nlc.hu
Gasztro

Pleskavica hamburger, autentikus szerb recept alapján

A Balkán ízei egy burgerben – füstölt sajt, szalonna, pljeskavica és ajvár

Aki szereti a szaftos, termetes húspogácsákat, a karakteres ízeket, annak a pljeskavica egészen biztosan kedvence lesz. Ha unod már a hagyományos hamburgert, kóstold meg a szerb változatát!

Tapasztalataim alapján ebből a hamburgerből képtelenség annyit készíteni, hogy ne fogyjon el szempillantás alatt. Nincs mit tenni, a szabadtéri grillszezon sajnos véget ért. Jó hír azonban, hogy a közös hamburgerezésnek korántsem lőttek. Még az őszi szomorú, szutykos időtől depressziósak is látványosan kivirulnak, amikor elkezdenek sercegni a húspogácsák a serpenyőben. A férfirokonok és barátok szeme minden egyes alkalommal felcsillan, amikor ezt készítem. Mintha hipnotikus állapotban lennének, úgy csengetnek be hozzánk, amikor ezzel várjuk őket. A barátnőimmel jót mosolygunk rajtuk. Nem mintha mi nem várnánk hasonló lelkesedéssel, hogy megkóstoljuk az isztriai nyaralásainkat idéző mennyei burgert. Régóta nem hiszünk abban, hogy ha diétás kólát iszunk mellé, akkor kevésbé hizlal. Jóízűen megesszük, egyszerűen azért, mert isteni finom. Bűnhődni ráérünk másnap az edzőteremben. Sosem felejtem el, amikor Ági barátnőm először evett szerb burgert. Azt mondta:

„Ezt nem hiszem el! Eddig megszállottan kerestem az igazit, a tökéletest, a hozzám valót. Erre itt, a tányéron kell megtalálnom!”

Egyszóval ez a burger tényleg mindenkit meghódít. Lehetetlen szépen enni, rendszerint csurog le a szaft mindenfelé, ráadásul elég nehezen kivitelezhető, hogy aprókat harapjunk belőle. Sebaj, még mindig százszor jobb szerintem, mintha valaki késsel és villával lát neki. Ritka pillanat, amikor a baráti társaságban a pljeskavica burger evése közben egymásra nézünk, hiszen többnyire zombiapokalipszishez hasonló látványt nyújt, ahogyan az arcunkra, a kezeinkre és a ruháinkra buggyan az élénkpiros ajvár a hamburgerből. Éppen ezért első, második, de talán még a harmadik randira sem ajánlom ezt az ételt.  

Még egyetemista voltam, amikor egy Belgrádban élő barátom megosztotta velem ezt a receptet. A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban igen kedvelt. Az eredeti neve pljeskavice pljesak, ami összetapsolt tenyereket jelent, utalva a vékony húspogácsákra. A mi fasírtunkhoz hasonlóan többféle hús felhasználásával készítik, ami általában náluk darált marha, bárány- és sertéshús. A bárányhús beszerzése nem egyszerű feladat itthon. A piacokon többnyire nem járok sikerrel. Szerencsére több olyan török élelmiszerbolt is van, ahol lehet kapni. Gyakran tálalják pitában, én jobban szeretem hamburger buciba tenni a kész húspogácsát. A titok az, hogy a darált húsba rengeteg hagyma, kockára vágott szalonna, füstölt sajt és egy fél kávéskanálnyi őrölt fahéj is kerül. Az omlós és szaftos húspogácsák másik titka – a húsok aránya mellett –, hogy szódabikarbóna is kerül a masszába, amivel összedolgozva legalább egy éjszakát érlelem a hűtőben. Így a hús rostjai fellazulnak, kívül finom füstös, belül pedig nagyon szaftos lesz. A burgert úgy állítom össze, hogy mindegyikbe jusson sült bacon, mustár, ajvár, ketchup, saláta, csemegeuborka, cheddar lapka sajt és a legfelülre egy tükörtojás. A balkáni ívet megtörve – meglehet, hogy ez a szentségtörés vagy a kontárság netovábbja –, én bizony a burgert házi készítésű amerikai coleslaw salátával és sültkrumplival tálalom. Piros pontot jelenthet a szerbeknél, hogy ajvár és nyers hagyma is kerül bőven a tányérra, amiben boldogan lehet tunkolni a sültkrumplit.

Pljeskavica burger

A Balkán ízei egy burgerben - füstölt sajt, szalonna, pljeskavica, ajvár!

Pljeskavica hamburger (A szerző fotója)

Hozzávalók:

a pljeskavicához:

  • 1 kg darált marhahús
  • 1 kg darált sertéshús
  • 70 dkg darált bárányhús
  • 3 nagy fej kockára vágott lila hagyma 
  • 2 evőkanáll szódabikarbóna (csapott)
  • 20 dkg kockára vágott bacon
  • 20 dkg kockára vágott füstölt sajt
  • 4 evőkanál só
  • 2 evőkanál négyszínű bors 
  • fél kávéskanál őrölt fahéj

a hamburger összeállításához:

  •  12 darab hamburger buci
  •  10 darab közepes méretű paradicsom vékony szeletekre vágva
  •  fél fej batávia vagy jégsaláta
  •  mustár, ketchup és ajvár ízlés szerint
  • 12 darab tükörtojás
  • 12 szelet sült bacon
  • 12 szelet cheddar lapka sajt
  • 4 szelet karikára vágott csemegeuborka
A Balkán ízei egy burgerben - füstölt sajt, szalonna, pljeskavica, ajvár!

A húspogácsa hozzávalói (A szerző fotója)

Elkészítése:

  1. A húsokat a felhasználás előtti napon sóval, borssal, valamint a szódabikarbónával jól átgyúrjuk. Akkor jó, ha a darált hús jellege, miután alaposan átdolgoztuk, szinte eltűnik és homogén masszát kapunk. Tésztagyúráshoz hasonló mozdulatokkal célszerű dolgoznunk.
  2. Beledolgozzuk a vöröshagymát, de ezt csak átforgatjuk, egyenletesen elkeverjük a masszában. Hozzáadjuk a kockára vágott szalonnát és kis darabokra vágott füstölt sajt darabkákat is. Ismét átforgatjuk, hogy egyenletesen kerüljön mindhárom hozzávalóból mindenhová. Egy éjszakára, de legkevesebb 12 órára hűtőszekrénybe tesszük légmentesen lefedve.
  3. A hamburger készítésének napján egy kis tálkába levés étolajat teszünk, amibe belemártjuk a kezünket és kiveszünk egy adag masszát (kb. kisebb alma nagyságút), és hamburger formájú húspogácsát készítünk belőle. Egy olajjal lekent tálcára, vagy tepsire helyezzük, és a masszával addig folytatjuk a műveletet, amíg el nem fogy.
  4. Étolajjal kikent, lehetőleg rácsos serpenyőben közepes tűz felett aranybarnára sütjük mindkét oldalán kb. 8-10 perc alatt. Akkor jó, ha már nem folyik ki belőle lé, de rugalmas még a húspogácsa. Pitában vagy buciban tálaljuk, sült krumplival, esetleg coleslaw salátával.

Coleslaw saláta

Hozzávalók:

  • fél fej káposzta
  • egy közepes szál sárgarépa
  • fél fej vöröshagyma
  • 9 evőkanál majonéz (kb. 135 ml, házi majonéz esetén kb. 2 tojásból)
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • negyed citrom leve
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál bors

Elkészítése:

  1. Egy fél fej káposztát, egy szál kisebb sárgarépát reszelj le.
  2. Vágj apróra egy fél fej hagymát. Keverd össze a zöldségeket egy nagy tálban, és ízesítsd egy-egy kávéskanál sóval és borssal.
  3. Vegyél kilenc evőkanál majonézt, két teáskanál dijoni mustárt és egy negyed citrom levét. Keverd jól el ezeket a káposztás keverékkel, hogy a zöldségeket mindenhol érje az öntet.

Még több hamburgerrecept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top