A juhtúrót erős, karakteres íze miatt imádjuk, és épp ezért azonnal egyedivé lehet tenni vele bármilyen fogást. Jellemzően körözöttet, sztrapacskát vagy juhtúrós pogácsát szoktak készíteni belőle, pedig jóval több ételhez lenne használható, mint elsőre gondolnánk. Mutatunk három olyan receptet, ami tökéletes működik juhtúróval.
Juhtúrós zabkása
Hozzávalók:
- 40 dkg aprószemű zabpehely
- 50 dkg juhtúró
- 2 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- 1 csokor snidling
- só, bors
Elkészítése:
A zabpelyhet felöntjük 2,5-szeres mennyiségű vízzel és lassú tűzön kásává főzzük, közben sózzuk, borsozzuk. A juhtúrót és a tejszínt elkeverjük, majd beleforgatjuk az elkészült zabkásába. A tetejére teszünk tejfölt és megszórjuk snidlinggel. Reggelire vagy vacsorára is tápláló étel lesz belőle.
Juhtúrós gnocchi
Hozzávalók:
- 400 gramm juhtúró
- 3 tojássárgája
- 1 bögre liszt
- ¾ bögre reszelt parmezán
- só, bors
Elkészítése:
Egy nagy lábasban feltesszük forrni a sós vizet a gnocchinak. A juhtúrót alaposan eldolgozzuk a liszttel, parmezánnal, sózzuk – csak óvatosan! –, borsozzuk. A tésztából gombócot gyúrunk, majd nyolcfelé vágjuk, minden részt nagyjából egy centi vastagra sodrunk, ebből fogjuk egy éles kés segítségével vágni a gnocchikat. Amikor már az egész tésztát felkockáztuk, a lobogó vízbe helyezzük óvatosan a gnocchikat, és ha feljönnek a víz felszínére – 30 másodperc –, akkor leszűrjük. Tálaláskor tehetünk rá bármilyen szószt, de az is elég, ha csak tejföllel esszük.
Rakott krumpli juhtúróval
Hozzávalók:
- 300 ml tej
- 500 ml tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kg krumpli
- 200 gramm juhtúró
- só, bors
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy tálban mixerrel pürésítjük a fokhagymát a juhtúróval, tejjel és tejszínnel. A krumplikat meghámozzuk és vékonyra karikázzuk. Egy jénai aljára pakolunk két réteg krumplit, sózzuk, borsozzuk, pakolunk rá egy réteg juhtúrós keveréket, majd újra jöhet egy réteg krumpli – addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók, figyelve arra, hogy a juhtúrós mix legyen a sor végén. Egy órára betoljuk a sütőbe és aranybarnára pirulva vesszük ki onnan.