nlc.hu
Gasztro

Uralkodók kedvenc ételei

Mátyás király, Ferenc József, Nagy Katalin, II. Erzsébet – uralkodók kedvenc ételei

Ki volt oda annyira a tokaji borokért, hogy vett ott egy egész birtokot? Kinek az asztalára került pávahús és melyik király tudott annyit enni egyszerre, mint más egy hét alatt? Most kiderül.

A király is ember, ennek megfelelően: eszik. Sőt, nyilvánvalóan vannak preferenciái, magyarul, vannak olyan ételek, amit szeret és vannak, amiket nem. Egy királynak az ilyesmi egyébként biztosan roppant kényelmes dolog, mert nem kell várni a sorára, mint a földi halandóknak, hanem az egész udvartartás a kedvét lesi, és mondjuk, ha tudja a királyi főszakács (bár lehet, hogy ez a megnevezés csak a népmesékben létezik), hogy a munkáltatója nemigen szíveli a babos pacalt, akkor minden bizonnyal csak akkor főz babos pacalt, ha az uralkodó éppen bokros teendőit intézi házon (palotán) kívül. Már ha egyébként van igény babos pacalra más irányból, egyébként meg jöhet mindig a kedvenc fogás a tányérra. 

Az persze nem maradt fenn az utókor számára, hogy melyik uralkodó elé milyen ételt nem volt ajánlatos odatenni, az viszont szerencsére igen, hogy mik voltak a történelem híres királyainak a kedvenc ételei. Én a magam részéről az ilyesmit ugyanakkor mégiscsak fenntartással kezelném, nézzünk csak magunkba egy pillanatra!

Ha például tőlem megkérdeznék, hogy mi a kedvenc ételem, rögtön rávágnám, hogy az aranygaluska, mindazonáltal számtalan olyan helyzetet el tudok képzelni különösebb erőlködés nélkül, amikor jobban esne a lecsó. Vagy pestós pirítós, tetején egy hajszálvékony szelet prosciutto crudo-val, esetleg csülkös bableves.

Na de, az én ízlésemnél mégiscsak sokkal izgalmasabb, hogy mivel lehetett boldoggá tenni a történelem koronás főit, lássunk is egy gyűjteményt róluk!

Mátyás király

Arról valószínűleg mindenki hallott az iskolában, hogy Mátyás király udvarába második felesége, Beatrix, nápolyi királyi hercegnő hozta el a reneszánsz kultúrát, valamint a villát. Ennél azonban sokkal izgalmasabb, hogy mit tűztek a hegyére: Mátyás udvarában pedig egy igazi ínyenc is megnyalná a tíz ujját még ma is. Már az alapanyagok gazdagsága is lenyűgöző volt, mindenféle halat, vadat (s mi jó falat) az asztalra tettek, különböző illatos mártásokkal együtt. Bőven használták az akkor még ritkaságnak számító fűszereket, a borsot, a gyömbért, az ánizst és a sáfrányt, ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy mit ízesítettek ezekkel. A szokásos sertés-csirke-marha háromszögön túl asztalra került a kacsa, liba, kecske, juh, de még a páva húsa is, meg persze a fogoly, a fácán és a szarvas, de még a borzot is nyársra húzták, ha úgy alakult a vadászat.

Térjünk vissza még egy kicsit Aragóniai Beatrixhoz, aki magával hozta Nápolyból a pékjeit és cukrászait is, akik divatba hozták a fehér lisztből készült süteményeket és tortakölteményeket. Ez azért sokkal izgalmasabban hangzik, mit a villa, belátom.

A Napkirály

XIV. Lajos francia király udvara máig a pompáról és a fényűzésről híres, habár például emlékezhetnénk rá azért is, mert az ő idején vált Franciaország európai nagyhatalommá és kapott egy erős lendületet úgy a kultúra, mint a gazdaság. A Napkirály az étkezés terén sem érte be kevéssel, állítólag egy ültő helyében képes volt annyit enni, mint más egy hét alatt. A fokozatosság elvét betartva az étkezést levessel indította, rögtön négyfélével, majd jött a szárnyas: fácán és fürj (halról nem szól a fáma), majd megérkezett a birkához, ezt követhette a sertéshús, amit lefojtott némi gyümölccsel és édességgel. Nem csoda, hogy ilyen mennyiségű étel mellé szüksége volt valamiféle emésztést serkentő készítményre, egyben ízesítőre, ami nem más volt, mint a mustár. Ez utóbbit ki nem hagyta volna egyik étkezésből sem, mindenhová magával vitt egy kis üveg mustárt, habár, gondolom, nem maga húzta elő az aranyhímzéses mentéje belső zsebéből, hanem valamelyik szolga vitte utána. 

Uralkodók kedvenc ételei

Jean Auguste Dominique Ingres: Moliere XIV. Lajossal ebédel

Nagy Katalin

Nagy Katalin orosz cárnő szintén a nagy étvágyáról volt híres, habár ez nem feltétlenül az ételek felé irányult, de hát, az vesse rá az első követ, aki maga megveti az élet örömeit, ugyebár. Na de, maradjunk a gyomor élvezeteinél: minden oroszok cárnője annyira szerette a jó, magyar tokaji bort, hogy a zavartalan utánpótlás érdekében még saját szőlőbirtokot is vásárolt Tokaj-Hegyalján. Érthető, Szentpétervár és környékének éghajlata nem igazán alkalmas a szőlőművelésre, és valahogy meg kellett oldania a kérdést, habár ez tőle még a szelídebb megoldások közé tartozott. És most nem sütök el durva poénokat „bekebelezésről”, hiába szól ez a cikk az evésről.

Uralkodók kedvenc ételei

Jelenet a Nagy Katalin – A kezdetek című sorozatból

Mária Terézia

Időzzünk még egy kicsit a rizsporos parókák és a rokokó pompa világában! Mária Terézia ízlése szintén az édes-fűszeres ízek felé húzott, természetesen a kifinomultság és a rafinéria nem hiányozhatott a kedvenc ételeiből sem. Na meg a jóféle tokaji borok, a csokoládé, a friss és aszalt gyümölcsök, a mandula, a kardamom, a fahéj, ánizs és a méz is ott volt. Ez persze mind csak desszert, a főételek közül a kappanleves és a roston sült hal volt, amit kedvencei közül megőrzött az utókor, bár lehet, hogy csak utólag terjedt el, hogy szereti, ha már egyszer ezt adtak neki enni, amikor Vácon járt. Ki tudná ma már ellenőrizni?

I. Ferenc József

A már arcszőrzetével is tekintélyt parancsoló osztrák császár és magyar király éppen a másik végletet képviselte: híres volt visszafogott, puritán életmódjáról. A kényelmet és az élvezeteket nem sokra tartotta, ellenben imádta a katonáskodást, de legalább mindvégig szikár és pocaktalan maradt, ami mégiscsak hitelessé teszi ebben a szerepben. Mi más lett volna a kedvenc étele I. Ferenc Józsefnek, mint a császármorzsa, amit kegyes beleegyezésével épp róla neveztek el, az elkészítése és alapanyagai pedig tökéletesen passzolnak a cicomát megvető életfelfogásába. A másik kedvence pedig az isler volt állítólag (habár valami sós étel mégiscsak jobban illene egy katonához, mint a csokis-lekváros süti).

Uralkodók kedvenc ételei

Császármorzsa (Fotó: Wodicka/ullstein bild via Getty Images)

Sissy

Ferenc József felesége, Sissy sem volt éppen a hedonizmus mintaképe, mivel mindvégig vigyázott az alakjára, szintén sikerrel. A menü nála szinte semmiben sem különbözött egy átlag polgárasszony ételétől: reggelire Earl Grey teát fogyasztott keksszel, uzsonnára pedig apró szendvicseket vagy eperlekváros péksütit evett – szintén tea mellé. A csokit is szerette, de a derékbőségét elnézve, azt sem vihette túlzásba.

II. Erzsébet

Végül pedig legyen itt egy ma élő uralkodó, akit az egész világ ismer: II. Erzsébet, angol királynő kedvence is. Pár éve abban a szerencsében lehetett részünk, hogy az egykori személyi séfje elárulta a kedvenc ételét (habár ez még változhat), ez pedig a csokoládés keksz torta. Természetesen ő sem viszi túlzásba az evést, mindig csak egy vékony szeletet fogyaszt a tortából, amivel mindenképpen tiszteletre méltó önmérsékletről tesz tanúbizonyságot.

Ha király lennél, mit tetetnél mindennap a tányérodra?

II. Erzsébet kedvence: a csokoládés keksztorta

Fotó: Getty Images

Nagy királyok jó történetei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top