nlc.hu
Gasztro
Egyszerű habos gesztenyeszelet

Egyszerű habos gesztenyeszelet

Ha elkészíted ezt a babapiskótás gesztenyés szeletet, talán még magadnak is kezet fogsz csókolni. Hagyj azért belőle másoknak is. Meglátod, igazán hálásak lesznek érte!

Jómagam teljesen odáig vagyok a gesztenyés édességekért. Alig várom, hogy a piacokon, vásárokon megkezdődjön a parázson sült gesztenye szezonja.

Azon kívül, hogy mennyeien finom, mellette szól az is, hogy tápláló, egészséges, nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, ennek köszönhetően pedig folyamatosan emeli meg a vércukorszintet, így az a szervezet számára nem megterhelő.

Fontos, hogy kizárólag a szelídgesztenyéből, más néven maróniból készült ételek ehetőek. A szelídgesztenye Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfája. Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak. Ha a hétvégi erdei sétán már ti is teleszedtétek a táskáitokat vadgesztenyével, készítsetek belőle figurákat! Ráadásnak, ha van kedvetek, ezt a Weöres Sándor-verset is megtanulhatjátok:

Gesztenye úrfi

Hej, gesztenye úrfi
Bundácskádból bújj ki!
Ugorj le a fáról
Érkezésed várom.

Nini, itt van, koppan
Fáról földre pottyan
Futok zsebre dugni
Jöjj, gesztenye úrfi!

A szelídgesztenye pedig mehet a babapiskótára. Higgyétek el, kevés nagyszerűbb barátság van annál, mint amikor ez a két alapanyag találkozik!

Habos gesztenyés

Itt a gesztenye szezon! (Fotó: Nosalty)

 

Egyszerű habos gesztenyeszelet

Hozzávalók:

A piskótához

  • 200 g babapiskóta
  • 500 g gesztenye
  • 15 dkg porcukor
  • 30 ml rumaroma
  • 25 dkg kekszmorzsa
  • 10 dkg margarin

A krémhez:

  • 1 l tej
  • 3 tasak vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg margarin

A tetejére

  • 5 dl habtejszín

Elkészítése:

A gesztenyemasszát összedolgozzuk a darált keksszel, az olvasztott margarinnal, a rumaromával és a porcukorral. Ezt a masszát kis golyónként belenyomkodjuk a tepsibe. Figyeljünk arra, hogy egyforma magasak legyenek. A babapiskótákat fél centiméter kihagyásával rátesszük a masszára.

A pudingot a hideg tejben kikeverjük és alacsony lángon megfőzzük. A margarint és a cukrot habosra keverjük, majd amikor a puding kihűlt, hozzáadjuk. Ezt tesszük a piskóták tetejére. A felvert tejszínhabot a krém tetejére simítjuk. Érdemes egy éjszakát a hűtőben pihentetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top