nlc.hu
Meghitt percek

Retro karácsonyi fotók

Szívmelengető retró karácsonyi fotók – régi képeken nagyszüleink, szüleink karácsonya

Habcsók és fényes papírba csomagolt dió a karácsonyfán, elektromos vasút és babakocsi – ilyenek voltak a régi korok karácsonyai. Nézegess retró karácsonyi fotókat, és nosztalgiázzatok velünk!

Idén többszörösen is igaz az, hogy régen a karácsonyok egészen mások voltak. Retró karácsonyi fotókon hozzuk vissza a régi korok karácsonyainak hangulatát.

Maci, játékló, óriási, kihajthatós képeskönyv – ennyi elég a boldogsághoz. A karácsonyfán régen az üvegdíszek mellett még habcsók és fényes papírral bevont dió is lógott, az égősor helyett pedig igazi gyertyák világították meg a fát – volt is tűzeset gyakran. Az elmélyülten játszó baba 1932-es karácsonyát örökítette meg a fotó. 

Telitalálat volt az ajándék, 1932

Telitalálat volt az ajándék (Fotó: Fortepan / Göcseji Múzeum)

A Kodak boltok kirakatában mindig álltak nézelődők – még akkor is megcsodáltuk, ha valójában azt sem tudtuk, mit szemlélünk épp. Akik profi, objektíves fényképezőgépre, kamerára vágytak, biztos, hogy ide tértek be. A két kamasz fiút is láthatóan lenyűgözte a széles kínálat.

Nézelődés a Kodak kirakatában

Nézelődés a Kodak kirakatában (Fotó: Fortepan / Révay Péter)

A csillagszóró régen sokkal nagyobb divat volt, mint most, de jó, hír, hogy ha retró karácsonyra vágysz, ma is beszerezheted. Amíg a csillagszóró égett, a Mennyből az angyalt énekeltük, és szinte megbabonázva néztük a fényét. De ha szemfüles vagy, ezen a fotón a csillagszóró mellett még egy régi – máig élő – hagyományt is megfigyelhetsz a fényes papírból kievett szaloncukrot.

A csillagszóró alap volt minden karácsonyfán

A csillagszóró alap volt minden karácsonyfán (Fotó: Fortepan / Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvtár / Petanovits fényképek)

Ahogy ez a régi fénykép is mutatja: anno a fiúk jellemzően elektromos vasutat kértek a Jézuskától. Aztán, ha megkapták, megszűnt körülöttük a világ – a jobb oldali kisfiú tekintete mindent elárul. A háttérben hatalmas karácsonyfa, amin konzumszaloncukor és nem kis munkával összeállított retró karácsonyi díszek lógnak.

A vasút a legcsodásabb ajándék volt

A vasút a legcsodásabb ajándék volt (Fotó: Fortepan / Lissák Tivadar)

Könyvek, csizma, alvós baba, táska, kesztyű, plüss játékok – ezen a régi fotón van mindenféle ajándék, amire a kicsik és a nagyok vágynak. A jobb oldali tárgyat homály fedi, de ha te felismered, ne habozz megírni nekünk!

Karácsonyi ajándékok 1940-bőlFotó: Fortepan / Miklós Lajos

Karácsonyi ajándékok 1940-ből (Fotó: Fortepan / Miklós Lajos)

Újfent rengeteg habcsók és még több szaloncukor, az előtérben pedig egy cuki, fodros ruhás kislány fogja megilletődötten a babakocsit. Testvére pedig legújabb járgányán, egy triciklin feszít az 1942-es karácsonyon.

Kisfúknak bicikli, kislányoknak baba 1942

Kisfúknak bicikli, kislányoknak babakocsi, 1942 (Fotó: Fortepan / Rados Tamás OSB)

1953-ban még nem hangzott el a kérdés: melyik nem hullajtja a levelét? És ez így maradt egészen a 90-es évekig. Mindenki tisztában volt azzal, hogy az ünnepek után a karácsonyfa jelentős részét a szőnyegből kell kiporszívózni.

1953-ban már szebb fenyőfák közül lehetett válogatni

Fenyőárus 1953-ban (Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal)

Vajon mit nézhet ez a csapat gyerek olyan nagy érdeklődéssel? A Népbolt kirakata mindenesetre meggyőző lehetett, és a kiírások szerint is volt minden: lemezjátszó, rádió, illatszer, hanglemezek is megtalálhatók voltak a bolthálózat kínálatában.

Kirakban tobzódó gyerekek 1954-ben

Kirakban tobzódó gyerekek 1954-ben (Fotó: Fortepan / Storymap.hu)

A 70-es, 80-as években ilyen utcai standokon szereztük be a könnyen törő retróo karácsonyi díszeket, a fényes girlandokat, a csúcsdíszeket, de még az égőt is az égősorhoz. Minden karácsonykor menetrendszerűen eltört egy-két (három) dísz, így a következő évben is mentünk, és pótoltuk a leheletvékony gömböket, hogy újra legyen mit eltörnünk.

A ’70-es években ilyen utcai árusoknál szereztük be a karácsonyi díszeket

Könnyen törő karácsonyi díszek (Fotó: Fortepan / Urbán Tamás)

A karácsonyi forgatag már a 70-es, 80-as években sem volt semmi! Amíg ma a plázákban tömörülnek az ajándékok után kutatók, addig régen a Váci utcában hömpölygött a tömeg. Szerintem hangulatosabb volt.

A Váci utca a Vörösmarty tér felől

A Váci utca a Vörösmarty tér felől (Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr)

Ha még több retróra vágysz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top