nlc.hu
Gasztro

Labneh - krémsajt recept

Labneh – a legtutibb krémsajt házilag

Ha új és izgalmas mártogatósra vágysz, próbáld ki ezt a közel-keleti ínyenc változatot! Csupa egyszerű hozzávaló, néhány óra türelem és már kínálhatod is a legkirályabb házi krémsajtot!

Az első és legfontosabb az, hogy ezt a mártogatóst hagyni kell állni. Tehát ha gyorsan kell összedobni valami finomat, nem ez lesz a befutó. Remek választás viszont, ha van kedved egy teljesen egyszerű hozzávalóból egy igazán különleges ételt alkotni! Ha egy napig pihenteted, igazán sűrű és szuper krémes változatot kapsz, de úgy is klassz lesz a végeredmény, ha csak fél napot áll. Valójában nincs másról szó, mint a sűrű joghurt lecsepegtetéséről, de azért nem árt tudni, mitől lesz igazán finom a joghurtsajt

Néhány hete egy vendégségben ettem először labnehet. A háziasszony előételnek kínálta, frissen szeletelt házi kovászos kenyérrel, olívaolajjal meglocsolva, keleti fűszerekkel gazdagon megszórva és szezámmaggal meghintve. Isteni finom volt! Amikor elmesélte, hogy szinte csak görög joghurt és néhány óra türelem kell az elkészítéséhez, elhatároztam, hogy én is kipróbálom. Nem ért csalódás. Valóban pofonegyszerű megcsinálni és szinte minden étkezéshez – legyen szó reggeliről, gyors ebédről vagy fotelban ülős vacsoráról –, kiváló választás.

labneh

A legtutibb házi krémsajt (Fotó: Pinterest)

Hozzávalók:

·       800-900 g zsíros, natúr görög joghurt

·       1 mokkáskanál só

A tálaláshoz:

·       olívaolaj

·       pirított szezámmag

·       pita vagy friss kenyér

·       petrezselyem

·       keleti fűszerkeverék

Elkészítése:

A labneh készítéséhez először a szűrőt egy olyan mély tál tetejére tesszük, amiben nem ér le az alja. A szűrőt kibéleljük egy akkora nagyságú tiszta konyharuhával, ami túllóg rajta, azért, hogy össze tudjuk gumizni, ha már beletöltöttük a joghurtot. A konyharuhába töltjük a sóval összekevert joghurtot, összefogjuk a végeit, és szorosan átkötjük a végét befőttes gumival. Erre mehet rá a nehezék, ami lehet egy vágódeszka például. Erre azért van szükség, hogy szép fokozatosan kifolyjon belőle a nedvesség. Hagyjuk a hűtőben egy teljes napot állni. Másnap egy nagyon sűrű, krémes sajtfélét kapunk, ez a labneh. Ízlés szerint olívaolajjal, keleti fűszerekkel, petrezselyemmel és szezámmaggal megszórva tálaljuk. Pitával, friss kovászos kenyérrel és nyers zöldségekkel tökéletes mártogatós vagy elő/főétel lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top