nlc.hu
Gasztro

Alig ismerik itthon a napraforgómézet

Rengeteg méz készül itthon ebből a növényből, de sokan nem is ismerik

A második legnagyobb mennyiségű mézet napraforgóból állítják elő Magyarországon, ami egy egészséges mézfajta, de sokan azt sem tudják, hogy létezik.
Méz

Van egy mézfajta, amely a boltokban és a piacokon szinte ismeretlen, és a legtöbb ember nem is tudja, hogy a méhek bizony ebből a növényből is készítenek finom, egészséges és tápláló mézfélét: ez a napraforgóméz.

A Hello Vidék cikke szerint a napraforgóméznek számos jótékony hatása van, de a méheknek is ez az utolsó betárolási lehetőségük ha téli táplálékról van szó. A napraforgóméz aranyságra színű, magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és vizelethajtó hatású. Fogyasztása jótékonyan hat a belekre, szívre, gyomorra, vesére, tüdőre. A többi mézhez képest savasabb kémhatású, ezért savtúltengésben szenvedőknek nem ajánlott, de sütéshez, főzéshez talán a legjobb.

A napraforgóméz könnyen kristályosodik, ami sok vásárlót megijeszthet. Ráadásul az üvegben lent képződik egy kristályos réteg, amin aztán megáll egy olajos anyagúnak tűnő felső réteg, ami miatt sokan azt hiszik, hamis mézet látnak, pedig ez természetes jelenség ennél a méznél. A kristályosodás nem ront a minőségen, sőt, az a rossz, ha nagyon folyós a méz, mert akkor magas a víztartalma.

Mézelő napraforgóföldek az Alföldön és a Duna-Tisza közén vannak az országban. Az akácméz után napraforgómézből a legnagyobb a termés, bár itthon önálló mézként nincs piaca. Többnyire vegyes virágmézbe keverik vagy kiviszik külföldre, például Németországba, ahol van rá kereslet.

(Kiemelt kép: Pexels/Jonathan Pielmayer)

Mézfajták az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top