Hiánypótló útmutató a Nébihtől: eddig fogyaszthatók a lejárt szavatosságú élelmiszerek

S. Z. | 2022. Január 05.
A tartós élelmiszerek a minőségmegőrzési idő lejárta után akár hónapokkal is elfogyaszthatók. Az UHT tejet például akár 9 hónappal később is meg lehet inni.

Az élelmiszerpazarlás világszerte komoly probléma, Magyarországon évente 65 kilogramm el nem fogyasztott élelmiszer végzi a kukában. A bátrabbakat eddig sem zavarta, ha egy-egy ételnek lejárt a minőségmegőrzési ideje, a lejárati dátum után is megettek ezt-azt, kinek mihez volt gyomra.

Most viszont szakemberek által összeállított, hiánypótló útmutatót tett közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) arról, hogy az egyes élelmiszereket a lejárati idő után mennyivel biztonságos még elfogyasztani.

Ehhez két kategóriát kell tisztázni:

Az alábbi ábrán termékcsoportonként olvasható, hogy a lejáratot követően hány hónapon belül ajánlott elfogyasztani az egyes lejárt minőségmegőrzési idejű
termékeket.

Eddig fogyaszthatók a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek (Forrás: Nébih)

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék. Ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk az élelmiszert, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható.

(Kiemelt kép: Unsplash/Annie Spratt)

Exit mobile version