Ezekkel a körtés csodákkal parádésan egyszerű lesz elvarázsolni a családtagokat. Készüljetek fel arra, hogy ha elkészítitek ezt a menüsort ezen a hétvégén, a „Kérek még!” mondat sokszor elhangzik majd. Ha lenne hozzá merszem, egészen biztosan fordítva enném végig ezt a menüt és a Dutch baby palacsintával kezdeném. Mielőtt azt gondolnátok, teljesen megőrültem, lássuk inkább, hogyan készül a zelleres körteleves. Ez sem piskóta! – mondaná erre drága jó nagymamám.
Való igaz, a zellernek markáns, erős íze van, amiért nem mindenki van odáig önmagában. A körte ezt az intenzivitást gyönyörűen megzabolázza. Köszönő viszonyban sincs azzal a porból készült verzióval, amivel olyan gyakran etettek bennünket. A zellert tehát érdemes mindig valami édeskéssel kombinálni, ami ellensúlyozza az erejét. Konyhatündér barátnőm ezt a levest birsalmával készíti. Ez pontosan az, amit a világ minden pénzéért sem próbálnék ki, pedig állítólag nagyon klassz. Ennek az oka pedig nem más, mint az, hogy hosszú-hosszú éveken át valamelyik távolabbi családtagomtól birsalmasajtot kaptam karácsonykor. A fa alá volt bekészítve, rajta az állt: Krisztikének. Hiába utaltam a vacsoráknál arra, hogy enyhén szólva nem tartozik a kedvenceim közé, kaptam, ha nem akartam, akkor is. Szóval maradjunk az isteni finom és szaftos körténél. A gyümölcsöt nem kell, sőt, szinte tilos belefőzni a levesbe. Turmixoljátok le, így lesz igazán friss az összhatása. Ehhez a leveshez tényleg pofonegyszerű beszerezni a hozzávalókat, pikk-pakk elkészül, aztán már csak az elégedett mosolyokat kell bezsebelni.
Körtés zellerkrém-leves
Hozzávalók:
30 dkg zellergumó
1 darab krumpli
3 darab körte
1 evőkanál vaj
1 darab vöröshagyma
1 liter víz/alaplé
2 dl tejszín
fél teáskanál só
1 teáskanál őrölt szerecsendió
a díszítéshez: durvára tört dió/márványsajt/pár szál friss rozmaring
Elkészítése:
- A hagymát felaprítjuk, a zellert meghámozzuk és felkockázzuk, a krumplival is ugyanígy járunk el. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a rusztikusan nagyobb darabokra vágott zellert és a krumplit, felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk.
- Kis lángon hagyjuk főni, ameddig megpuhulnak a zöldségek. Közben meghámozzuk a körtét és eltávolítjuk a magházát. Hozzáadjuk a gyümölcsöt és a tejszínt, szerecsendióval ízesítjük és simára turmixoljuk.
- Tálaláskor megszórjuk a dióval vagy márványsajttal, és ha sikerül beszerezni, néhány szár friss rozmaringgal.
Olasz bundás hús
Parmezános csirkének is szokták nevezni az olaszok rántott szeletét, én szeretem csak olasz bundás húsnak nevezni. A „panírból” hiányzik a liszt, tojásba és zsemlemorzsába öltöztetjük a csirkemell filéket. Száraz kenyérbél, petrezselyem, parmezán és fokhagyma kerül a húsra, de nem a sütés előtt, hanem utána. Ez az úgynevezett utópanír, amitől az ízek sokkal frissebbek és intenzívebbek maradnak.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell filé
- só és frissen őrölt bors
- 4 evőkanál olaj
- 10 dkg vaj
A kenéshez:
- 3 evőkanál mustár
- 3 evőkanál tejszín
A bundához:
- 10 dkg szikkadt kenyérbél
- 5 dkg parmezán
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 dkg petrezselyem
- 1 citrom
- 1 dl olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
Elkészítése:
- A bundához a szikkadt kenyérbelet morzsásra őröljük, a parmezánt és a citrom héját lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet felaprítjuk.
- A kenyérmorzsát egy 30 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt kevergetve aranybarnára pirítjuk olívaolajon, az utolsó fél percben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, majd átszórjuk egy mély tálba. Hozzákeverjük a parmezánt, a citromhéjat és a petrezselymet. Sózzuk-borsozzuk.
- A húst nyolc szeletre vágjuk, mindegyiket egy cm vékonyra kiklopfoljuk, és sózzuk-borsozzuk. A sütéshez az eddig használt serpenyő belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, nagy lángon megforrósítjuk benne az olaj felét, aztán a csirkemell szeleteket alaposan megpirítjuk a forró olajon.
- Hozzáadjuk a vaj felét és közepes hőn lefedve, átsütjük őket. A mustárt és a tejszínt összekeverjük, megkenjük vele a megsütött szeleteket, aztán egy villa segítségével sorra átemeljük őket a bundába, és mintha paníroznánk, mindegyiket alaposan beleforgatjuk, belenyomkodjuk.
Ehhez az ételhez nem tudok finomabbat és persze olaszosabbat elképzelni, mint egy könnyű fűszervajas tagliatellét:
Fűszervajas tagliatelle:
Hozzávalók:
- 40 dkg tagliatelle
- 4 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál borsikafű
- 1 kiskanál bazsalikom
- 1 kiskanál oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 8 db koktélparadicsom
- 20 dkg parmezán
Elkészítése:
- A tésztát feltesszük a lobogó vízbe és al dentére főzzük.
- Egy kisebb serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat. Hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, az apróra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymákat és a zöldfűszereket.
- Ha a tészta majdnem készre főtt, hozzáadjuk a vajas keverékhez és egy kanálnyit szintén hozzáadunk a főzővízből. Reszelt parmezánnal díszítjük.
Szeretem, ha a hétvégi asztalra színes saláta is kerül. Ez most a színes-illatos rukkolás körtesaláta lesz.
Körtés rukkola saláta
Hozzávalók:
- 10 dkg rukkola
- 2 db körte
- 5 dkg dióbél
- 0,5 dl olívaolaj
- 4 evőkanál balzsamecet
- só, bors
Elkészítése:
1. A megmosott, megszárított rukkolát tálba tesszük. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt körtét, a durvára vágott diót.
2. Az olívaolajat simára keverjük a balzsamecettel, majd alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Az így kapott öntetet a salátára locsoljuk, és óvatosan összeforgatjuk. Azonnal tálaljuk, mert a rukkola hamar összeesik.
Most érdemes csak igazán helyet hagyni a desszertnek! A dutch baby, vagyis a német palacsinta egyik különlegessége, hogy sütőben, serpenyőben sül. A másik erőssége szerintem a szexisségében rejlik. Habos, pillekönnyű, ráadásul villámsebesen elkészül, ami hétvégén még vonzóbbá teszi. A tésztája a sok tojástól és egy kis sütőportól lesz könnyű. Kipróbáltam már sokféle gyümölccsel, de nálam a körte a nyerő. Nagyon szeretem ebben az édességben, hogy egyáltalán nem gejl. Éppen ezért a nagyon édesszájúak jól teszik, ha a végén alaposan megszórják fahéjas cukorral.
Dutch baby palacsinta:
Hozzávalók:
- 4 evőkanál vaj
- 3 darab körte
- 10 dkg liszt
- 1,8 dl tej
- 1 csipet só
- fél teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 4 darab tojás
- fahéjas porcukor ( a tetejére)
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A körtéket pucoljuk meg, majd vágjuk egészen vékony szeletekre.
- A vajat tegyük egy 30 centiméter átmérőjű, sütőben is használható serpenyőbe, majd tegyük a sütőbe pár percre, hogy megolvadjon.
- Egy tálban keverjük össze a sót, a cukrot, a lisztet, a sütőport, majd adjuk hozzá a tejet és a felvert tojásokat. Keverjük alaposan össze, ameddig homogén masszát kapunk.
- A serpenyőt, ha megolvadt a vaj, vegyük ki a sütőből, majd tegyük bele körben az almaszeleteket. Öntsük rá a tésztát.
- Kb. 20-25 percig süssük, ameddig a széle és a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk kissé kihűlni, majd fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
További hétvégi menü ötletek:
- Hétvégi menü, ha igazán eredeti ízekre vágysz
- Hétvégi menü, ha bejön az olasz konyha
- Hétvégi menü: whiskys csirkemell és mandulás süti