5 vasban gazdag, bombajó recept: smoothie, palacsinta, fincsi gnocchi

FEL | 2021. November 12.
Közeleg a tél, nem árt, ha a vitamin- és a nyomelem-raktárainkat feltöltjük. A C- és a D-vitamin mellett ne feledkezz meg a vas utánpótlásáról sem, amit étkezés útján tudunk bevinni a szervezetünkbe. Mutatunk néhány vas-biztos receptet.

A vas szervezetünk egészséges működéséhez létfontosságú nyomelem, élettani szerepe felbecsülhetetlen értékű. Ezért különösen oda kell figyelnünk a pótlására, pláne hogy a szervezetünk nem képes önmaga előállítani. Főleg táplálékkal, szükség esetén vaspótlással, kívülről tudjuk bejuttatni, amennyiben ezt nem tesszük meg, előbb- utóbb a vashiány kellemetlen tüneteivel szembesülünk. Sőt, komoly vérszegénység is lehet a vége, amennyiben a vastartalékaink vészesen kimerülnek. Jó, ha tudod, hogy a szervezet számára hasznos vas főleg a belsőségekben, vörös húsokban,  szárnyasokban, tojásban, halban, kagylóban, de bizonyos zöldségekben, gyümölcsökben is megtalálható. Ilyen például a szárított paradicsom, a spenót, a fokhagyma, a karfiol, a répa, a zeller, a retek. Gyümölcsök közül jó lehet a görögdinnye, az alma, a gránátalma, a ribizli, a datolya vagy a mazsola. Azonban a zöldségekben/gyümölcsökben található vasat kevésbé tudja felhasználni a szervezet, ezért ha vegán vagy vegetáriánus étrenden élsz, táplálékkiegészítő formájában is fogyasztanod kell pluszban vasat.

Az alábbi, főleg zöldséges, gyümölcsös ételeket, italokat bátran váltogasd, az alábbi receptek mind tartalmaznak vasforrást. 

1.) Spenótos palacsinta

Az örök favorit, a palacsinta. Szeretjük édesen, sósan és most spenótosan is.

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Mi kell hozzá?

Tálaláshoz (nem kötelező)

Így készítsd el:

3.) Lila hagymás csicseriborsó-saláta

A csicseriborsót számtalan módon elkészíthetjük, ráadásul nagyon egészséges. Hallal vegyítve pedig igazi vas-bomba a szervezetünk számára. Ezt a gyors, egyszerű receptet ne hagyd ki. Vegák is ehetik.

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Mi kell hozzá?

Így készítsd el:

 A felszeletelt hagymát összekeverjük a csicseriborsóval, hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, végül a szardíniát is óvatosan hozzákeverjük, majd tálaljuk.

4.) Feketeribizli-turmix álmos reggelekre

Egy dolog állandó a mindennapjaimban, a piros színű reggeli turmix. Egyszerűen nem tudom megunni sem télen, sem nyáron, ráadásul azonnal megdobja az energiaszintemet. Az összetevőket persze kedvünk szerint váltogathatjuk, olykor sűrűbbre készítem és müzlivel tuningolom fel, de ha te inkább csak innád, az is remek választás.

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Ez fog kelleni hozzá:

Így készítsd el:

 Turmixoljuk össze a rizstejet, a fekete ribizlit és a meghámozott, feldarabolt kivit, majd ízesítsük mézzel. Már fogyasztható is.

5.) Spenótos, csirkemelles gnocchi

Gyorsan elkészíthető, eheted ebédre, vacsorára, ahogy éppen megkívánod. 

Ezek fognak kelleni hozzá:

Így készítsd el:

  1. Egy lábasban bő vizet forralunk, sózzuk, belerakjuk a gnocchit. Ha feljöttek a víz felszínére, akkor már jó, leszűrhetjük.
  2. Közben a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon illatosra dinszteljük, hozzáadunk ízlés szerint egy kevés csilipelyhet, a spenótot, majd felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve 5 percig főzzük. Ha végeztünk, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarunk egy kevés citromlevet, átkeverjük, majd a gnocchit is hozzáadva összeforraljuk, míg besűrűsödik kissé a tejszínes szósz.
  3. Melegen tálaljuk, parmezánnal a tetején.

6.) Spenótos smoothie

Ha ezzel indítod a reggelt, garantáltan lesz elég energiád, hogy könnyen vedd a napot. Ha valamelyik hozzávaló, mint az avokádó vagy az eper hiányzik a hűtődből, akkor se mondj le róluk, nélkülük is egészséges és fincsi lesz a végeredmény.

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Ezek fognak kelleni hozzá:

Így készítsd el:

Tegyük bele az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és mixeljük simára. Ha egy kicsit sűrű, adjunk hozzá egy kis hűtött vizet, majd turmixoljuk újra. Öntsük poharakba, és már ihatjuk is.

Fotó: Pexels

(BBC Food és a szerző saját receptjei)

Még több vitamindús recept 

Exit mobile version