Legutóbbi piaci látogatásom alkalmával sikerült levadásznom jóféle tanyasi csirkemellet. Megszállott íz-és élménykeresőként az jutott eszembe, mi lenne, ha ezúttal nem a szokásos töltelékkel, hanem japán módra készíteném el a csirketekercset? Ezt az ötletemet azonnal meg is osztottam az árussal, Terikével, aki mosolyogva, de rendkívül furcsa szemekkel nézett rám. Sebaj. Az avokádós mellett a japán omlettes sushi nagy kedvencem. Miért is ne működhetne az omlett a csirkébe tekerve? Igazi íz és fehérjebomba, ráadásul kalóriaszegény is.
Próbáljátok ki a japán omlettel töltött csirkét! (Fotó: Getty Images)
Tamagoyakival töltött csirketekercs
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 1 dl dashi (japán alaplé, instant változatban is kapható)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál cukor
- só ízlés szerint
- késhegynyi reszelt gyömbér
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 5 dkg sajt
- 50 g koktélparadicsom
Elkészítése:
- A tojásokat felverjük, majd a többi hozzávalót is hozzákeverjük. Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, majd egy papírtörlő segítségével felitatjuk, majd az olajos papírt félretesszük, mert később szükség lesz rá.
- A forró serpenyőbe egy vékony réteg tojást öntünk. Amikor félig megsült, egy sütőlapát vagy pálcikák segítségével szorosan feltekerjük és a serpenyő felénk eső oldalához húzzuk.
- A serpenyő alját áttöröljük az olajos papírral, majd újabb réteg tojást öntünk a serpenyőbe. Amikor ez is félig átsült, újra az előző módon feltekerjük, így egyre vastagabb, réteges omlettet kapunk.Addig folytatjuk, ameddig kitart az alapanyag.
- A végén átcsúsztatjuk egy tálra, megvárjuk, ameddig kissé kihűl. A sajtot durvára reszeljük, a paradicsomokat megmossuk, négybe vágjuk. A tálra tesszük az omlettet, majd elrendezzük rajta a paradicsomot és a reszelt sajtot.
A csirkés tekercs összeállítása:
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemellfilé
- bors
- 4 evőkanál vaj
- 0.5 l zöldség alaplé
Elkészítése:
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. Kiklopfoljuk, majd sózzuk és borsozzuk. Rátesszük az előzőleg elkészített, sajttal megszórt és paradicsomszeletekkel megpakolt omlettet, majd óvatosan feltekerjük az egészet úgy, hogy a hús teljesen befedje a tojást. Felforrósítjuk a vajat, majd körbepirítjuk a hústekercset. Az alaplét aláöntjük, és lefedve, közepes lángon pároljuk-sütjük az egészet készre kb. 25 perc alatt, közben néhányszor megfordítjuk.
További csirkés receptek: