Hétvégi menüajánló: könnyed és otthonos adventi ízek jönnek

Hídvégi Krisztina | 2021. December 04.
Van adventi hétvége hús nélkül, méghozzá nagyon is ízletes! Lazacpástétommal kezdünk, juhtúrós pityókalevessel folytatjuk. Az ebéd főszereplője a vörösboros babraguval töltött édesburgonya kuszkuszos sárgarépás lepénnyel és grapefruitos avokádó salátával. Advent második hétvégéjétől végül habkönnyű kókuszcsókokkal veszünk búcsút.

Az év végi habzsi-dőzsi előtt, a hétköznapi zsúfolt napok rohanása után érdemes egy kis szusszanásnyi szünetet tartani.

Nyugodjunk meg, mert attól megnyugszunk.

Az advent az elcsendesülés időszaka. Erre a nagyjából négy hétből álló periódusra jellemző a várakozás mellett a böjtölés is. Elődeink a természettel összhangban éltek, ilyenkor visszahúzódtak otthonaikba, többet pihentek. Lazuljunk le és tegyünk így mi is! Természetesen nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat! Erről szó nincs. Következzenek az ízletes fogások. Még a végén az is kiderülhet, hogy az önmegtartóztatás nagyon is finom!

Lazacpástétom

 

Fejedelmi lazacpástétom (fotó: Getty Images)

Lazacpástétom:

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra és a lazacfilét felvágjuk két centiméteres kockákra, majd sózzuk és borsozzuk. A felaprított mogyoróhagymát egy kis lábosban a két dl borral addig hevítjük, ameddig szinte elforrja a levét.
  2. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beolajozzuk, beletesszük a felkockázott lazacot és eloszlatjuk a tetején a párolt hagymát, majd betoljuk a sütőbe. Maximum 6-8 percig sütjük a halat, az a jó, ha egy egész kicsit rózsaszín marad a belseje. Kivesszük és kihűtjük.
  3. A füstölt lazacot felaprítjuk és az összes hozzávalóval összedolgozzuk, majd a legvégén a sültlazacot is felaprítjuk és a pástétomba keverjük. Ízesítjük sóval és borssal, fél napra betesszük a hűtőbe, így jól összeérnek az ízek. Friss, ropogós bagettel tálaljuk.

 

Túrós pityókaleves

 

Juhtúrós pityókaleves (fotó: Getty Images)

Túrós pityókaleves:

Hozzávalók: 

Elkészítése:

  1. A krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk. Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és fűszerezzük.
  2. Az egészet felöntjük vízzel. Beletesszük a babérlevelet és fedő alatt megfőzzük. Ekkor kivesszük a babérleveleket, egy kevés levest összekeverünk a tejföllel és azt is hozzáadjuk.
  3. Tálaláskor juhtúrót morzsolunk a tányérba, rámerjük a levest, és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva fogyasztjuk.

 

 Vörösboros babraguval töltött édesburgonya

Vörösboros babraguval töltött édesburgonya (fotó: Getty Images)

 Vörösboros babraguval töltött édesburgonya:

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. Az édesburgonyát héjával együtt sós vízben puhára főzzük.
  2. Amíg a burgonya fő, az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel tovább dinszteljük.
  3. Ezután ráöntjük a babot, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a vörösbort. Rászórjuk a kakukkfüvet, végül pedig hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is. Ha szükséges, öntünk hozzá egy kevés vizet, majd addig főzzük, amíg a bab megpuhul, és a leve majdnem teljesen elfő.
  4. Az édesburgonya héját félig leszedjük, késsel kis üreget vágunk bele, ebbe töltjük a babos ragut. A tetejét meglocsoljuk a tejföllel és megszórjuk petrezselyemmel.

Kuszkuszos sárgarépás lepény

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. Az alaplét felforraljuk. Beleforgatjuk a kuszkuszt, és fedő alatt duzzadni hagyjuk 10 percig. Közben a megtisztított hagymát apróra kockázzuk, a sárgarépát durvára reszeljük.
  2. Serpenyőben felhevítjük a vajat. Rádobjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk 2 perc alatt. Hozzáadjuk a sárgarépát, és további 3 percig pároljuk. Megszórjuk a curryporral, kissé lepirítjuk, majd a kakukkfűvel és sóval, borssal fűszerezzük.
  3. A kuszkuszt egy tálban összegyúrjuk a dinsztelt sárgarépával, a túróval és a tojással. Szükség esetén megsózzuk, megborsozzuk, majd bevizezett kézzel 8 db lepényt formálunk belőle, és a tapadásmentes serpenyőben felhevített olajon 2 adagban, közepes tűzön mindkét oldalukat megpirítjuk 3-3 perc alatt.
  4. Végül a lepényeket sütőpapírral leterített tepsibe tesszük, és a 180 fokra előmelegített sütő középső részében készre sütjük kb. 15 perc alatt.

Grapefruitos avokádó saláta, a téli vitaminbomba

 

Grapefruitos avokádó saláta (fotó: Getty Images)

Grapefruitos avokádó saláta, a téli vitaminbomba:

Hozzávalók:

A tetejére:

Elkészítése:

  1. Az öntethez valókat összekeverjük.
  2. Az avokádót kettévágjuk, evőkanállal kiemeljük a héjából, felszeleteljük. Beleforgatjuk rögtön az öntetbe, hogy ne színeződjön el.
  3. Megpucoljuk a grapefruitokat, és az olajbogyókkal együtt hozzáadjuk az avokádóhoz. A tetejére ízlés szerint szezámmagot szórunk.

 

      Kókuszcsókok

Kókuszcsókok (fotó: Getty Images)

Kókuszcsókok:

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A tojásfehérjéket gépi habverővel felverjük, mikor már fényes, de még szinte krémes állagú, hozzászitáljuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd folyamatos keverés mellett a kókuszreszeléket.
  2. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, rárakosgatjuk a sütőostyákat.
  3. Mindegyikre kis teáskanálnyi kókuszos keveréket halmozunk. 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt szép világos színűre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

További hétvégi menüajánló:

Exit mobile version