A csirkeszárny nem véletlenül partikaja, kisütve pont jól megfogható, kés és villa nélkül ehető, és jó fűszeresre, ropogósra süthető. Régebben azt mondtuk volna, hogy hó végén is érdemes a csirkecomb helyett a szárnyat választani, mert sokkal olcsóbb, ám mára sajnos ez érvényét vesztette, mert majdnem egy árban vannak – nagyjából 100 forint a kilónkénti árkülönbség –, így aztán a csirkeszárnyat tényleg akkor készítjük, amikor falatnyi húsokat szeretnénk enni különleges fűszerezéssel. Ehhez hoztunk három olyan receptet, amit még tuti nem próbáltál.
Citromos, borsos szárnyak
Hozzávalók:
- 700 gramm csirkeszárny
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 1 evőkanál vaj
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál bors, só
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy tálban a csirkeszárnyakra szórjuk a sütőport, a fél teáskanál sót, és alaposan belemasszírozzuk a húsba. A tepsit kiolajozzuk vagy sütőpapírral béleljük, majd a sütőporos, sós csirkeszárnyakat elrendezzük rajta. 35 percig sütjük, majd feltekerjük a sütőt 220 fokra és további 45 percet adunk a húsnak a sütőben, így lesz igazán ropogós. Közben kikeverjük a szószt: az olvasztott vajat, citromlét, sót és borsot összekeverjük, tálaláskor ezzel a szósszal nyakon öntjük a csirkeszárnyakat.
Mézes, fokhagymás szárnyak
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
- 60 gramm liszt
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál bors
- ½ teáskanál só
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál passzírozott fokhagyma
- 1 evőkanál gyömbér
- 120 ml szójaszósz
- 5 evőkanál méz
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál szezámmag
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben feltesszük melegedni az ujjnyi olajat, amiben majd kisütjük a csirkeszárnyakat. Amíg forrósodik az olaj, meghempergetjük a szárnyakat a liszt, fokhagymapor, bors és só keverékében. Az olajban 4 percig sütjük a csirkeszárnyak mindkét oldalát, majd kiszedjük papírtörlőre. Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, szójaszószt, mézet és cukrot, majd kevergetés mellett 5-7 percig forraljuk. Ebbe a szószba rakjuk a csirkeszárnyakat és alaposan beleforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a szósz a húsokat. Tálaláskor megszórjuk szezámmaggal.
Mangós, csípős szárnyak
Hozzávalók:
- 500 gramm csirkeszárny
- 60 gramm liszt
- ½ teáskanál chilipor
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál bors
- ½ teáskanál só
- 1 db mangó
- 3 db habanero paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál pirospaprika
- 60 ml almaecet
- 2 evőkanál citromlé
- 85 gramm méz
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A csirkeszárnyakat beleforgatjuk a liszt, chilipor, fokhagymapor, bors és só keverékébe, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük mindet. 45 percig sütjük a szárnyakat. Közben egy kézimixer segítségével elkészítjük a szószt a mangóból, habanero paprikákból, fokhagymából, pirospaprikából, almaecetből és citromléből, majd egy kis lábasban ezt az egészet főzzük 5-10 percig. A sült csirkeszárnyakat alaposan megmártjuk a szószban, hogy bevonja mindenhol, visszatesszük a tepsibe és még 8-10 percig így sütjük, amíg a szósz karamellizálódik.