nlc.hu
Gasztro

Nagyvárosi legenda, hogy átver-e a gázszolgáltató

Itt a válasz, hogy átver-e a gázszolgáltatód

Állandó téma telente, hogy ergya minőségű földgáz érkezik a lakásokba, de ez közel sem így van.

Ha a fogyasztó valamiféle szokatlan jelenséget tapasztal az otthoni vezetékes gázzal kapcsolatban, akkor valószínűleg előbb néz körül a Google-találatok és a Facebook kommentek közt, minthogy megkeresse a szolgáltatóját, és előbb dől be valami városi legendának, mint hogy elhiggye a szakértő szavait. 

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A Pénzcentrum azt írja, egyes elképzelések szerint a szolgáltatók “hígítják” levegővel vagy más gázokkal a vezetékes földgázt, azért nem olyan hatékony. Ez viszont lehetetlen, mivel egy ilyen “csaláshoz” komoly technikai felszereltségre és beavatott szakembergárdára lenne szükség, illetve a folyamat robbanásveszélyes, éppen ezért képtelenség, hogy ezt a rizikót a szolgáltatók bevállalják.

Másrészt bármely más gáz, amit a földgáz “hígítására” használhatnának (ugyanis “sima” levegővel keverve robbanna), drágább, mint maga a földgáz, és hatalmas mennyiségre lenne szükség belőle ahhoz, hogy minimális változás elérhető legyen a gáz összetételében. Ezek miatt többe kerülne a trükközés a szolgáltatónak, mint a nyereség.

A lap azt írja, hogy bármilyen hozzáértőt, vagy akár fizikusokat megkérdezve is az derül ki: a földgáz hígítása szinte kivitelezhetetlen és drága mulatság lenne, nem lehetne eltusolni, és nem érné meg anyagilag.

“Ha a gáz tökéletesen ég, a láng színe minden esetben kék, ha viszont a portól, lerakódásoktól nem kap elég levegőt a fúvóka, megváltozik a színe” – írja a Vgfszaklap.hu. Tehát elsősorban szerelőt, szakértőt kell hívni, aki ad is tanácsot.

A Pénzcentrum arról is ír, hogy kevés fogyasztó van tisztában azzal, hogy nem a felhasznált mennyiség alapján fizeti a gázszámlát. Mert amíg a víznek köbmétere után fizetünk, a gázért a felhasznált energia mennyisége (MegaJoul) után kell fizetni. Mit jelent ez? Azt, hogy ha és amikor a gáznak alacsonyabb a fűtőértéke, akkor a szükséges energiát valóban csak nagyobb mennyiségű gáz elégetésével lehet előállítani, viszont a ez nem befolyásolja a gázszámlát. Hiszen az, hogy mennyi energia kell hozzá, már adott, hogy ez mekkora mennyiségű gázzal tudjuk elérni fűtőértéktől függően, az már lényegtelen, a gázszámla nem lesz ettől magasabb. Még egyszer: az energiaérték és nem az elhasznált köbméter alapján fizetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top