nlc.hu
Gasztro

Drágulhat a kenyér

Nincs jó hírünk, drágább lehet majd a kenyér

A járvány megváltoztatta a kenyérfogyasztási szokásainkat: spórolunk és sütünk.

Takarékosabban bánnak a háztartások a kenyérrel, jóval kevesebbet dobnak ki, és sokan elkezdtek otthon kenyeret sütni, ekkor pedig különösen igaz, hogy nem megy a szemétbe kenyér. De a pandémiával összefüggő korlátozások is visszavetették a fogyasztást, hiszen bezártak az éttermek és az iskolák, emiatt pedig a malmok az idén a tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek, írja a Világgazdaság

A malomipari forgalom visszaesésének az a következménye, hogy sokan nem merték meglépni az áprilisra beharangozott áremelést. Akkor azzal indokolták a tervezett lisztáremelést, hogy januárban csak a tervezett drágítás felét tudták érvényesíteni, de mivel tovább drágult az étkezési búza, kénytelenek árat emelni.

Lakatos Zoltán, a  Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az áremelés kérdése aratás után, júniusban újra elő fog kerülni, mivel a cégvezető szerint még soha nem voltak olyan magasak az induló búzaárak, mint az idei új termésé, amelyre tonnánként 60-62 ezer forint körül mozognak a jegyzések. Mivel a jelenlegi lisztár körülbelül 60 ezer forintos búzaárat feltételez – amelynél az ótermés ára magasabb –, ha az induló árról tovább drágul ősszel a búza, a malmoknak lépniük kell.

Meglátása szerint egyébként nagyon nagy baj nem érheti a búzát már, úgy véli, a vetések állapota alapján a 930 ezer hektáros vetésterületről 4,8-5 millió tonna termés várható.

kenyér

Fotó: ready made/Pexels

Süsd meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top