Hétvégi menüajánló: Szószból és szaftból sosem elég!

Hídvégi Krisztina | 2021. November 27.
Ez a hétvége legyen a mennyeien szaftos és szószos ételeké! Karakteres francia hagymalevessel melegítünk be, szaftos-omlós szűzérmékkel folytatjuk. Szemet gyönyörködtető hasselback burgonyát készítünk mellé és kétféle mártással tálaljuk, hogy kedvére válogathasson mindenki! Levezetésnek, ha még fér belénk, mákos süti lesz meggyszósszal és vaníliamártással.

Van egy furcsa szokásom. Vasárnap esténként megkérem a hétvégét, hogy jöjjön vissza és szeressen engem. Valamiért sosem hallgat rám. Nem marad hát más választásom, mint az, hogy a szombati napot csigalassúsággal kezdem és aztán fokozatosan csökkentsem a tempót egészen másnap estig. Csak semmi kapkodás! Főzés? Na, az jöhet! Ezután nincs más hátra, mint megvárni azt, hogy az ebéd végére az összes tányérról minden egyes falat eltűnjön, hogy már szinte mosogatni se kelljen!

Az igazi francia hagymaleves

A karakteres francia hagymalevesnél jobbat nem is lehetne kívánni egy esős, hideg napon. Szerintem az egyik legszenzációsabb étel, mégis valamiért csak ritkán kerül az asztalokra Magyarországon. Most a tejszín nélkül készült, eredeti receptet ajánlom, kis változtatással. Ugyanis rájöttem egy fontos titokra.

Nagyon fontos, hogy kerüljön bele cukor, méghozzá viszonylag sok.

 

 

Ettől, na és a kevéske fehérbortól lesz igazán zamatos és felejthetetlenül finom!

Az igazi francia hagymaleves (Fotó: Getty Images)

Francia hagymaleves:

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. Olvasszuk meg a vajat a serpenyőben. Tegyünk bele 1 evőkanál barna cukrot. A keveréket hagyjuk főni addig, ameddig a cukor elolvad és karamellizálódik.
  2. Amikor elkezd barnulni, mehet bele a vékonyra szeletelt vöröshagyma és a fokhagyma. Kicsit megfonnyasztjuk őket. Hozzáadunk 1 liter alaplevet, ez készülhet leveskockából is.
  3. Sózzuk a levest ízlés szerint. Megszórjuk egy kis fehér borssal és szerecsendióval is. Fél dl fehérbort is öntsünk hozzá! Ne hagyjuk ki, ez nagyon extra ízt ad a levesnek!
  4. Az eredeti verzió tejszín nélkül készül, így most ezt a receptet osztom meg. Szerintem így a legfinomabb és legkarakteresebb. Ha elkészült a leves, megszórhatjuk reszelt sajttal és pirítóssal tálaljuk.

 Szaftos-omlós szűzérme

Ez a főétel már eleve nyakon van öntve szósszal, de higgyétek el, lehet és érdemes is ezt még fokozni! Úgyhogy készítsétek el ezt az isteni finom szűzpecsenyét, majd görgessetek lejjebb, hogy milyen mártások passzolnak hozzá!

Szaftos-omlós szűzérme (Fotó: Getty Images)

Szaftos-omlós szűzérme: 

Hozzávalók:

Elkészítése:

1.    A szószhoz a hagymát felaprítjuk, és az olívaolajon megdinszteljük.

2.    Hozzáadjuk a paradicsompürét, az ecetet, a Worcestershire-szószt és a cukrot, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát.

3.    Lassú tűzön jól összeforraljuk sűrűre, majd leturmixoljuk simára.

4.    A sertésszüzet kb. 3 cm vastagra felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük vékonyan a szósszal.

5.    Hagyjuk állni 2 órát.

6.    Serpenyőben addig sütjük mindkét oldalát, amíg majdnem kész.

7.    Ekkor kivesszük a húsokat, és jó vastagon megkenjük a maradék szósszal, majd visszatesszük sülni a serpenyőbe nagyon rövid időre.

Chimichurri szósz        

Sokszor hallottam már a chimichurriról, de jó ideig halvány lila dunsztom nem volt arról, hogy eszik vagy isszák, egyáltalán mi lehet az. Elérkezett az az idő, amikor megelégeltem a tudatlanságomat és elkészítettem, nagyjából egy hónappal ezelőtt. És milyen jól tettem! Megtudtam, hogy ez egy argentin mártás, amit leginkább az ottani csodás BBQ marhasültekhez kínálnak. Azt gondolom, hogy ez egy olyan non plus ultra mártás, mivel egyszerűen nem lehet mellélőni. Minden sülthöz kiváló, üde választás.

Chimichurri szósz (Fotó: Getty Images)

Chimichurri szósz:

Hozzávalók:

Elkészítése:

1.    Az összes hozzávalót tegyük bele egy aprítógépbe és alaposan zúzzuk össze, egészen addig, ameddig pépes állagú nem lesz.

2.    Amikor levesszük a gép tetejét, azonnal meg fog csapni az a csoda friss és intenzív zöldfűszerillat, ami annyira jellemző erre a mártásra! Egy kanállal sohasem elég! 

Gorgonzola mártás:

Egy időben ódzkodtam a gorgonzolától. Mekkora hiba volt! Ez a mártás annyira komplex ízt ad a szaftos szűzérméhez, hogy kár lenne kihagynotok! Adjatok neki bátran esélyt, mert tényleg addiktív. Érdekesség, hogy ezt az eredetvédett sajtot csak Olaszország északi részének két régiójában, Lombardiában és Piemontban készíthetik. Az alapanyaga teljes, pasztörizált tehéntej, és az ízének ereje attól függ, hogy 80 vagy 120 napig érlelik. Minél tovább tart ez a folyamat, annál erősebb, „szúrósabb” lesz az illata és az aromája. 

Gorgonzola mártás (Fotó: Getty Images)

Gorgonzola mártás:

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1.  A hagymákat finomra vágjuk és az olajban megpároljuk.
  2.  Amikor puhulni kezd, ráöntjük a tejszínt, és alacsony lángon abban főzzük tovább. Néhány perc forralást követően beletesszük a   felkockázott pikáns sajtot.
  3.  Miután a sajt teljesen elolvadt, még néhány percig forraljuk, majd leszűrjük, hogy a hagymadarabok ne legyenek a mártásban. A sima mártást visszatesszük a takaréklángra és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

Hasselback burgonya:

A főételhez mellé következzen egy csoda látványos, ám egyszerűen elkészíthető burgonyarecept. Ne sajnáljátok hozzá a vajat!

Hasselback burgonya (Fotó: Getty Images)

Hasselback burgonya:

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. Az egész krumplikat nyárson sült szalonnához hasonlóan bevagdossuk, csak nem kockákra, hanem kb. 3 mm vastag barázdákat vágunk bele. A vágóasztalra helyezett krumpli két oldalára egy-egy kanál nyelét szorítva megelőzhetjük, hogy a kés teljesen elhasítsa a krumplit.
  2. A krumplikat tepsibe helyezzük, sóval, borssal meghintjük, és meglocsoljuk a felolvasztott vaj és olívaolaj keverékével.

Forró sütőben körülbelül egy órán át sütjük, a krumplitól függően, amíg kívül piros és ropogós lesz. Időnként kivesszük és még locsolunk rá a tepsi aljában felgyűlt olajból.

Mákos süti meggyszósszal és vaníliamártással

Íme az imádott hungarikumunk egyik gyöngyszeme! Emlékeztek arra, amikor az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló 2003-as népszavazás előtt széles körben elterjedt itthon a rémhír, hogy a drogellenes politika részeként megtiltják a mákból készült ételek készítését és fogyasztását? A tévhit forrása vélhetőleg az az uniós szabályozás volt, amelynek értelmében az étkezési mákfajtáknál magasabb alkaloida-tartalmú, úgynevezett ipari mák termesztése szigorú engedélyekhez kötött. A közvélemény megnyugtatására a népszavazás utáni napon szervezett Eufória fesztiválon mákos gubát osztogattak. Tiszta mázli, ezt is megúsztuk!

A mákos sütemény meggyszósszal a legfinomabb, de persze egy kis vaníliaöntet még jobban feldobja. Bögrével mérjük ki a hozzávalókat, így pillanatok alatt összeállítható. Ameddig sül, a szósz is elkészül.

Mákos süti meggyszósszal és vaníliamártással (Fotó: Getty Images)

Mákos süti meggyszósszal és vaníliamártással:

Hozzávalók:

a tésztához:

a meggyszószhoz:

a vaníliaöntethez:

Elkészítése:

1. Mérjük ki a bögrével a száraz hozzávalókat, szitáljuk hozzá a sütőport, majd keverjük jól el.

2. Egy tálban habarjuk össze a tojást, keverjük el a tejjel, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és keverjünk belőle sima tésztát. Kissé híg lesz, így a jó.

3. Melegítsük elő a sütőt közepes hőfokon.

4. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a tésztát, majd középmeleg sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.

5. Ameddig sül a tészta, a meggyet szükség szerint kimagozzuk, majd egy kis lábosba tesszük. Ha befőttet használunk, a befőtt levével, ha friss vagy fagyasztott meggyet, akkor vízzel öntsük fel a meggyet. Adjuk hozzá a cukrot és az őrölt szegfűszeget. A keményítőt keverjük el kevés vízzel. Ha felforrt a meggy, adjuk hozzá a keményítős vizet, majd folytonos keverés mellett sűrítsük be a szószt. Ha híg lenne, adjunk hozzá még egy kevés keményítős vizet, ha sűrű lenne, hígítsuk fel kevés vízzel a szószt.

6. Készítsük el a vaníliaöntetet is. A tejből fél deciliternyit tegyünk félre, a maradék négy és fél deciliternyit tegyük fel melegedni egy kisebb lábasban. Keverjük el a tojást, a vaníliás cukrot, a csipet sót és a lisztet vagy étkezési keményítőt, adjuk hozzá a félretett fél deciliternyi tejet, és keverjük az egészet simára.

7. Amikor már majdnem felforrt a tej, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a kikevert masszát, és kevergessük tovább, nehogy csomós legyen vagy odaégjen. Kis lángon folytonos keverés mellett besűrítjük krémet. Ha liszttel készítjük, kóstoljuk meg óvatosan, hogy a liszt kellőképpen megfőtt-e benne.

8. A megsült mákos süteményt borítsuk rácsra, húzzuk le róla a sütőpapírt, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockákra. A meggyszósszal kínáljuk, adhatunk mellé hagyományos recept alapján készülő vaníliaöntetet is.

További hétvégi menü ajánlók:

Exit mobile version