A 12 éves Ashton Fishernek ételfóbiája van, ezért több mint egy évtizede kizárólag egy bizonyos márkájú fehér kenyeret és gyümölcsjoghurtot eszik.
Az angol kisfiú már kétéves korában megijedt, sírt, pánikrohama volt, ha a szülei Warburtons szeletelt kenyéren és epres-banános Munch Bunch joghurton kívül bármivel meg akarták etetni. A szülők nagyon aggódtak amiatt, hogy a gyerek így nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz, de nem tudtak mit tenni.
A háziorvos egyszerűen válogatósnak bélyegezte a gyereket, és a dietetikushoz irányította a családot. Ez viszont teljesen fölösleges volt, mert a szülők pontosan tudták, milyen ételeket kellene ennie a fiuknak, de Ashton nem volt hajlandó semmilyen új ételt elfogadni.
Szerencsére idén júliusban elvitték a fiút Felix Economakis étkezési zavarokkal foglalkozó specialistához. A szakember megállapította, hogy Ashton elkerülő–korlátozó étkezési zavarban (angol mozaikszóval: ARFID) szenved, és azt is elérte, hogy a gyerek megkóstoljon új ételeket.
Igaz, egyelőre nem a legegészségesebb fogásokat próbálta ki: chips, csirkefalatok, szendvics és sült hús. De ma már eljutott oda, hogy nem tör rá a pánik, ha új ételt lát, szülei pedig abban bíznak, hogy hamarosan ugyanolyan változatosan fog étkezni, mint a többi gyerek.
(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Romain DEL BUONO)