sikerült elkapni, ő már szabadon is engedték, és erről felvétel is készült.

Nagy pele szabadult be az egyik keszthelyi áruházba, a dolgozók lisztes raklapoknál buktatták le az apró rágcsálót, és nem is egy, hanem három pele ólálkodik rendszeresen az üzletben. A dolgozóknak nagy nehezen sikerült befogniuk az egyik rágcsálót, akit végül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szabadon engedtek egy, a lakott területektől távoli erdőben, így visszajuttatva őt a természetbe, írja a Blikk.

 

A nagy pele védett faj, természetvédelmi értéke pedig 50 ezer forint. Magyarországi állományai többnyire nem veszélyeztetettek, bár élőhelyeinek felszámolása, átalakítása, folyamatos zavarása lokálisan eredményezheti egy állomány eltűnését. A nagy pele téli álomra szeptember végén – október közepén, akár többméteres mélységbe is behúzódik, maguk ásta, béleletlen föld alatti üregekbe, néha madárodvakban, barlangokban vagy épületek zugaiban is áttelelnek. A valódi téli álom hat-hét hónapig is eltart, novembertől áprilisig, májusig, olvasható a Természetvédelem.hu oldalon.

Nagy pele (Myoxus glis)

Szabadon engedett nagy pele (Myoxus glis) a Somogy megyei Petesmalom (Lábod) határában (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Peléből sosem elég:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top