nlc.hu
Gasztro

Dietetikus a magyar konyháról

Dietetikus: Nem nagyon zsíros és sós a magyar konyha

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a hagyományos magyar ételek nagyon is jól illeszthetők az egészséges táplálkozásba.

Nem tehető egyenlőségjel a nagyon zsíros, nagyon sós ételek és a magyaros konyha közé – mondta az InfoRádióban Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

készül a kakashere pörkölt

Készül a kakashere pörkölt (Fotó: Belső Olga, nlc)

Szerinte nem igaz, hogy a magyaros ízvilág tradicionálisan nagyon sós lenne, a régebbi korokban nagyon is jellemző volt a zöld fűszerek használata a hagyma, a paprika mellett, például a lestyán, a majoránna, a borsikafű, és a hagyományos magyar konyha rengeteg zöldségfélét is felvonultatott.

Azért a dietetikus azt is tanácsolja, hogy a húsok kiválasztásánál érdemesebb az alacsonyabb zsírtartalmúak felé nyúlnunk, mint a sertéslapocka, comb vagy karaj, de választhatunk szárnyasokat, csirkét, pulykát, és halféléket is.

A köreteknél pedig szintén minél alacsonyabb zsírtartalmú, ellenben értékes rostokban gazdag ételeket érdemes választani, például a kölest, hajdinát vagy kuszkuszt.

Néhány hagyományos magyaros étel:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top