A szőlő mellett az ősz egyik legzseniálisabb gyümölcse a szilva. Ha te is osztod a véleményünket, készítsd el ezeket a desszerteket!
Puha kevert süti szilvával
Ha egy igazán egyszerű, jóformán nulla konyhai tudást igénylő, a szilvás piténél is egyszerűbb, de hasonlóan finom édességet keresel, ami pillanatok alatt kész, jó helyen jársz!
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 10 dkg barna liszt
- 20 dkg fehér liszt
- 15 dkg vaj
- 16 dkg nyírfacukor vagy barna cukor
- 4 db tojás
- 1 késhegynyi vanília
- 2 mokkáskanál fahéj
- 1 dl tej
- 1 élesztő
- cukor az élesztő felfuttatásához
Elkészítés:
- Fogj egy mély tálat, üsd bele a tojásokat, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd keverd habosra. Ez után jöhet bele a szoba-hőmérsékletű vaj, a vanília és a fahéj. Az élesztőt futtasd fel langyos cukros tejben, add hozzá az egészhez, és miközben kevered, adagold hozzá a lisztet is.
- Ha alaposan elverted a tésztát, öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, a szilvákat mosd meg, vágd ketté, magozd ki őket, és szórd bele a tésztába. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül fél óra alatt készre sül a sütid.
Csokoládés-szilvás muffin
Ez a szilvás muffin a mennyei szilvás sütik koronázatlan királynője. Érdemes belőle nagyobb adagot készítened, mert gyorsan el fog fogyni.
Hozzávalók:
- 30 dkg szilva
- 30 dkg liszt
- 10 dkg barna cukor
- 1 dl görög joghurt
- 1 dl tej
- 2 db tojás
- 1 dl olaj
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 sor étcsokoládé
- 1 késhegynyi vanília
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- Egy tálban keverd habosra a tojásokat, a cukrot és a vaníliát. Utána add hozzá a joghurtot, a tejet, és dolgozd simára. Egy másikba szitáld át a lisztet, add hozzá a sütőport, a fahéjat és az apróra vágott étcsokit, majd dobd bele a tésztába, miközben folyamatosan kevergeted.
- Béleld ki a muffinformákat sütőpapírral, kanalazd bele a tésztát, de arra ügyelj, hogy ne töltsd színültig a formákat! 2 ujjnyi hely maradjon mindegyikben. Mosd meg a szilvákat, negyedeld fel őket, majd szórj a gyümölcsökből a muffinformákba. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc kell ahhoz, hogy kész legyenek a muffinok. Mielőtt kivennéd őket, végezz tűpróbát: ha nem ragacsos a tű, akkor bátran kiveheted hűlni a sütiket.
Szilvás pohárkrém
Szilvával tortát, kalácsot is készíthetsz, és persze, isteni pohárkrémet is. A pohárkrémek igazi mentőövek, ha gyorsan ennél valami krémes finomságot. Millió módon variálhatod, most, ősszel szerintünk szilvával az igazi.
Hozzávalók:
- 20 dkg szilva
- 15 dkg édes teljes kiőrlésű keksz
- 20 dkg mascarpone
- 1 dl főzőtejszín
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 5 evőkanál stevia
- ½ csomag vaníliás pudingpor
- 1 mokkáskanál fahéj
- ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
- Első lépésként tisztítsd meg a szilvákat, válaszd ketté, és magozd ki őket. Keverd el a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, majd szórd meg vele a szilvákat, és hagyd 10 percet pihenni. Közben főzd meg a pudingot a tejben és a tejszínben, aztán add hozzá a fahéjas szilvát, és főzd újraforrásig, végül hagyd kihűlni egy kicsit.
- A mascarponét keverd el 2 evőkanál cukorral, verd fel a habtejszínt, és keverd hozzá a mascarponéhoz. A kekszeket törd össze, fogj nagyobb méretű kelyheket, poharakat, és jöhet a rétegezés: alulra mehet a mascarponés krém, majd a keksz és végül a szilvás mártás – a sort még egyszer ismételd meg. Tedd hűtőbe fél órára, és már kanalazhatod is az ősz egyik legfinomabb pohárkrémjét!