Ezeket a krémleveseket akkor is képes vagy elkészíteni, ha nincs nagy gyakorlatod a konyhában, extra hozzávalókra sem lesz szükséged, és az életedből sem kell sok időt áldozni a főzésre. Próbáld ki mindegyiket!
Sárgarépa-krémleves
A szemünk egészségéhez nélkülözhetetlen az A-vitamin, aminek termelődését a béta-karotin segíti elő – így, ha elkészíted ezt a gyönyörű, sárga krémlevest, nemcsak mennyei ételt kanalazhatsz, hanem a szemed egészségéért is tehetsz.
Hozzávalók:
- 5 közepes méretű sárgarépa
- ½ fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 1 db leveskocka
- só, bors
Elkészítés:
Fogj egy lábast, olvaszd fel benne a vajat, majd pucold meg a hagymát, vágd apróra, és dinszteld meg a vajon. Közben pucold meg a répát, karikázd fel, a fokhagymagerezdeket pedig törd össze, és öntsd hozzá az üvegesre párolódott vöröshagymához.
Ez után öntsd fel vízzel a zöldségeket, add hozzá a fűszereket, és főzd addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ezután vedd le a tűzről, add hozzá a tejszínt, és alaposan pépesítsd le a levesedet botmixerrel. Ha kész vagy, tedd vissza a tűzhelyre, és újraforrásig főzd.
Édes gesztenyekrémleves
Ha édes levesekre gondolunk, a legtöbbször a hideg gyümölcslevesek jutnak az eszünkbe, pedig van, ami melegen is nagyon finom! Például ez a gesztenyekrémleves.
Hozzávalók:
- 1 egész kocka gesztenyemassza (25 dkg)
- 1 marék mazsola
- 50 ml rum
- 6 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál méz
- 1-2 kocka étcsokoládé
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Törd össze a gesztenyemasszát villával, és áztasd be a mazsolát a rumba. A pudingport keverd el 3 evőkanál hideg tejben a cukorral együtt.
A többi tejet, valamint a tejszínt tedd fel melegedni a tűzre, és folyamatos kevergetés közben add hozzá a cukros pudingot. Ha csomómentes, add hozzá a gesztenyemasszát, valamint a fűszereket, és a mézet, majd vedd le a tűzről, és botmixerrel pépesítsd. Ha kész vagy, egyet még rottyants rajta, majd tálaláskor rumos mazsolát szórj a levesbe, a tetejére pedig étcsokoládé forgácsot!
Tejszínes-parmezános hagymakrémleves
A hagymához nagyon jól passzol a sajt, főleg a forró levesben olvadozó!
Hozzávalók:
- 4 db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 dl húsleves alaplé
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 5 dkg parmezán
- só, bors, majoránna
Elkészítés:
Pucold meg a hagymákat és vágd szeletekre őket. Ez után olvaszd fel a vajat egy lábasban, és dinszteld meg rajta a hagymát. Add hozzá a fokhagymát, és főzd puhára. Öntsd hozzá a húsleves alaplevet, a tejszínt, és a tűzről levéve botmixerrel turmixold le.
Most tedd vissza a tűzre a levest, szórd bele a fűszereket, közben egy kis lábasban egy evőkanál vajjal keverj el 2 evőkanál lisztet, majd adagold hozzá a leveshez folyamatos kevergetés közben. A levesedet kis lángon forrald, reszelj bele 5 dkg parmezánt, és az első rottyanás után már tálalhatod is.