A tészta méltatlanul mellőzött étel mostanában sokak étrendjében, mert ki lett kiáltva valamikor régen egészségtelen kajának, ezért nélkülözzük inkább a társaságát. Pedig olyan sokféle módon lehet variálni a tésztával a feltéteteket, hogy abszolút változatossá tehetik a hétköznapokat. Ha pedig nem visszük túlzásba az adagokat, akkor kalóriában sem fog elszállni a tészta a tányérunkon, mégis laktató főétel lesz belőle.
Brokkolis tészta zsemlemorzsával
Hozzávalók:
- 500 gramm brokkoli
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db chili paprika
- só, bors
- 500 gramm tészta tetszés szerint
- 4 evőkanál panko zsemlemorzsa
- 1 evőkanál citromhéj
- 3 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál tejföl
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tepsiben elterítjük a kis darabokra szedett brokkolit, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajban elkevert passzírozott fokhagymával, chilipaprikával és fél teáskanál sóval, majd betoljuk a sütőbe 15 percre. Közben kifőzzük a tésztát, félreteszünk ¼ bögrével a főzőléből, leszűrjük a tésztát és visszatesszük a lábasba. A maradék egy evőkanál olívaolajat összekeverjük a zsemlemorzsával, a másik fél chilipaprikával, citromhéjjal és szórjuk a brokkoli mellé a tepsibe, majd még süssük 5 percig az egészet. A tésztát keverjük össze a citromlével, tejföllel, ¼ főzőlével, majd az egészet összeforgatjuk a brokkolival, a tetejére pedig a sült zsemlemorzsát szórjuk tálaláskor.
Kolbászos, gombás tészta
Hozzávalók:
- 500 gramm tészta
- 350 gramm olasz kolbász
- 1 vöröshagyma
- 200 gramm gomba
- 150 gramm rukkola
- só, bors
- reszelt parmezán
Elkészítése:
A tésztát kifőzzük, a főzőléből félreteszünk ¼ bögrével. Közben egy nagy serpenyőben megpirítjuk a felkarikázott kolbászt, amikor már szép barnára sült, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és öt perc alatt megsütjük együtt. Ha nagyon odakapna, akkor egy kevés vizet öntünk alá. Ezután jöhet rá a feldarabolt gomba, amivel együtt még 8 percig főzzük kevergetés mellett. A leszűrt tésztához keverjük a kolbászos gombát, a félretett főzőlevet, sót, borsot és az egészet jól összeforgatjuk. Tálaláskor reszelt parmezánt szórunk a tetejére.
Rák és cukkini tésztával
Hozzávalók:
- 500 gramm koktélrák
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes cukkini
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál vaj
- ¾ bögre fehérbor
- só
- 500 gramm tészta
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- petrezselyem
Elkészítése:
A rákot megfuttatjuk forró olajon egy serpenyőben, három perc alatt kész is lesz, majd kivesszük a serpenyőből és a helyére zúdítjuk a karikákra vágott cukkinit, fokhagymát és vajat. Három percig sütjük, majd hozzáöntjük a fehérbort, sózzuk, két perc alatt összeforraljuk, majd a kifőtt tésztához forgatjuk. Megszórjuk citromhéjjal és petrezselyemmel a tésztát tálaláskor és boldogan megesszük.
Via; Kiemelt kép: Getty Images